Имало силна заявка за конституционно мнозинство с ДПС

Нарекоха втория мандат национален

ГЕРБ приеха условията на ППДБ за съставяне на редовно правителство с втория проучвателен мандат, заявявайки в декларация, че решението е в името на това “България да има стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза” и “за да реализира конституционната реформа”.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел върна празна папка на президента Румен Радев.

“Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала”, каза още Габриел.

Час преди да отиде на “Дондуков”2 Мария Габриел се появи за общо изявление с акад. Николай Денков, който обяви, че вторият мандат щял да бъде национален, а излъченият премиер ще е ротационен. Денков обяви, че в първите девет месеца той ще е начело на правителството, в което вицепремиер и министър на външните работи ще е Мария Габриел, а след това тя ще поеме управлението на държавата.

Очаква се до края на седмицата президентът да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме промяната - Демократична България”. Те ще имат седем дни за съставяне на кабинет.

От ДБ вече обявиха, че очакват промени в обявените на 2 май от акад. Денков имена на бъдещи министри. Христо Иванов и Атанас Атанасов смятат, че политическите лица трябва да отстъпят на експерти. Най-проблемен е бъдещият финансов министър. Засега за този пост е предложен съпредседателят на ПП Асен Василев, който е единственият лидер на партия в списъка.

Искам до всеки наш избирател, до всеки наш областен политик искам да стигне това - единственият шанс да се случи нещо добро за България е да подкрепим втория мандат на ППДБ. Направихме голяма крачка назад, ние сме първа политическа сила, но има кога да се скараме пак, има кога да се мразим, българите обичаме да се мразим. Много трудно решение за нас, много трудно решение и за тях. И 5 процента да станем, ще сме истинска, европейска партия за развитие на България. Каквото и да загубим. Но ако обясним на нашите хора, че 2 години хаос и разруха са видими, ще ни разберат.

С ППДБ почнахме отзад напред, те са 64- не могат да направят правителство, ние сме 69 - не може да направим правителство. Решихме да чуем какво казват ППДБ, разбрахме ги, че те не могат да направят нищо с нас в първия мандат, защото са поели ангажимент към своите избиратели.

Не е фатално, ако аз или Кирил загубим, но ще е фатално да загуби държавата. Зад нас в момента има огромна подкрепа след това решение, няма да ползвам историческо решение, защото е високопарно. По-добре да говорят, че ГЕРБ е слаб, че ГЕРБ се е навел. Ние сме побеждавали ППДБ с машини и без машини, но нека да помислим как да направим изборния процес чист.
Нямаме с ППДБ нито една тема, по която да се разминаваме. Благодаря на Христо Иванов, че проведе с ДПС среща и за конституционно мнозинство. Може да поискаме и прошка, но съм сигурен, че това, което правим, е правилно.

Благодаря на Мария Габриел. Интересът на България и хората изисква това в този момент.

Николай Денков

ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната; да реализира цялостна съдебна реформа.

Правителството с втория мандат се ангажира:

• да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;

• да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;

• да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;

• да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;

• да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;

• да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Акад. Николай Денков ще подаде оставка при неизпълнение на тези условия или при подмяна на приоритетите на правителството.

(Из документа, разпространен до медиите от ППДБ)

Мария Габриел

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство,

- за да излезе от настоящата политическа криза;

- за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие;

- за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа;

- за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната,

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков - заместник министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

7. Законодателната и управленската програма са приложени.

(Декларацията, разпространена до медиите от ГЕРБ)

Предоставянето практически на цялата власт от спечелилата изборите ГЕРБ на втората политическа сила ПП-ДБ, съчетано с коалиционна подкрепа за излъчено от двете формации правителство с втория мандат, е подмяна на вота на избирателите.

В два поредни избора, гражданите на България потвърдиха своя вот на недоверие към ПП-ДБ и показаха, че не искат управление, което да е доминирано от тях. Вместо това, те получиха управление, което е тотално доминирано от ПП-ДБ с подкрепата на ГЕРБ. Това правителство ще бъде един политически хомонкулус. Отговорността за това е лично на г-н Бойко Борисов. Мотивите му са предмет на отделен анализ. Това не е нито национално съгласие, нито път за излизане от политическата криза. Това е сговор за усвояване на милиардите от Плана за възстановяване. Нищо повече и нищо по-малко.

“Борците с мафията” влязоха в коалиция с “мафията” в името на тези милиарди. Това ще донесе щети и на двете формации, но по отношение на ГЕРБ безпринципната колаборация с тези, които - по думите на самия ГЕРБ и Бойко Борисов - доведоха страната до финансов колапс и други - има потенциала да стане началото на края. Все пак, успех на колаборацията. Но си запазвам правото да бъда силно скептичен, дори разтревожен от това, че нищо добро не очаква България.

Ротационен премиер означава това, което означава и ротационен председател на Народното събрание. Всъщност, имаме една парламентарна коалиция, която е на път да състави правителство и който, както и да се крие, от конституционното понятие коалиция, няма как да го направи. В момента има коалиция между първата парламентарна група и втората парламентарна група. Т. е. между ГЕРБ-СДС и ППДБ, независимо, че ДБ по някакви съображения каза, че няма да участва със свои министри в коалиция. Всъщност, това е едно правителство, което ще бъде подкрепено със 133 гласа.

