We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Габрово: как се стигна дотук

3 0 3
14.04.2019

Само две теми в България могат да потопят скандал като „Апартаментгейт“ - етническо напрежение или мигрантски натиск. И двете са налице. Но докато навлизането на големи групи бежанци от Гърция така и не се случи, бой между българин и роми в магазин в Габрово изкара тази седмица над хиляда души по улиците, а в края на седмицата се стигна до сериозни сблъсъци между жандармерия и протестиращи. Полицията отчете няколко задържани - и умишлени провокации.

Безредиците избухнаха, след като собственикът на габровския магазин Ивайло Филев публикува във Фейсбук запис на случката от 7 април, заснет от охранителна камера. Според Филев, побоят над продавача продължил 7-8 минути. На записа се вижда как трима роми се сбиват със служителя, задето им е отправил забележка за „агресивно и провокативно поведение“. Гневът на местните хора се отприщи, след като тримата бяха освободени от ареста след първоначалното задържане за срок от 24 часа. Последва опит за щурм на полицейското управление и нахлуване в ромската махала. След което Районният съд остави тримата за постоянно в ареста, но във Велико Търново - в името на реда и спокойствието.

Заедно с жандармерията в Габрово пристигна и бившият кмет на града - вицепремиерът Томислав Дончев. В извънредна пресконференция, непосредствено след конфликтната нощ, той обеща спешни мерки:

„Хората са гневни от усещането на някои........

© Клуб Z