We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

В сляпо търсене на екзит стратегия

3 0 0
24.04.2020
Изведнъж всеки има план. Идеите за излизане от причиненото от COVID-19 извънредно положение се разпространяват по-бързо от самия вирус. Испания позволи на строителите да се завърнат на работа, Италия отвори книжарниците, Дания разрешава децата да се завърнат в забавачниците и основните училища. Опозицията в Южна Африка призовава за смекчена "умна блокада". В САЩ президентът Доналд Тръмп влиза в спорове със щатските губернатори кой да решава кое кога ще отвори.

Всяка държава е различна, но две неща вече са ясни. Първо, правителствата трябва да обяснят на хората, че светът не може веднага да се завърне към нормалността. Без ваксина или терапия свободното движение ще остане ограничено, а икономиките - в депресия. Второ, тестването и проследяването на контакти са жизненоважни за контрол на вируса. Държавите, които не са успели да инвестират достатъчно в тези две сфери, когато вирусът първоначално се появи в Китай, рискуват да повторят грешките си отново.


Абонирайте се за Капитал

Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми

Необходимостта от създаване на екзит планове е неотложна. Стряскащата цена на строгите извънредни положения става все по-ясна. Тази седмица МВФ прогнозира, че удължаването на пълните блокади дълбоко в третото тримесечие на 2020 г. би превърнало годишно свиване от 3% на световната икономика в срив от 6%. Анализ на норвежкия щаб за борба с COVID-19, публикуван на 7 април, сравнява строга блокада на обществото и икономиката, траеща 18 месеца, с по-смекчено........

© Капитал


Get it on Google Play