We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Как борбата с инфлацията може да застраши еврозоната

5 0 0
27.06.2022

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

Навлиза ли еврозоната в още една криза на суверенния дълг? Задлъжнялата Италия трябва да плаща с 1.9 процентни пункта повече от Германия при 10-годишните облигации, почти двойно на спреда от началото на 2021 г. Разходите по заеми на Испания, Португалия и дори Франция също се повишават рязко - а спредовете бяха още по-високи, преди Европейската централна банка да обещае в средата на юни да помогне на задлъжнелите южни членки на съюза. Както и в кошмарите от 2012 г., централната банка работи по план за изкупуване на облигации, за да предотврати слабите страни да се насочат към фалит. Повтаряйки обещанието на Марио Драги да направи "каквото е необходимо", за да спаси еврозоната, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди на 20 юни, че всеки, който се съмнява в решителността на централната банка, "прави голяма грешка".

  • Границата на креативността на ЕЦБ
  • Фед и ЕЦБ най-накрая приеха инфлацията на сериозно

Обещанията на ЕЦБ би трябвало да предотвратят криза за момента. И все пак бъдете сигурни, че в дългосрочен план зависимостта от централната банка да поема дълговете на правителствата на еврозоната прави валутния съюз непоносимо крехък.

След като похарчи 2 трлн. евро в подкрепа на икономиките си през пандемията, Европа е по-задлъжняла, отколкото преди десетилетие. Италия, третата по големина икономика в блока, има огромни нетни дългове на стойност близо 140% от нейния БВП в........

© Капитал


Get it on Google Play