We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Не, преврат в България няма. Трите фронта на ГЕРБ и Борисов

4 0 0
29.05.2021

Вече сме на прага на предизборната кампания, а разположението на силите според социолозите в момента е следното: ГЕРБ и „Има такъв народ“ (ИТН) са с малко над 20 % и си оспорват лидерството, като по прогнози ГЕРБ има малка преднина. БСП е с около 15-18 %, а четвърта сила вече е „Демократична България“ (ДБ) с около 12 % - ДБ не само изпреварва ДПС с процент-два, но и е във възходящ тренд. „Изправи се! Мутри вън!“ вероятно влиза в следващия парламент, а „Патриотите“ - наново обединени - по-скоро пак не влизат (за тях кампанията ще е от екзистенциално значение). Общо взето големи размествания спрямо резултатите от 4 април няма.

Да поговорим за скандала с подслушването

Скандалът с подслушването, който е част от бавното разграждане на управленския модел „Борисов“, не само ще бъде важен елемент от кампанията, но и е способен да повлияе на крайния резултат. Все още няма окончателни доказателства и подробности по този скандал, но и изнесеното дотук е достатъчно притеснително. Генерал Атанасов от ДБ оповести, че 32-ма политици от опозицията са били подслушвани преди последните парламентарни избори. Вътрешният министър Рашков и премиерът Янев потвърдиха тази информация. Сега остава да се разбере дали става дума за незаконно подслушване, или за законно и „случайно“ прихващане на телефоните на опозиционерите през разговори с „оперативно интересни лица“, за които има съответните съдебни разрешения. И в двата случая обаче политическият проблем е сериозен: имаме масово подслушване на политици от опозицията. Тезата, че службите работят за определени политически партии - бившите управляващи и техните патерици и неофициални партньори - получава солидно потвърждение.

Този скандал е в състояние да улови въображението на хората, защото не е изолиран случай, а идва на гърба на други разкрития за начина на управление на ГЕРБ - използване на държавата за частни и партийни цели. Първо: бързо стана ясно, че ГЕРБ и ДПС са си направили банка, чрез която да раздават големи кредити на приближени бизнесмени - 1 милиард лева, което е около половината от портфейла на ББР, са отишли при осем фирми, зад които може да се окажат четири добре познати лица. Дали това е законно, или незаконно е интересен въпрос, но политическият проблем е ясен - това е откровено правителствено фаворизиране и пример за структурна........

© Клуб Z


Get it on Google Play