Правителството може да бъде гласувано във вторник

Срокът е една година

Кандидатът за министър-председател Мария Габриел на ГЕРБ-СДС е настояла за експертен, “брюкселски” профил на правителство, а търсенето на министри продължило и в неделя по телефона, научи “Труд news” от поканени да участват в състава на кабинета. Прозвъняванията започнали още в четвъртък следобед и продължили през уикенда, потвърдиха пред “Труд news” депутати от 49-ото Народно събрание. Експертите с различен профил били пресявани според образователен ценз, професионална кариера и опит в работата с европейски средства.

“Мария Габриел ясно ни каза, че държи в нейното правителство да има министри, които да са имали позиции в средния ешелон на европейската администрация, хора, които са били на ниво мениджъри в Брюксел”, отбеляза лаконично пред “Труд news” депутат с дългогодишен опит. Бившата ни еврокомисарка аргументирала пред ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН търсенето на такива кандидати за министри с изоставането на България по Плана за възстановяване и устойчивост, влизането ни в Шенген и еврозоната, уточниха още присъствали в различни формати на обсъжданията състава на правителство с първия мандат.

Мария Габриел вече обяви, че структурата на Министерския съвет остава същата. В момента съставът на правителството е от 21 членове заедно с министър-председателя. Имаме и 4 вицепремиери - по управление на европейските средства, по социалните политики, по икономическите политики и по обществения ред, както и 16 министри по съответните ресори.
“В понеделник ще върнем на президента изпълнен мандат с правителство, което ще бъде обявено от Мария Габриел, заяви през уикенда Деница Сачева от ГЕРБ. И припомни, че хоризонтът на това правителство е една година.

“Профилът на министрите ще е експертен, с ограничен мандат, няма да бъдат ярки политически фигури”, заяви пред bTV и колегата є Делян Добрев.

Той подсказа, че има “един елегантен начин да бъде избрано това правителство”. “Ако ДБ не желаят да натиснат копчето за кабинет на Мария Габриел - просто да не гласуват, защото тогава 116 депутати ще са достатъчни, за да бъде избран този кабинет. Ако искат конституционна реформа трябва да изберат този кабинет”, посочи Делян Добрев.

Разширяването на парламентарната подкрепа било подкрепено и от хората на Слави Трифонов, които в един момент дори се съгласили да нямат квоти в правителството. “В крайна сметка не е толкова важно дали ще имаме наши представители или не, а е важно да има работещо правителство”, коментирали по време на една от срещите от ИТН.

От 15.00 часа на “Дондуков” 2 президентът Румен Радев ще приеме Мария Габриел с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Очакванията в неделя бяха кабинетът да бъде гласуван още на 23 май на извънредно заседание на парламента.

Нито ще опитваме чрез натиск, нито чрез някакви примамки, нито чрез каквито и да било други действия да ангажираме депутати от други парламентарни групи, извън тези, които публично заявиха своята подкрепа - ДПС и ИТН, за това правителство. Няма да предприемем стъпки, както направиха от ПП в тяхното правителство, когато то се разпадаше.

Ние такъв подход изобщо не обмисляме да реализираме. Дори няма да призоваваме 5-6-10 народни представители да се отцепват, да не идват на работа, а да гласуват по съвест.

Ако не се реализира първият мандат, не виждам как ще се води разговор за втория. Ние представяме безупречен в своята биография кандидат за премиер в лицето на Мария Габриел. Ако сме заложили приоритет Шенген, еврозона, ПВУ - има ли по-подходящ човек, който може да свърши тази работа? Коректно е всички, които участват в правителство с подкрепа, да имат своето представителство. Всички, които подкрепят в мнозинство в НС правителство, имат право да излъчат своите кандидатури. При всички положения така е редно. Уважаваме всички български граждани и техния вот и всеки трябва да се съобразява с това. Не виждам аргументи защо няма да се подкрепи правителство с първия мандат. По темата със съдебната реформа нямаме никакви спорове нито с ППДБ, нито с ДПС и ИТН. В законодателната си програма имаме теми, по които нямаме никакъв спор. Общата управленска програма, която беше плод на дълги разговори и срещи, макар че беше представена като тяхна, по някои от приоритетите ние намирахме баланс не само на интересите на двете партии и коалиции, но на българските граждани.

ДСБ първи излязоха и с резолюция “против”

Лансират Денков за премиер, а Габриел - вице

В ППДБ няма да има отсъстващи депутати или такива, които да подкрепят кабинет “Габриел”, кълняха се вчера от коалицията.

