Кметове признават, че трудно се борят с напастта

В София гадините пъплят навсякъде, хората ги намират и пренесени в домовете си

Кърлежи налазиха страната, а всеки ден нахапани деца и възрастни чакат пред педиатричните и спешните кабинети.

Гадините пъплят не само из високи неокосени треви, но и ниските клони на храсти и дървета, и така лесно се прехвърлят върху хората, оплакаха се пред “Труд news” читатели от цялата страна. Косенето изостава, както и пръскането срещу вредните кръвопийци, категорични са те.

Тежка е ситуацията в столицата, където има десетки ухапани на ден. Сигнал за бум на кърлежи към кмета Йорданка Фандъкова изпратиха общинските съветници от ВМРО и поискаха спешни мерки, за да се овладее ситуацията, а зам.-кметът по екология Десислава Билева обясни пред “Труд news”, че ще се коси и пръска до дупка (виж карето).

На този фон от районни администрации признават, че се мъчат да се справят със ситуацията. Заради дъждовете тази година косят за втори път в рамките на този месец, а пръскането за гадините е било само веднъж, но то е в правомощията на голямата община.

В “Младост” например по график имат само 3 пъти косене за сезона, а вече са към края на второто - фирмите, наети за това, не смогват с техника и персонал, както се случва и на други места в страната.

Тревата между блоковете стига до над коляното. А колко кърлежа пъплят в нея, знаят най-добре стопаните на домашните кучета, които казват, че на всяка разходка свалят по няколко, полазили животните им. Оплакват се, че намират кърлежи и в домовете си - вероятно пренесени от самите тях и от кучетата им, след като са били навън. А дори и да е окосено, кърлежите пак са опасност, защото се въдят навсякъде, включително в ниските клони на храсти и дървета, а досега Столичната община е направила само едно пръскане срещу тях.

“При първото косене спазихме графика, подаден от Столична община. В началото дори имаше коментари в социалните мрежи, че сме започнали, още докато тревата е ниска, но площите, които поддържа районната администрация, са над 1300 дка и е необходимо време да се окосят. Сега сме в средата на второ косене, което спрямо миналата година започнахме с десетина дни по-рано. Обработени са парк “Сухото дере”, кв. “Полигона”, кв. “Горубляне”, кв. “Експериментален”, ж. к. “Младост” 1А. Сега се коси в ж. к. “Младост” 3, където тази седмица очаквам да приключим и работниците да започнат “Младост” 2. След това косачите ще влязат в “Младост” 1, “Младост” 4 и отново в парк “Сухото дере”, като очаквам графикът да бъде спазен. Веднага след това ще започнем трето косене, защото редуването на дъжд и слънце кара тревата да расте много бързо”, обясни пред “Труд news” зам.-кметът на “Младост” Владимир Клисуров.

В “Люлин” също върви второ косене, което е по-рано от миналогодишното. Там предвиждат да има и трето, и четвърто, обясни пред “Труд news” кметът на района Милко Младенов.

В страната картината е подобна, като на места се борят освен с кърлежи и с бълхи, и със змии заради избуялата трева. Специалистите и лекарите съветват сами да се пазим, като не ходим из тях и като задължително носим светли дрехи, на които гадините личат, щом ни полазят.

Въпреки че тази година обработките бяха стартирани по-рано в сравнение с други години, е предвидено и допълнително пръскане срещу кърлежи. Обикновено тази обработка се прави 2 пъти - веднъж през април и веднъж през септември. СРЗИ ни даде предписание да направим обработките по-рано, заради дъждовната пролет. Ние започнахме още на 23 март и до 20 април приключихме, преди косенето на площите. Провежда се периодичен мониторинг, като заедно с РЗИ правим извънреден контрол по определени места и през юни ще пръскаме още веднъж - това е изцяло наша инициатива. Планираме в събота извънредно да се обработи Южен парк, надяваме се да не вали, защото по протокол, ако се пръска и до 24 часа има отново дъжд, ефектът е нулев. Препаратите срещу кърлежи притежават съответното разрешение за ползване и са регистрирани в МЗ. Освен това ще се коси колкото се налага тази година. Правим проверка как се извършват дейностите по кварталите, което е отговорност на районните кметове.

