We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Защо е правилно да купим американски изтребители

4 0 143
18.01.2019

Българският парламент взе правилното решение, но конфронтацията около избора на F-16 премина границите на приличието. При всяка голяма сделка е нормално опозиция и управляващи да са на различно мнение. Но отпорът на БСП и присъдружните ѝ русофилски формации срещу американския самолет е симптом за нещо повече от обикновени политически различия. Очевидно става дума за сблъсък на геополитически визии, които просто бяха облечени в “технически” и “ценови” възражения.

Целта на левицата изглежда е тази: да попречи на България да се интегрира по-плътно в НАТО. Както и да осуети сближаване на нашите военновъздушни сили и на отбранителния ни комплекс със САЩ. Накратко: ако може, да си останем с руската военна техника. А ако това вече е абсурдно 30 години след началото на прехода, поне новата техника да не е американска.

Да, Грипен е много добър самолет, но F-16, като цялостен пакет, е по-функционален от него. Съответно е и по-скъп. От тази (ценово-технологична) гледна точка двете оферти са сравними: плащаш повече, за да получиш повече. Американската обаче има един ключов допълнителен бонус: САЩ са много по-големи производители на оръжие, а освен това са основната страна в НАТО, от която зависи нашата отбрана. Затова е много по-смислено........

© Клуб Z