We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Русия или Украйна печели от продължителен конфликт

5 0 0
07.07.2022

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Типичната война е кратка. От 1815 г. насам средната продължителност на войните между държави е малко над три месеца, изчислява Пол Поуст от Чикагския университет. През 2003 г. Америка свали правителството на Ирак само за 20 дни. Конфликтът, който Армения и Азербайджан водеха за територията на Нагорни Карабах през 2020 г., приключи за 44 дни. И все пак инвазията на Русия в Украйна вече навлезе в петия си месец и не показва никакви признаци за приключване. "Страхувам се, че трябва да се подготвим за дълга война", написа министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън в средата на юни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори предупреждението му: "Трябва да се подготвим за факта, че конфликтът може да продължи години."

  • Украйна се готви за защитата на Донецк
  • Западът все още не е санкционирал редица големи военни компании от Русия

В първите дни на нахлуването Западът се тревожеше, че украинските сили бързо ще бъдат прегазени от превъзхождащата огнева мощ на Русия и съпротивата ще рухне. Сега опасенията са различни: че Украйна не е коригирала стратегията си достатъчно, за да води продължителна и изтощителна война; че ще остане без войници и муниции; че месеците бойни действия ще доведат до колапс на икономиката й; че волята за борба на украинците може да намалее, когато ситуацията стане още по-трудна. Русия също е подложена на много от същия натиск, като конфликтът погубва нейните млади мъже, подкопава икономиката й и ускорява спиралата й към диктатура. Продължителният конфликт също така ще постави на изпитание решимостта на западните съюзници на Украйна, тъй като цените на храните и енергията скачат, инфлацията дразни избирателите и исканията на Украйна за оръжия и пари ескалират. Една дълга война, накратко, ще изправи и двете страни пред нови изпитания. Дали те ще бъдат в полза на Русия или на Украйна зависи до голяма степен от това как ще отговори Западът.

Да започнем от бойното поле. Руската армия напредва, макар и бавно. Украинските сили получиха заповед да се изтеглят от Северодонецк, оставяйки Русия да контролира цялата Луганска област - една от двете, които заедно образуват региона Донбас. Славянск, в североизточната част на Донецк, другата провинция в Донбас, също е под обсада.

Силите на Украйна, с по-малко огнева мощ, а доскоро и с по-малък артилерийски обсег от руските сили, понесоха тежки удари. Правителството казва, че понасят до 200 жертви на ден. На 15 юни украински генерал каза, че армията е загубила 1300 бронирани машини, 400 танка и 700 артилерийски системи, много повече, отколкото се смяташе досега. Много от най-опитните и най-добре обучени военни на Украйна бяха унищожени и местата им се заемат от по-неопитни резервисти. На 19 юни британското военно разузнаване съобщи, че има дезертьорство сред някои украинските войски.

Това обаче не означава, че Русия ще погълне Донбас. Нейният напредък е бавен, мъчителен и скъп, възможен само чрез масивни, безразборни бомбардировки. Новобранците получават само няколко дни обучение, преди да бъдат хвърлени в битка, според руската служба на Би Би Си. Моралът е нисък: британското разузнаване говори за "въоръжено противопоставяне между офицери и техните войски". Превземането на Северодонецк отне повече от два месеца, а Славянск и съседният Краматорск са по-добре укрепени.

Русия все още има много........

© Капитал


Get it on Google Play