We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Как Русия стана световен лидер в онлайн търговията с наркотици и кой печели от това?

4 0 0
17.10.2019

Началото на историята на онлайн търговията с наркотици през даркнета е поставено през 2011 г. Тогава един 27-годишен тексаски либертарианец, Рос Улбрихт, по образование физик, а по статут провалил се предприемач, окончателно се разочарова от политиката за регулиране на пазарите в САЩ и създава платформата Silk Road, или както той я определя: „място, където всеки може сам да опита и да почувства какво означава да живееш в свят без държавна принуда“. След две години неговите идеи претърпяват крах, а през юли 2013 г. Улбрихт е арестуван като поръчител на убийствата на шест души, търговия с наркотици в особено големи размери и използване на фалшиви документи.

По това време годишният оборот на Silk Road варира от 15 до 45 млн. долара,

а 70 процента от стоките, които се търгуват през неговата платформа, са различни по вид наркотици. През 2015 г. Улбрихт получава доживотна присъда.

По същото време в Русия от четири години работи подобна платформа под името RAMP (Russian Anonymous Marketplace). Тогава тя е най-големият крипто пазар в света. През 2015 г. обаче се появява нов, агресивен конкурент на RAMP. Това е платформата за търговия с наркотици, Hydra.

Hydra е създадена като обединение на бившите конкуренти на RAMP, „Legal RC“ и „Way Away“. Името ѝ вероятно идва от наименованието на организацията на суперзлодеите от вселената на Marvel. Структурата и начинът на действие на тази платформа в даркнета, която ще опишем по-долу, е много по-усъвършенствана от тази на RAMP, а парите от продажбите на наркотика постъпват по анонимната сметка QIWI, откъдето се прехвърлят в сметката на Hydra. След победата си над своя главен конкурент, RAMP, новият господар на руския даркнет започва небивала по своя мащаб пиар кампания.

През юли 2017 г. Hydra купува реклама в You Tube, като излъчва рекламния си материал на своя официален канал. Във видеото се разказва историята на наркотиците, увенчана според авторите със създаването на Hydra през 2015 г. Рекламното филмче акцентира пред своите зрители върху анонимността и удобството при използване услугите на Hydra, а освен това от Hydra са категорични, че държавата не може да възпре „настъпването на новия етап в духовното развитие на човечеството“. Постъпилите коментари след рекламата се обработват от SMM-специалисти на Hydra, които изпълняват ролята на „неутрално“ настроени потребители, пропагандиращи преимуществата на платформата, а негативните отзиви, които постъпват от възмутени зрители, се парират с остроумни реплики. Администраторът на Hydra пише по този повод: „Вие навярно ще се учудите, но рекламата ни струваше значително по-малко, отколкото ако я бяхме направили през Google Adwords. Ние успяхме да реализираме тази реклама благодарение на слабости в системата на You Tube. Освен това, трябва да добавим, че рекламата е строго таргетирана. Гледането ѝ от деца и нецелева аудитория е изключено“.

Въпреки това след 24 часа You Tube блокира филмчето поради лавината от жалби срещу него. През август обаче нарко-синдикатът се връща с ново промо. Този път с шеговито послание. Фейкови акаунти обясняват на зрителите как най-бързо могат да купят и да употребяват марихуана, за да бъдат весели.

„Защото смехът увеличава продължителността на живота“.

За последен път Hydra излъчва на най-популярния видеохостинг на планетата през януари 2018 г., но през февруари органите за сигурност заявяват, че рекламата на наркотици в You Tube е блокирана завинаги. По данни на You Tube, по времето на излъчването рекламното филмче е гледано от 33 млн. руснаци. You Tube действително е мощен, но далеч не най-главният рекламен инструмент на Hydra. Още през ноември 2016 г. платформата пуска мащабно количество спам-послания в най-популярните руски приложения за съобщения WhatsApp и Viber, използвани от над половин милион потребители. Съдържанието на спам съобщенията гласи: „Спама“, който вие очаквате! Спиди, Лизер, Хаш, Мадам, Меф, Кръглите, Намръщените, СК, гъби, Кокс, а също така огромен избор на различни сортове Ганджа. Сега вече те са достъпни в готови пратки и по предварителна поръчка може да ви ги доставим във всички градове на Руската Федерация и СНГ. Европейско качество, колумбийски стандарт, пакистанска топлина и иранско трудолюбие“.

Хората от Hydra закупуват от даркнета бази данни със стотици хиляди GSM номера.

След това се снабдяват с анонимни сим карти и изпращат на всеки от тези номера рекламното спам-съобщение. Следващото мащабно разпращане на съобщения продължава почти два месеца, от началото на февруари до края на март 2018 г. То е сегментирано по региони в Русия, като за всеки регион са отделени от три до пет дни. Цел на тази рекламна кампания са жителите от големите регионални градове, които са потенциални ценни клиенти. През април спамът е прекратен. Според Федерална служба за сигурност (ФСБ) това е станало поради опасенията, че полицейските структури ще се заемат сериозно с установяване на авторите му.

Масовата реклама на наркотици съвпада по време с новата вълна на телефонен тероризъм в Москва и регионите.

Тогава са разпращани писма за минирани стотици здания и заплахи за взривяване на обществени сгради. За разследването на тези заплахи е съставена отделна специализирана група от антитерористичните подразделения на ФСБ, като на тях е възложено и разследването на спама на Hydra. В средата на 2017 г. платформата започва мащабна рекламна кампания в Telegram. Сметката била проста, в Telegram са базирани и част от магазините на закритата платформа RAMP. Те продават същите наркотици чрез „ботове“ с плащане през сметката QIWI, или с биткоини, но нямат този гарант по сделките, който преди това е бил администратора на RAMP. Това отблъсква не само предпазливите клиенти, а и голяма част от останалите купувачи. По тази причина Telegram бил заменен от наркодилърите с даркнета.

От нарасналия интерес към наркотиците се възползват и авторите на тематични Telegram канали.

Още по времето, когато действа платформата RAMP, те разпространяват послания, съдържащи монолози на обитателите на тъмния интернет и новини от света на хакерите. Собствениците на канали усетили, че могат добре да заработят, като рекламират забранени вещества, и през 2017 г. Telegram буквално е запълнен със стотици канали, предоставящи информация за даркнет хакери и криптовалута. Поради тази причина авторите на канали в Telegram започнали да създават мрежи от афилирани канали, които се подкрепят един друг чрез рипостване на материали. Мрежите се създавали по сравнително проста схема. На старта главният канал активно закупува реклама и набира бързо няколко десетки хиляди абоната. Паралелно с това се създават няколко по-малки канала, които също набират абонати и рипостват получената от главния канал реклама един на друг. След това собственикът на........

© Гласове