We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Свобода може да се появи само там, където я няма

3 0 0
18.04.2019

Годишната класация за свобода на словото на „Репортери без граници” отново е тук, но за жалост изводите в нея изглеждат до болка познати. За първи път от няколко години страната ни не се срива в подреждането, но това надали може да се тълкува като успех, тъй като се закотвяме на 111-ото място в компанията на държави като Етиопия и Мали.

Ако поддържането на „стабилността“ е основната мантра на десетилетието на ГЕРБ, то смело можем да кажем, че вече сме достигнали етапа на стабилна медийна несвобода. Но нека се гмурнем под повърхността на очевидното и разгледаме основните причини за това България да изглежда като държава, предлагаща на гражданите си информационни услуги с все по-ниско качество.

През последните две години тезата, че корупцията е въпрос на усещане, нееднократно беше защитавана от представители на властта. И докато случаите на корупция подлежат на разглеждане с обективни доказателства, то въпросът със свободата на словото до голяма степен може да се определи като субективен и неизмерим.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че у нас живеят близо 1,5 милиона души на възраст над 65 години, които се информират основно от телевизия и вестници. При останалите 4,186 милиона души в активна възраст (20-64 години) потребителските навици са разнообразни, като онлайн каналите за информация преобладават.

Проучванията у нас показват, че по критични за обществото теми, като например потенциалните опасности от ваксините, 39% от българите предпочитат да се информират от телевизията, а 10% от интернет, вместо да........

© Клуб Z