We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Пазарът срещу реалната икономика

2 0 0
15.05.2020

Историята на фондовите пазари е пълна с драматизъм - сривът през 1929 г., черният понеделник през 1987 г., когато цените на акциите се сринаха с 20% за ден, дотком манията през 1999 г. Но въпреки това последните осем седмици бяха забележителни. Разпродажбата на акции беше последвана от нелогично рали в Америка. Между 19 февруари и 23 март индексът S&P 500 загуби една трета от стойността си. Оттогава е възстановил повече от половината от загубите си. Катализаторът беше новината, че Федералният резерв ще купува корпоративни облигации, помагайки на големите фирми да финансират дълговете си. Инвеститорите много бързо преминаха от паника към оптимизъм.

Тази розова вълна на Уолстрийт трябва да ви притеснява. Тя е в контраст с пазарите другаде. Акциите във Великобритания и континентална Европа например се възстановяват по-бавно. А това е и тотално различен свят от този на Main Street (жаргонен термин за индивидуални инвеститори, служители и икономиката като цяло). Макар че блокажът в Америка отслабва, ударът върху работните места е жесток. Безработицата нараства от 4 на близо 16%, което е най-високата стойност от 1948 г., когато започва да се води статистиката. Докато големите фирми получават помощ от Фед и акциите им растат, малките се борят да получат пари от Чичо Сам.

Раните от финансовата криза през 2007 - 2009 г. се отварят отново. "Това е вторият път, в който им спасяваме задниците", коментира кандидатът за президент на Демократическата партия на САЩ Джо Байдън миналия месец. Битката за това кой ще плати........

© Капитал


Get it on Google Play