Има ръст на случаите на ухапани от кърлежи. При ухапване от кърлеж, най-важно е веднага да бъде свален кърлежът и да се направи профилактика чрез еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали възможността да се развие инфекцията.

Няма увеличаване случаите на Лаймската болест. От началото на годината те са около 30. Пет пък са случаите на Марсилска треска.

Най-важното е да не се ходи в тревните площи. Децата не трябва да се пускат да играят в тревата, а ако са играли там, след това веднага трябва да бъдат проверени за кърлежи, изтъкна професорът.

Като се махне кърлежът, не трябва да се ползва йод. Това е така, защото няколко дни след ухапване трябва да се наблюдава мястото - да не настъпи зачервяване, подуване или друга реакция. Не е необходима и инжекция за тетанус, каквато се препоръчва в някои болнични заведения.

Данни на РЗИ в морската столица

Първата масова обработка на обществените тревни площи във Варна е пред финал, предстои втора.

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

Сериозен ръст на ухапаните от кърлежи варненци отчете РЗИ. За последната седмица помощ след атака на опасните акари са потърсили 50 души, при 33 за предходната. През последните дни бе регистриран е и първият за сезона случай на лаймска болест, която кърлежите пренасят.

През целия април общинското дружество “ДДД” обработи против вредителите поетапно всички паркове и градинки, като до дни ще приключи пръскането и в дворовете на забавачките и училищата. Предстои втора масова обработка на тревните площи в обществените места, а междувременно фирмата реагира и на подадени сигнали.

Картината не е необичайна за сезона - всяка година най-много ухапани има от април до средата на юни, а през тази случаите растат заради влажното време, което води до бум на популацията на кърлежите, твърдят лични лекари. Според тях реалният брой на ухапаните винаги е доста по-голям от отчетения от РЗИ, защото много потърпевши сами успяват да извадят кърлежа у дома.

От началото на април

Ухапано дете в забавачка

В Бургас обработката не е спирала, като се използва и дрон, казаха от Дезинфекционна станция.

Мария Кехайова,
ТРУД NEWS, Бургас

Сигнал за ухапано от кърлеж дете е имало до момента в Дезинфекционна станция Бургас, в началото на април. Малчуганът е бил на детска градина, когато кърлежът бил забелязан, впит в детето. Не е сигурно дали инцидентът с ухапването е станал в забавачката, защото децата ходят и по паркове, и улици, излизат извън града, казаха от станцията. Експертите са реагирали веднага след сигнала - “Отидохме и обработихме площите”, казаха те.

В Бургас, от началото на април и в момента, по график, се обработва навсякъде - пръска се срещу кърлежи и комари, и се коси тревата. Поради многото дъждове, сега - през май се коси за втори път.

Първото косене на паркове и междублокови пространства беше през април. През ранната пролет са направени ларвицидни обработки срещу комари, съобщиха от Общината. Пръскането и косенето продължават и в момента, а с графика са запознати жителите на комплексите. Обработва се с автомобил и с дрон, казаха от Дезинфекционна станция - Бургас.

От Инфекциозното отделение на държавната болница УМБАЛ, коментираха, че до момента не са приемали ухапани от кърлежи пациенти с усложнения - примерно хеморагична треска.

Развъдили са се и змии, сигнализират гъбари

Светлана Василева
ТРУД NEWS, Благоевград

Признавам, че имаме проблем в борбата с кърлежите. Но не успяваме да се справим с косенето на треви в общината. Заради падналите дъждове растителността е избуяла, а не ни достига работна ръка, за да се коси по-бързо. Не можем да наемем хора по временната заетост поради липса на бюджет и финанси. Нямаме и техника, тя е стара, сега ще наемаме допълнително трактор. От тук идва и проблемът , че още не сме започнали да пръскаме срещу кърлежи”, коментира темата кметът на Благоевград Илко Стоянов. Той обеща до броени дни да се разреши въпроса.

