We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Как да се справим с деспотите

6 0 1
04.08.2022

Седмични новини за европейски регулации, бизнес и финансиране.

В продължение на около 15 години след падането на Съветския съюз през 1991 г. западната външна политика изглеждаше, че е стъпила на сигурни основи. Либералните ценности - демокрация, отворени пазари, права на човека и върховенство на закона - току-що бяха надделели над комунизма. САЩ, първата и единствена глобална суперсила, имаше властта да наложи този морален кодекс върху терористите и тираните. И твърдата любов беше оправдана, защото историята показа, че западните ценности са безспорната формула за мир, просперитет и прогрес.

  • САЩ и Китай си показаха мускули заради Тайван
  • Руските лъжи обикалят света, докато истината си връзва обувките

Петнадесет години по-късно западната външна политика е бъркотия. За да разберете защо, помислете за Мохамед бин Салман (MBS), престолонаследника на Саудитска Арабия. Той илюстрира ерозията на всеки от трите стълба на западната външна политика - ценности, власт и тази историческа съдба.

Както заключава профилът му, изготвен от The Economist, престолонаследникът има склонност да бъде насилствен и непостоянен и да потиска враговете си. Той е държан отговорен за убийството на автора на Washington Post Джамал Хашогджи. И все пак той е и модернизатор, който либерализира саудитското общество, опитоми духовниците в кралството и даде на жените нови свободи. Дори и да се съмнявате в реформаторския стремеж на MBS, Саудитска Арабия добива петрол, който може да помогне на САЩ и нейните съюзници да устоят на още по-опасен човек - Владимир Путин. Етичната политика ли е да се избягва MBS или да се вечеря с него?

MBS също показва, че американската мощ е по-малко........

© Капитал


Get it on Google Play