We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Когато царят стана премиер

3 0 0
17.06.2021

Преди 20 години политическото лято бе не по-малко горещо от днешното. В началото на 2001 г. в България се завърна Симеон Сакскобургготски - последният цар на България. И обяви, че всеки, който иска да гласува за него, ще може да го направи.

На парламентарните избори през юни същата година (изборите бяха на 17 юни 2001 г.) 1 952 513 българи гласуваха за Симеон и сформираното от него Национално движение Симеон Втори* (НДСВ) взе 120 мандата в парламента. Всъщност желаещите да дадат вот за Царя бяха повече, защото още две формации ментета получиха общо към 240 хил. гласа. И ако тези ментета не бяха разпилели гласовете, НДСВ щеше да има собствено мнозинство.

Тезата, че българското общество непрекъснато се оглежда за поредния месия, който да му реши всички проблеми, все още продължава да има своите застъпници. Фактите обаче са, че единственият парламентарен вот със силен месиански елемент в него бе именно този преди 20 години. Във всеки друг избор на българите може да се намери и силен рационален вот.

Докато Симеон си беше наистина политическо чудо, на което се възлагаха огромни надежди. Последният български цар, с възможно най-аристократичното потекло, с контакти по целия свят, с морал на благородник - това бе имиджът на Сакскобургготски, когато увлече милиони след себе си, обещавайки им да оправи България за 800 дни.

След изборите Симеон "слезе от трона" и седна в креслото на министър-председателя. Последвалото управление на НДСВ не би могло да бъде оценено еднозначно. От една страна, това бяха добри години от икономическа гледна точка, макар че това сякаш се дължеше най-вече на международната конюнктура, а не толкова на умели управленски действия.

Във вътрешнополитически план също имаше положителни моменти. Трябва да се признае, че НДСВ положи усилия за разведряване на обществената атмосфера и установяване на дух на плурализъм. А България бе на далече........

© Клуб Z


Get it on Google Play