We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Арестът на Асанж - между репресията, журналистиката и правото

5 1 24
15.04.2019

Арестът на Джулиан Асанж в Лондон предизвика ожесточени спорове. Те няма да затихнат дори след като съдът реши дали да го екстрадира в САЩ или не.

От една страна, Асанж има определена заслуга, затова знаем какво са си писали американските дипломати по света, в това число и в България. От грамите на посланик Байърли узнахме за неговите оценки за сегашния премиер и за много други неща от нашето развитие.

Имаше ли интерес към грамите? Определено. Но тъй като съм бил от другата страна, дипломат и посланик, посрещнах тези разкрития със смесени чувства. Дипломацията изисква дискретност, грамите и анализите, които съответните посолства изпращат у дома, не могат и не трябва да бъдат публично достояние, защото компрометират и силно ограничават доверието към дипломатите. След като нямаш гаранция, че утре казаното от теб няма да "изтече" и да стане достояние на зложелатели, за какво да споделяш, да говориш. И тук не става реч само за "мръсни" тайни, а за обикновени възможности за обмен на чувствителна информация, което страните правят, за да крепят доверието помежду си.

Когато имаш достъп до грамите на американския посланик, а не на руския, няма как да балансираш в съзнанието си възможните рискове и ползи.

Разкритията на Асанж бяха широко приветствани от всички, които разгръщаха теориите на конспирации за дълбоката държава, за световното правителство и т.н. Неслучайно зачести употребата на термина whistle blower - човек, който изнася вътрешна информация в интерес на обществото. Съвсем неслучайно подобни хора станаха обект на специална защита и програма за насърчаване в Европейския съюз. Скоро всяка фирма и институция ще трябва да има програми за защита на "свирчовците".

Примерно вие сте държавен служител и по силата на служебните си задължения попадате на информация, която ви изправя пред моралната дилема дали да бъдете лоялен към работодателите си, или да намерите начин тази информация да стигне до обществото, за да го предпазите. Това е изключително дискретен процес - докато решенията в публичната политика в повечето случаи се вземат в условията на противопоставяне на различни мнения, ангажират се различни институции, решението да скъсаш веригата на доверието с институицията е самотно занятие и........

© Клуб Z