Възможни са и фокуси с кворума, чрез които да мине правителство на Габриел

Гласуването най-вероятно ще е на 25 май

Последна оферта към ППДБ е отправило ръководството на ГЕРБ на лидерска среща, която събра в кабинета на шефа на НС Росен Желязков Бойко Борисов, Мария Габриел и Десислава Атанасова с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Разговорът продължи около два часа, а на него освен възможността за съставяне на общо правителство, от ГЕРБ са декларирали, че ще застанат зад всички промени в законите, свързани със съдебната реформа. Обсъждана е и възможността за събиране на конституционно мнозинство.

Към края на работния ден обаче зад кандидатурата на Мария Габриел за премиер имаше сигурни 116 гласа от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Недостига на 5 гласа роди всякакви варианти за фокуси с кворума, които да направят възможно правителство на Мария Габриел.

Ако всички депутати са в зала, за избор на премиер и правителство ще се необходими минимум 121 гласа. Това означава, че ГЕРБ-СДС ще трябва да разчитат, или на гласове от парламентарни групи които вече обявиха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат, или на отсъствие на народни представители, коментираха депутати.
Според източниците на “Труд news” възможно е внезапно “да се разболеят” поне петима депутати, за да е сигурно, че няма да има провал при гласуването. Сайтът ФрогНюз съобщи, че “Възраждане” ще дадат рамо на правителство на Габриел като “счупят” кворума.

От няколко дни в кулоарите на парламента една от най-обсъжданите теми е възможността за тайно гласуване на кабинета. Това е малко възможно, тъй като тайното гласуване се решава явно и една ли някой би посмял да се противопостави открито на взето партийно решение, коментира пред “Труд news “ социологът Юрий Асланов.

По-възможен е вариантът с отсъстващи по болест или заради командировки депутати. Единствено Корнелия Нинова забрани командировки на депутатите от БСП. За останалите, такава забрана няма. Депутати смятат, че такива договорки текат още от началото на седмицата.

“Теоретично правителство може да мине и със 61 гласа, ако 121 депутати присъстват в зала”, коментира пред “Труд news” професорът по конституционно право Пламен Киров. Той подчерта, че правителство на малцинството обаче би работило в постоянен страх, че всеки момент може да бъде свалено, защото няма мнозинство.

Попитан как ще се приемат закони от такова правителство проф. Пламен Киров отговори: “Със ситуативно мнозинстово и чрез продажби, защото за подкрепата ще трябва да дават нещо на тези, които гласуват “за”. Политиката на такова правителство ще се превърне в амбулантна търговия”, предупреди юристът.

Според него причината всички партии, с изключение на “Възраждане” да не искат нови избори са опасенията им, че ще се повтори сегашната картина и то непосредствено преди местните избори. “И ГЕРБ-СДС и ППДБ смятат, че ако закрепят някакво правителство, това ще им даде бонус в местните избори”, коментира още проф. Киров.

В понеделник, когато изтича срокът за първия проучвателен мандат Мария Габриел обяви, че ще отиде на “Дондуков” 2 с имена на министри. Очаква се в първия работен ден на парламента, който ще е 25 май да се гласува структура и състав на кабинета. Габриел обяви, че преди понеделник няма да съобщава имена, но в кулоарите на парламента се завъртяха различни варианти за министри.

ДПС щели да имат трима министри - на външните работи, на екологията и на иновациите, като за трите поста претенденти били евродепутатите Илхан Кючук, Искра Михайлова и депутатът Станислав Атанасов. Очаква се ИТН да има министър на транспорта, като предложение било отправено към Гроздан Караджов.

Шарени предложения от политически и експертни фигури редяла Мария Габриел от квотата на ГЕРБ-СДС. Името Благородна Матева се завъртя за вътрешен министър. Като възможни министри от ГЕРБ се сочат имената на Томислав Дончев (вицепремиер отговарящ за еврофондовете), Деница Сачева (социален министър), Делян Добрев (икономически министър) и Теменужка Петкова (енергиен министър).

Габриел вече декларира, че ще предложи правителство с ясен евроатлантиченски профил. “Структурата на Министерския съвет остава същата”, заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, след среща за подкрепа на кабинет между ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Правителство с първия мандат трудно ще мине. Стоя зад тезата, че ще се реализира общо управление между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ. В каква форма това ще стане, не е много ясно, но при всички положения, за да се легитимира пред избирателите на ППДБ, трябва да стане с техния мандат. Затова смятам, че се върви натам.