Партията на Атанас Атанасов първа излезе и с резолюция против правителство на Мария Габриел. В нея се казва, че ДСБ потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ППДБ да не се подкрепи проектокабинета с мандат на ГЕРБ-СДС.

“Управление с мандата на ГЕРБ не може да даде решение на институционалната криза, за която 12 годишното управление на Бойко Борисов носи основна отговорност”, обявиха от ДСБ. И отново обявиха, че решаването на политическата криза минава през втория мандат, който ППДБ трябва да получат, ако правителството “Габриел” не получи подкрепа.

Неофициално от там в неделя лансираха странен вариант, при който номинираният за премиер Николай Денков може да предложи за вицепремиер Мария Габириел. Последното обаче бе отхвърлено от представители на ГЕРБ-СДС към вчерашна дата.

От ДСБ настояват за парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в Еврозоната и Шенгенското пространство.

В резолюцията на ДСБ обаче се говори и за “запазване и продължаване на консолидацията на демократичното реформаторско пространство в лицето на коалицията ППДБ за предстоящите местни и европейски избори, и евентуални нови предсрочни парламентарни избори”. Хората на Атанас Атанасов предложиха и “създаване на национална коалиционна формула за общо участие в местните избори през есента на 2023 година”.

От ППДБ бяха категорични, че няма да има отсъстващи депутати за намаляване на кворума при гласуването на кабинета “Габриел”, нито пък отцепници, които с гласовете си да дадат необходимите 5 гласа за подкрепа.

“ПП-ДБ не могат да подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС, защото се опитват да наложат нов модел в политиката - това, което кажеш в предизборната кампания, трябва да остане като дадена дума”, заяви Лена Бориславова пред БНР.

Лидерът на Зелените Владислав Панев също бе категоричен, че ППДБ няма да подкрепят кабинет “Габриел”. “Има логика ГЕРБ да ни подкрепят за кабинет с втория мандат, защото обстоятелствата са коренно променени. Това, което беше преди 10 дни, вече не е същото. Затова има нужда от правителство с втория мандат и е логично ГЕРБ да ни подкрепи за втория мандат”, каза пред БНТ Владислав Панев.

Ново 20 от “Позитано” 20

Министрите на Радев в готовност

Депутатите от БСП чакат вече преговори за втория мандат.

Парламентарната група на БСП ще гласува под строй против правителството на Мария Габриел, но социалистите получиха забрана да участват и в състави на правителства, дори и те да са служебни. Решението на ръководството на партията идва в момент, в който в правителството на Гълъб Донев са изявени лица на БСП като Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев. “БСП подкрепя експертно правителство по принцип. Винаги сме били на такава позиция. Трябваше предварително да се уговорят задачите и сроковете за изпълнение и чак тогава да се говори за министър-председател. В това яростно политическо противопоставяне ние смятаме, че лидерите и ярките политически лица на партията трябва да отстъпят назад, ако искаме наистина да постигнем съгласие по важни национални задачи”, заяви Корнелия Нинова. Депутати от БСП отново повториха, че ще участват в преговори за правителство и с втория мандат, ако бъдат поканени, но не бяха оптимисти за влизане в управлението.

На този фон от “Дондуков” 2 също потвърдиха неофициално пред “Труд news”, че министри от сегашното служебно правителство няма да участват в проекто-правителства на партиите от 49-ото Народно събрание. Аргументът е, че ако не бъде излъчено редовно правителство в рамките на този парламент, служебните министри на президента Румен Радев веднага да продължат работата си в нов служебен кабинет, а не да се търсят нови министри.

- Доцент Киселова, правителството на Мария Габриел няма парламентарно мнозинство, но от ГЕРБ заговориха за “елегантни” начини да мине кабинетът в зала. Как изглеждат те чисто математически според Конституцията?
- Има два възможни начина да бъдат гласувани предложенията за министър-председател и след това по нейно предложение състав на правителство. Първият е чрез обикновено мнозинство - повече от половината от народните представители при наличие на кворум -61 народни представители да подкрепят при присъствие на поне 121 депутати. Това е и конституционно предвиденото мнозинство - обикновено. В този случай първата и втората по численост парламентарни групи могат да направят кворум и само с гласовете на групата на ГЕРБ-СДС правителството да бъде избрано, тъй като най-голямата група в момента се състои от 69 членове в момента. Втората възможност е много по-вероятна - всички парламентарни групи да се регистрират и да участват в обсъждането и в гласуванията на проекта за правителство. Тогава вече всеки глас е важен поради невъзможността на ГЕРБ-СДС и подкрепящите го ДПС и ИНТ да имат 121 от всичките 240 депутати (набират 116 гласа към момента). И тук идват възможни отклонения от участие в заседанието - да не се регистрира някой, да не участва в гласуването, да не присъства в зала въобще. Такъв елегантен начин може да спомогне за избор на правителство.

