We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Стой на място и я наблюдавай!

3 0 0
17.04.2019

„Смятам, че трябва да помолиш няколко пъти да напуснеш и когато ти отворят вратата, просто стой на място и я наблюдавай. Това бих направил аз.“

Така отговаря котаракът от популярната в социалните мрежи картинка на въпроса какво мисли за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). През последната половин година страната действа като типичен представител на котешкото царство: уж знае какво иска, но сменя мнението си през пет минути, докато в един момент целият свят не разбере, че тя въобще не знае какво иска.

На референдума за излизане на Великобритания от ЕС на 23 юни 2016 г. близо 52% от гласувалите заявиха желанието си страната да напусне Съюза. Излизането трябваше да стане факт на 29 март тази година, но раздялата беше отложена поради неразбирателства между ЕС и британското правителство, както и между водещи политици в самата страна. По-рано този месец лидерите на ЕС отложиха „Брекзит“ до 31 октомври.

Отлагат "Брекзит" до края на октомври

В случай че Великобритания все още е в ЕС към 23-26 май и не е ратифицирила споразумението за напускане до 22 май, тя трябва да проведе избори за Европейски парламент (ЕП), а ако не изпълни това задължение, ще трябва да напусне Съюза на 1 юни.

„[Великобритания] все още може да ратифицира споразумението за напускане, при което отсрочката ще бъде прекратена. Тя може и да преосмисли изцяло стратегията за „Брекзит“. Това може да доведе до промени в политическата декларация, но не и в споразумението. До края на този период [31 октомври] Великобритания има възможността да отмени действието на член 50 и да отмени напълно „Брекзит“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на среднощна конференция в Брюксел след срещата на лидерите на ЕС преди седмица.

Макар и изтощителна за всички участници и наблюдатели, сагата „Брекзит“ може да бъде и полезна, при условие че се поучим от този болезнен опит. Ето три основни поуки.

Референдумът за излизане от ЕС прерасна от уж безобидна идея на Партията за независимост на Великобритания (UKIP) в реалност в контекста на изострена поляризация в страната и в ЕС. В отговор на растящите евроскептични настроения в Консервативната партия и нарастващата популярност на UKIP през януари 2013 г. премиерът Дейвид Камерън обеща да предоговори условията на европейското членство на Великобритания и да проведе референдум за излизането на страната до края на 2017 г. През май 2015 г. Консервативната партия спечели парламентарните избори и Камерън нямаше........

© Клуб Z