We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Изборите ще са с отворен край и на тях всичко може да се случи

3 0 3
30.04.2021

След като ИТН върна мандата за съставяне на правителство, страната тръгна към нови избори. Политическите партии се позиционират за предстоящата кампания.

Много ще се спори дали ходът на Слави Трифонов с шахматната царица Антоанета Стефанова беше грешка или не. От една страна управление на ИТН, ДБ и ИСМВ, което разчита на БСП (или пък ДПС) в НС, би било по дефиниция нестабилно и много уязвимо. БСП показа, че дори по изборните правила може да бъде на различно мнение от “партиите на протеста”, да не говорим за въпроси като съдебната реформа. От друга страна отказът на ИТН да опита да сформира правителство на малцинството и да изработи програма за управление в следващите месеци е пропусната възможност. Дори това правителство да беше торпилирано от БСП в някакъв момент, щеше поне да е ясно за каква управленска алтернатива става дума.

Третият мандат – при която и партия да беше отишъл – трудно можеше да компенсира пропуснатата възможност. Ако от ДБ го бяха получили, без ИТН правителство на малцинството би било несъстоятелно. БСП – на която президентът Румен Радев логично реши да го даде - едва ли ще опита да направи широка коалиция с ГЕРБ и ДПС, което би било почти самоубийствено и за трите партии. Така че изводът е – третият мандат няма да избегне нови избори.

Изобщо не е сигурно, обаче, че тези нови избори ще дадат по-ясно решение на управленското уравнение. По настоящи нагласи има някакви размествания в обществената подкрепа за партиите, които са в полза на ИТН и Демократична България. Но те не са достатъчно съществени, за да им дадат чисто мнозинство при нов вот. Най-важното е, че неизвестните към този момент са толкова много, че опитите за предвиждане на резултатите от избори през юли са по-скоро спекулативни. Което налага следващия извод – тези избори ще са с отворен край и на тях кажи-речи всичко може да се случи. Това крие и възможности и големи рискове за основните играчи.

От ГЕРБ вече разкриха основната си стратегия. Те ще обвиняват ИТН, ДБ, а и БСП в неспособност да управляват. Тази стратегия........

© Клуб Z


Get it on Google Play