We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Защо "Има такъв народ" прави всичко това? Три обяснения

2 0 90
07.08.2021

През последните две седмици изразът “управление на промяната” започна да добива противоречив смисъл и то най-вече заради действията на "Има такъв народ" (ИТН). Ходовете, които тази нова формация прави, може да имат смисъл за електората ѝ, но много от тях остават неразбираеми и неприемливи за обществото като цяло. Това е жалко, защото огромното мнозинство от хората все още иска смислена промяна към по-добро. А в парламента има достатъчно депутати, които биха могли да я реализират.

Разминаванията между очаквания и реалности започнаха да се трупат веднага след изборите на 11 юли. Преди тях хората на Слави Трифонов бяха обявили, че ще говорят с останалите две партии, с които гледат в една посока - ДБ и ИСМВ. Непосредствено след изборите:

- ИТН обяви свой вариант за правителство, без да се консултира с другите партии и дори без да ги предупреди, че ще действа по този начин;

- Начело на това правителство бе поставен кадър на НДСВ - Николай Василев;

- Правителството обяви миш-маш от “приоритети”, които даже включваха изпращането на македонец в космоса.

Както мнозина иронично отбелязаха, все едно хората в България миналата година протестираха, за да могат братята македонци да летят с ракета. Или пък излязоха на улицата от копнеж по мажоритарната избирателна система, която ИТН предлагат като пенкилер за справяне с всички проблеми.

След първото фиаско на проектокабинета с премиер Николай Василев ИТН уж си взеха бележка и започнаха да “говорят” с ДБ, ИБНИ, а също и с БСП. Среща бе проведена даже и с ДПС. Тези “разговори” обаче се оказаха много далеч от “преговори”. На тях се случваха две неща. Първо, работни групи констатираха припокриването (каквото и да означава това) на програмите на отделните партии по различни въпроси. Второ, от ИТН информираха останалите какви министри са подбрали за второ проектоправителство.

Тези разговори не доведоха до одобряването на обвързваща програма на евентуалното правителство,........

© Клуб Z


Get it on Google Play