- Защо партиите отхвърлят възможността за тайно гласуване на редовно правителство?
- Няма категорично отхвърляне на възможността за тайно гласуване. Освен това Конституцията и Правилника на Народното събрание го допускат. Възможно е в деня на обсъждане на предложенията за министър-председател и за правителство да има и такова предварително спрямо начина на гласуване предложение. Тайното гласуване може да доведе до избор на правителство с председател г-жа Габриел, но няма да спаси правителството от липса на подкрепа при следващи гласувания. Отделен е въпросът за политическите последици за партиите и ефекта от такъв вот в бъдеще.

- Ако кабинетът “Габриел” мине по стъпките на кабинета “Габровски”, кога президентът Радев трябва да връчи втория мандат и влизат ли в този срок евентуални нови консултации с партиите?
- Да, напълно е възможно още при предложението за кандидат за министър-председател да няма мнозинство. Втората алинея не фиксирала нито срок, нито дали има необходимост от нови консултации на президента с представители на парламентарните групи. Но прехвърлянето на психологическата граница “30 май”, за да са изборите след 2 месеца, т. е. 30 юли, ще “принуди” президента да разтегли процедурата поне до средата на юли - началото на август. За мен житейски не е оправдано предсрочните избори да са преди 17 септември.

QOSHE - Мария Габриел реди кабинет по телефона - Екип На Труд News
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Мария Габриел реди кабинет по телефона

6 19
22.05.2023

Правителството може да бъде гласувано във вторник

Срокът е една година

Кандидатът за министър-председател Мария Габриел на ГЕРБ-СДС е настояла за експертен, “брюкселски” профил на правителство, а търсенето на министри продължило и в неделя по телефона, научи “Труд news” от поканени да участват в състава на кабинета. Прозвъняванията започнали още в четвъртък следобед и продължили през уикенда, потвърдиха пред “Труд news” депутати от 49-ото Народно събрание. Експертите с различен профил били пресявани според образователен ценз, професионална кариера и опит в работата с европейски средства.

“Мария Габриел ясно ни каза, че държи в нейното правителство да има министри, които да са имали позиции в средния ешелон на европейската администрация, хора, които са били на ниво мениджъри в Брюксел”, отбеляза лаконично пред “Труд news” депутат с дългогодишен опит. Бившата ни еврокомисарка аргументирала пред ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН търсенето на такива кандидати за министри с изоставането на България по Плана за възстановяване и устойчивост, влизането ни в Шенген и еврозоната, уточниха още присъствали в различни формати на обсъжданията състава на правителство с първия мандат.

Мария Габриел вече обяви, че структурата на Министерския съвет остава същата. В момента съставът на правителството е от 21 членове заедно с министър-председателя. Имаме и 4 вицепремиери - по управление на европейските средства, по социалните политики, по икономическите политики и по обществения ред, както и 16 министри по съответните ресори.
“В понеделник ще върнем на президента изпълнен мандат с правителство, което ще бъде обявено от Мария Габриел, заяви през уикенда Деница Сачева от ГЕРБ. И припомни, че хоризонтът на това правителство е една година.

“Профилът на министрите ще е експертен, с ограничен мандат, няма да бъдат ярки политически фигури”, заяви пред bTV и колегата є Делян Добрев.

Той подсказа, че има “един елегантен начин да бъде избрано това правителство”. “Ако ДБ не желаят да натиснат копчето за кабинет на Мария Габриел - просто да не гласуват, защото тогава 116 депутати ще са достатъчни, за да бъде избран този кабинет. Ако искат конституционна реформа трябва да изберат този кабинет”, посочи Делян Добрев.

Разширяването на парламентарната подкрепа било подкрепено и от хората на Слави Трифонов, които в един момент дори се съгласили да нямат квоти в правителството. “В крайна сметка не е толкова важно дали ще имаме наши представители или не, а е важно да има работещо правителство”, коментирали по време на една от срещите от ИТН.

От 15.00 часа на “Дондуков” 2 президентът Румен Радев ще приеме Мария Габриел с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Очакванията в неделя бяха кабинетът да бъде гласуван още на 23 май на........

© Труд


Get it on Google Play