Избирателите на ППДБ трудно биха приели общо управление в ГЕРБ дори в настоящата конфигурация, в която Борисов е във война с Гешев. Не е ясно дали сега няма да започнат да симпатизират на Гешев покрай ситуацията, защото не е ясно кого мразят повече - Гешев или Борисов.

Смятам, че се работи за общо управление на ППДБ и ГЕРБ-СДС с втория мандат. В момента се играят различни опции и козове, за да се даде отново максимален реализъм на това, че много труден компромис се постига с втория мандат, но се постига в крайна сметка. Сюжетът е следният: След като всички възможности са изчерпани и първият мандат е пробван - Габриел ходила, молила, търсила подкрепа, но ППДБ останали непоколебими и не са подкрепили първия мандат, ГЕРБ дали подкрепа за втория.

Конституционно мнозинство, за каквото Христо Иванов говори, едва ли ще бъде постигнато, но е добре да се постигне минимумът - т. е. обикновено мнозинство, без да се избиват и ежедневно да се проклинат в НС.
Смятам, че опцията ППДБ-ГЕРБ/СДС е единствената възможна, а всички останали са вредни както за ГЕРБ, така и за България. И затова тяхното експлоатиране в момента е единствено и само с тактическа цел. ГЕРБ и Борисов никога не са гледали сериозно на опцията да управляват с ДПС и БСП. Това ще ги направи дъвка в устата на “Промяната” преди местните избори, освен това подобно правителство би паднало изключително бързо.

“Държавата отива в канала, докато си играем на войни! Без правителство бюджет няма да се гледа, тоест от 10 юни няма да има пенсии и заплати. От първия ден говоря за отговорност на всички партии”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди заседанието на НС.

“Приходите, както вървят, ще са по-малко от поне милиард и половина. Юни месец - между 10 и 14, държавата няма да може да си плаща дори заплатите и пенсиите”, изтъкна Борисов.
Той бе категоричен, че му няма как да се гласува бюджет, защото без правителство няма мнозинство и предупреди, че заложници на политическата криза са Плана за възстановяване и устойчивост, еврозоната и Шенген.

Председателят на ГЕРБ обяви, че България “едва ще крета без бюджет, бъдещи инвестиции”, ако не се сформира правителство.

“Харчени са пари от плана за възстановяване авансово. Те трябва да се върнат, иначе няма как да се финансират проектите. Докато си играем на войни и подобни неща, държавата отива в канала”, категоричен бе Борисов.

В отговор на призива на съпредседателя на ДБ Христо Иванов за съставяне на “конституционно правителство”, Борисов каза, че това също е вариант, защото промяната на Конституцията също изисква поне 160 гласа. “Така че в следващите няколко дена може да се направят още совалки по тази тема”, каза той.

Няма да има никакви игри с кворума от наша страна

Не се ли уморихте да четете жълти медии? Вие сте сериозна медия. Така реагира Костадин Костадинов на въпрос на “Труд news” как ще коментира твърдението на ФрогНюз, че “Възраждане” ще даде рамо на правителство на ГЕРБ-СДС.

Позицията на “Възраждане” е непроменена от 15 юни 2014 г. - единственото правителство, което “Възраждане” ще подкрепи е правителство на “Възраждане”, с мандат на “Възраждане”. Тази година, на 15 юни - Видовден, ще станат 9 години от създаването на нашата организация. Никога досега не сме си променили нито позициите, нито мнението, нито вижданията.
Не коментираме никакви публикации в жълти медии, особено в медии, издържани от чужбина.

Няма да има никакви игри с кворума от наша страна. Като говорим за кворума, много ви моля питайте коалиция “Сорос-Донос” защо избягаха от пленарното заседание в миналия парламент, когато трябваше да се гласува законът за съдебната власт. Защото, ако тогава бяха в зала, това, което сега гласуваме, щеше да е прието още преди четири месеца. И никога не поставяйте под съмнение, това, което ние сме казали.

БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ с присъствие или отсъствие от пленарната зала, категорична бе лидерът на партията Корнелия Нинова. Ако бъдат поканени, социалистите ще участват в разговори с ПП-ДБ за кабинет с втория мандат, каза лидерът на левицата. Винаги преди такива ситуации се пускат всякакви интриги и манипулации.

Първата беше, че сме се договорили с ГЕРБ и вече правителството е готово - както виждате не е вярно. Сега втората е, че наши депутати ще подкрепят или с отсъствие, или с излизане от зала. Категорично ви заявявам, че това няма да стане, каза Корнелия Нинова и отхвърли всякакви спекулации за игри с кворума.

