We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Трудно е да си представим изпитанията след карантината

2 0 0
08.05.2020

Темата накратко

  • Колкото и разумно да бъдат смекчени рестрикциите, мощни процеси ще забавят икономиките.
  • Задачата за тези, които вярват в отворени пазари и ограничено правителство, е да насочат енергията за промяна в правилната посока.

В много начинания 90% от постижимото е напълно приемлив резултат. В икономиката обаче това е трагедия и Китай показва защо. Държавата започна да отпуска ограниченията в края на февруари и улиците вече не са пусти. Резултатът е икономика на 90%. По-добре е от пълна блокада, но е далеч от нормалното. А сред липсващите 10 процента са важни аспекти на всекидневния живот. Пътуванията в метрото и вътрешните полети са намалели с една трета. Разходите на потребителите за неща като ресторанти са спаднали с 40%, а престоите в хотелите са само една трета от обичайното. Хората са натоварени с финансови затруднения и страх от втора вълна на COVID-19. Фалитите се увеличават, а безработицата според източници от институциите е тройно по-висока - около 20%, спрямо официалните данни.


Ако след извънредните положения богатият свят изтърпи своя собствена версия на 90-процентовата икономика, животът ще бъде труден поне докато не бъде разработена ваксина или лечение. Спад в БВП на САЩ, приближаващ се до 10%, ще бъде най-големият от Втората световна война насам. Колкото повече страдание предизвиква COVID-19, толкова по-сериозни и дълготрайни ще са най-вероятните социални, икономически и политически последствия.

По какъв начин ще се разхлабват ограниченията също ще определи мащаба на икономическите щети. Например сметките за разходите срещу ползите сочат, че училищата трябва да бъдат отворени първи. Но колкото и разумно да бъдат смекчени рестрикциите, мощни процеси ще забавят икономиките.


Абонирайте се за Капитал

Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми

Като начало излизането от извънредното положение е процес, а не събитие. Дори когато най-лошото е преминало, случаите намаляват бавно.........

© Капитал


Get it on Google Play