We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Зимата на недоволството в Европа

4 0 0
18.07.2022

Седмични новини за европейски регулации, бизнес и финансиране.

Ако сте прекарали последните няколко дни на средиземноморски плаж или печейки се на бавен огън по улиците на Берлин, Лондон или Рим сред горещата вълна, студеното време може да е последното нещо, за което мислите. Но не се заблуждавайте, зимата идва и тя обещава да бъде брутална и разделяща заради енергийна криза, която бързо се влошава, докато Владимир Путин спира доставките на руски газ. Няколко бедствия през последното десетилетие почти разкъсаха Европа, включително кризата с еврото в началото на 2010 г. и кризата с мигрантите през 2015 г. Зимният енергиен шок от 2022 г. все още може да се присъедини към тях. Още веднъж единството и решимостта на континента са напът да бъдат изпитани.

  • Европейските икономики се готвят за зима на енергийни лишения и висока инфлация
  • Норвежкият петрол запълва дефицита от намалените руски доставки

Повечето европейци все още не могат да видят или помиришат газовата катастрофа, но на пазарите предупредителните знаци вече мигат в червено. Цените на газа - 182 евро/Mwh, са почти толкова високи, колкото в началото на март, след като Русия нахлу в Украйна, и седем пъти по-високи от дългосрочния си тренд. Правителствата подготвят спасяване на тежко ударените комунални услуги във Франция и Германия, а някои инвеститори залагат кои индустриални компании ще фалират по-късно тази година, когато ще се наложи да се въведат лимити за ползване на енергия. Дори търговците на енергия, свикнали с войни и преврати, започнаха да звучат притеснени.

Тежка енергийна криза представлява опасност, откакто руските танкове нахлуха в Украйна. Докато санкциите и руският шантаж заплашват да откъснат Европа от нейния основен доставчик, газът е........

© Капитал


Get it on Google Play