We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Бот нанася обида. Кой е виновен?

4 0 0
16.04.2019

„Ще работя неуморно да ви поддържам информирани, докато текстове бъдат въвеждани в системата ми.“

По този начин новият холограмен водещ на китайската информационна агенция „Синхуа“ се представи на публиката по време на Световната конференция за интернет управление миналия ноември.

Дигиталният журналист, разработен с помощта на изкуствен интелект, е първият по рода си на планетата според „Синхуа“. Но за медийната индустрия отдавна беше ясно, че автоматизираната журналистика ще заема все по-централна роля в модерния свят.

Алгоритмите, създаващи привлекателни истории, дават причини за ентусиазъм на новинарските организации. Мнозина реагираха скептично, когато „Асошиейтед прес“ започна да разчита на изкуствен интелект, за да отразява бейзбол и да превръща корпоративни доклади в класически репортажи. Превъртете лентата с няколко години и вече изглежда почти невъзможно да откриете голяма медия, която не експериментира със свой собствен новинарски бот.

От гледна точка на бизнеса това е повече от логично. Ботовете, наричани още „робожурналисти“, са удобни, евтини и не се оплакват, когато ги накараш да напишат статия в ранните часове на съботната сутрин.

Освен това са бързи. През 2015-а подкастът Planet Money на американското обществено радио (NPR) организира състезание между един от най-уважаваните си журналисти и алгоритъм. Едва ли е изненада, че алгоритъмът спечели. Надпреварата дори не беше оспорвана.

И все пак, въпреки че на пръв поглед изглеждат безпогрешни, ботовете са уязвими към неточности също както човешките си предшественици. В новинарската индустрия една от най-скъпите грешки е да нанесеш обида. Кой обаче трябва да поеме съдебна отговорност, когато бот публикува твърдение, уронващо нечия репутация? Американски експерти в областта на правото и технологиите вярват, че е дошъл моментът да решим този въпрос.

Благодарение на поредица от повратни решения на Висшия съд на Съединените щати журналистите в страната са силно защитени от Първата поправка. Обществени фигури не могат да получат........

© Клуб Z