Тя посочи, че депутатите на БСП, които имат планирани командировки, няма да ги осъществят, за да отпаднат всякакви съмнения за възможни заигравки с ГЕРБ.

Ще подкрепим първия мандат. Полагаме усилия да има изход от политическата криза в България.
Това заяви Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, в кулоарите на НС.

Полагаме усилия да има изход от политическата криза в България. Без изход няма как да решаваме проблемите на хората в страната, увери отново той журналистите и напомни, че ДПС се отнася много сериозно по темата. Разговорите продължават, срещите продължават, увери Карадайъ.

Притеснения нямаме. Животът е пъстър, но лично аз не очаквам някой от нашите депутати да подкрепи правителство с първия мандат. Това заяви съпредседателят на групата на ПП-ДБ акад. Николай Денков в кулоарите на парламента на въпрос дали имат притеснения, че ГЕРБ може да отцепи техни депутати, за да си осигури подкрепа.

Той не очаква да има и отсъстващи от пленарната зала в деня на вота за кабинет. Няма такова планирано нещо при нас, разбирам въпросите, но няма, коментира Денков.

Всички са наясно, че е хубаво да има правителство, защото иначе проблемите след три месеца, когато ще са следващите избори, може да ги умножите по две, коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) Тошко Йорданов.

Ние ще подкрепим правителство от експерти, защото ако сега няма редовно правителство, след три месеца проблемите ще бъдат в пъти по-големи, а политиците, които сега отказват да решат тези проблеми, след три месеца пак ще застанат в изборна кампания и ще искат да ги избираме, каза във видеообръщение преди ден лидерът на ИТН Слави Трифонов.

В петък Йорданов повтори, че ще подкрепят експертен кабинет, “така че той няма да е на ГЕРБ”.

QOSHE - ГЕРБ с последна оферта към ППДБ - Екип На Труд News
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

ГЕРБ с последна оферта към ППДБ

8 0
20.05.2023

Възможни са и фокуси с кворума, чрез които да мине правителство на Габриел

Гласуването най-вероятно ще е на 25 май

Последна оферта към ППДБ е отправило ръководството на ГЕРБ на лидерска среща, която събра в кабинета на шефа на НС Росен Желязков Бойко Борисов, Мария Габриел и Десислава Атанасова с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Разговорът продължи около два часа, а на него освен възможността за съставяне на общо правителство, от ГЕРБ са декларирали, че ще застанат зад всички промени в законите, свързани със съдебната реформа. Обсъждана е и възможността за събиране на конституционно мнозинство.

Към края на работния ден обаче зад кандидатурата на Мария Габриел за премиер имаше сигурни 116 гласа от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Недостига на 5 гласа роди всякакви варианти за фокуси с кворума, които да направят възможно правителство на Мария Габриел.

Ако всички депутати са в зала, за избор на премиер и правителство ще се необходими минимум 121 гласа. Това означава, че ГЕРБ-СДС ще трябва да разчитат, или на гласове от парламентарни групи които вече обявиха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат, или на отсъствие на народни представители, коментираха депутати.
Според източниците на “Труд news” възможно е внезапно “да се разболеят” поне петима депутати, за да е сигурно, че няма да има провал при гласуването. Сайтът ФрогНюз съобщи, че “Възраждане” ще дадат рамо на правителство на Габриел като “счупят” кворума.

От няколко дни в кулоарите на парламента една от най-обсъжданите теми е възможността за тайно гласуване на кабинета. Това е малко възможно, тъй като тайното гласуване се решава явно и една ли някой би посмял да се противопостави открито на взето партийно решение, коментира пред “Труд news “ социологът Юрий Асланов.

По-възможен е вариантът с отсъстващи по болест или заради командировки депутати. Единствено Корнелия Нинова забрани командировки на депутатите от БСП. За останалите, такава забрана няма. Депутати смятат, че такива договорки текат още от началото на седмицата.

“Теоретично правителство може да мине и със 61 гласа, ако 121 депутати присъстват в зала”, коментира пред “Труд news” професорът по конституционно право Пламен Киров. Той подчерта, че правителство на малцинството обаче би работило в постоянен страх, че всеки момент може да бъде свалено, защото няма мнозинство.

Попитан как ще се приемат закони от такова правителство проф. Пламен Киров отговори: “Със ситуативно мнозинстово и чрез продажби, защото за подкрепата ще трябва да дават нещо на тези, които гласуват “за”. Политиката на такова правителство ще се превърне в амбулантна търговия”, предупреди юристът.

Според него причината........

© Труд


Get it on Google Play