В момента няма бум на ухапани хора от кърлежи, които да са минали през лекарските кабинети. Но хората знаят, че тревата е висока и сами се пазят. Майките с деца посещават само детските площадки. Доста собственици на кучета се жалват, че на всяка разходка, вадят по три-четири кърлежи след това. Нищо не пази от забиване на гадините.

Във високите треви в покрайнините на Благоевград са се развъдили и доста змии, сигнализираха възрастни хора, които ходят по тези места, за да берат гъби и коприва.

Обработени са около 44 детски площадки в града

Веселина Ангелова
ТРУД NEWS, Велико Търново

През последните седмици времето е причина за бума на кърлежи, но и на бълхи във Велико Търново. Особено често кърлежи ще откриете в зелени площи, терени, гори, ливади, места с висока растителност, храсти, шубраци и шумаци. За това предупреждават медици от старата столица.

Заради това още преди седмица общинската администрация предприе мерки и започна цялостно третиране на паркове, зелени площи и детски площадки срещу нашествието на бълхи и кърлежи.

Обработката на тревните пространства се извършва по график.

“До 31 май ще бъдат напръскани всички паркове в отделните квартали, дворовете на детските градини и яслите във Велико Търново, заедно с площите около социални услуги и детски градини в населените места от общината. Вече са обработени районите около 44 детски площадки в града”, информират от кметската управа.

От “Дезинфекционната станция - БГ” припомнят, че е необходимо времето да бъде тихо и сухо. Тревните площи са предварително окосени, обработените терени ще бъдат маркирани със стикери.

QOSHE - Кърлежи нападнаха цялата държавата - Екип На Труд News
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Кърлежи нападнаха цялата държавата

8 23
31.05.2023

Кметове признават, че трудно се борят с напастта

В София гадините пъплят навсякъде, хората ги намират и пренесени в домовете си

Кърлежи налазиха страната, а всеки ден нахапани деца и възрастни чакат пред педиатричните и спешните кабинети.

Гадините пъплят не само из високи неокосени треви, но и ниските клони на храсти и дървета, и така лесно се прехвърлят върху хората, оплакаха се пред “Труд news” читатели от цялата страна. Косенето изостава, както и пръскането срещу вредните кръвопийци, категорични са те.

Тежка е ситуацията в столицата, където има десетки ухапани на ден. Сигнал за бум на кърлежи към кмета Йорданка Фандъкова изпратиха общинските съветници от ВМРО и поискаха спешни мерки, за да се овладее ситуацията, а зам.-кметът по екология Десислава Билева обясни пред “Труд news”, че ще се коси и пръска до дупка (виж карето).

На този фон от районни администрации признават, че се мъчат да се справят със ситуацията. Заради дъждовете тази година косят за втори път в рамките на този месец, а пръскането за гадините е било само веднъж, но то е в правомощията на голямата община.

В “Младост” например по график имат само 3 пъти косене за сезона, а вече са към края на второто - фирмите, наети за това, не смогват с техника и персонал, както се случва и на други места в страната.

Тревата между блоковете стига до над коляното. А колко кърлежа пъплят в нея, знаят най-добре стопаните на домашните кучета, които казват, че на всяка разходка свалят по няколко, полазили животните им. Оплакват се, че намират кърлежи и в домовете си - вероятно пренесени от самите тях и от кучетата им, след като са били навън. А дори и да е окосено, кърлежите пак са опасност, защото се въдят навсякъде, включително в ниските клони на храсти и дървета, а досега Столичната община е направила само едно пръскане срещу тях.

“При първото косене спазихме графика, подаден от Столична община. В началото дори имаше коментари в социалните мрежи, че сме започнали, още докато тревата е ниска, но площите, които поддържа районната администрация, са над 1300 дка и е необходимо време да се окосят. Сега сме в средата на второ косене, което спрямо миналата година започнахме с десетина дни по-рано. Обработени са парк “Сухото дере”, кв. “Полигона”, кв. “Горубляне”, кв. “Експериментален”, ж. к. “Младост” 1А. Сега се коси в ж. к. “Младост” 3, където тази седмица очаквам да приключим и работниците да започнат “Младост” 2. След това........

© Труд


Get it on Google Play