Засега има очертаващо се коалиционно правителство, което ще бъде излъчено с втория мандат, тъй като големите и високопарни изявления на Мария-Габриел се оказаха просто прах в очите на българския народ. Тя не е имала никакви намерения да представя на президента състав на правителство. Още от началото преговорите са били с ППДБ и дори разговорите които се водеха с ДПС, ИТН и БСП също бяха прах в очите. Заявената позиция на Бойко Борисов още в началото бе, че той работи за създаване на правителство с ППДБ и тази позиция е на път да се осъществи. Т. е. ние не бива да сме изненадани, разговорите с останалите парламентарни групи просто бяха средство за осъществяване на натиск върху ППДБ, ако в крайна сметка бъдат убедени да подкрепят първия мандат, но ето че като не стана, отиват с втория. И това бе начертано още в първите дни, когато започнаха консултациите за изработване на обща законодателна програма. Това бяха индикации, че се работи активно за общо правителство.

Всъщност ротационният министър-председател не е никакъв ротационен министър-председател, той си е един класически министър председател на коалиционно правителство, в което Мария Габриел като представител на ГЕРБ влиза за вицепремиер и външен министър. Акад. Денков е поел джентълменско обещание след 9 месеца да подаде оставка и да се пристъпи към излъчване на ново правителство. Питам се след 9 месеца, когато Мария Габриел трябва да бъде избрана за министър-председател, тя правителство на ГЕРБ ли ще предложи, доколкото сега с изключение на вицепремиер и министър на външните работи Денков ще предложи кабинет на ППДБ.

Определено от тази коалиция по-големи щети ще понесе ПП, защото те направиха заявка и дойдоха с лозунга, че ще премахнат ГЕРБ от политическата сцена.

В този смисъл ПП ще имат по-големи електорални загуби. Мария Габриел е технократ, Николай Денков - също, така че ще имаме технократско правителство. Може да постигнат качествено съвместно управление, което беше договорено отдавна, още преди Великден, но на нас ни се наложи да погледаме един театър, който беше адресиран само към гласуващите за ПП. За всички останали, а и за избирателите на ГЕРБ, проблемът не стои в такава степен. Ротационното премиерстване е малко странно, екзотично, но всъщност е европейска практика да се ротират председателствата. Има политическа воля за формиране на обща програма и виждаме, че и двете страни предлагат изключително технически кандидати за премиери.

Ротация на премиера звучи като сглобка и договорка. Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си изберат министър-председател на ротационен принцип, това не е джентълменска уговорка, а открита и ясно заявена коалиция. Близо две години сме в състояние на странна политическа аномалия. И градските демократични среди, либералните хора, са свръхпредставителството на едно политическо семейство, което има до 10% електорална тежест. Как събират 20%, 30% на избори? Събират заради аномалия - това малко либерално градско ядро яхна промяната, изчегъртването, премахването на модела “ГЕРБ” и успя да си прилепи към ядрото периферия от хора, които са от коренно различна кръвна група, но споделят идеята да се маха ГЕРБ от властта. Тези 10% си прилепиха първо едни 23% огромна периферия, сега тази периферия се стопи до 14%. Колкото повече продължават да се изобличават като тези, които се опитват да вземат властта на всяка цена, защитават абсурди, толкова повече ще си отлепят тази голяма периферия, докато не си стигнат до ядрото. Докато ПП-ДБ събират нещо над 10%, се намираме в състояние на политическа аномалия.

QOSHE - ГЕРБ се предаде в името на България - Екип На Труд News
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

ГЕРБ се предаде в името на България

7 0
23.05.2023

Имало силна заявка за конституционно мнозинство с ДПС

Нарекоха втория мандат национален

ГЕРБ приеха условията на ППДБ за съставяне на редовно правителство с втория проучвателен мандат, заявявайки в декларация, че решението е в името на това “България да има стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза” и “за да реализира конституционната реформа”.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел върна празна папка на президента Румен Радев.

“Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала”, каза още Габриел.

Час преди да отиде на “Дондуков”2 Мария Габриел се появи за общо изявление с акад. Николай Денков, който обяви, че вторият мандат щял да бъде национален, а излъченият премиер ще е ротационен. Денков обяви, че в първите девет месеца той ще е начело на правителството, в което вицепремиер и министър на външните работи ще е Мария Габриел, а след това тя ще поеме управлението на държавата.

Очаква се до края на седмицата президентът да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме промяната - Демократична България”. Те ще имат седем дни за съставяне на кабинет.

От ДБ вече обявиха, че очакват промени в обявените на 2 май от акад. Денков имена на бъдещи министри. Христо Иванов и Атанас Атанасов смятат, че политическите лица трябва да отстъпят на експерти. Най-проблемен е бъдещият финансов министър. Засега за този пост е предложен съпредседателят на ПП Асен Василев, който е единственият лидер на партия в списъка.

Искам до всеки наш избирател, до всеки наш областен политик искам да стигне това - единственият шанс да се случи нещо добро за България е да подкрепим втория мандат на ППДБ. Направихме голяма крачка назад, ние сме първа политическа сила, но има кога да се скараме пак, има кога да се мразим, българите обичаме да се мразим. Много трудно решение за нас, много трудно решение и за тях. И 5 процента да станем, ще сме истинска, европейска партия за развитие на България. Каквото и да загубим. Но ако обясним на нашите хора, че 2 години хаос и разруха са видими, ще ни разберат.

С ППДБ почнахме отзад напред, те са 64- не могат да направят правителство, ние сме 69 - не може да направим правителство. Решихме да чуем какво казват ППДБ, разбрахме ги, че те не могат да направят нищо с нас в първия мандат, защото са поели ангажимент към своите избиратели.

Не е фатално, ако аз или Кирил загубим, но ще е фатално да загуби държавата. Зад нас в момента има огромна подкрепа след това решение, няма да ползвам историческо решение, защото е високопарно. По-добре да говорят, че ГЕРБ е слаб, че ГЕРБ се е навел. Ние сме побеждавали ППДБ с машини и без машини, но нека да помислим как да направим изборния процес чист.
Нямаме с ППДБ нито една тема, по която да се разминаваме.........

© Труд


Get it on Google Play