Партиите в парламента обмислят отново да удължат действието на Бюджет 2022

Служебните министри без летни отпуски

С поредни предсрочни избори партиите се надяват този път да излязат от политическата криза, коментираха пред „Труд news” социолози и депутати. Сондажите на екипа на „Труд news” сред народните представители от всички парламентарни групи показаха, че правителство на Мария Габриел е обречено на неуспех, а кабинет на ППДБ също няма шанс да събере парламентарно мнозинство.

Все повече представители на различните политически формации започнаха да цитират посочената от “Труд news” ГЕРБ няма подкрепа за кабинет с Габриел Мнения 10:00 17.05.2023 преди ден вероятна дата за предсрочния вот - 10 септември. Парламентът може да работи до края на юни, да се разпусне с указ на президента на 10 юли и два месеца по-късно да се проведат предсрочните парламентарни избори, заявиха вчера депутати след поредния неуспешен опит да бъдат избрани дори председатели на постоянните комисии.

“Мария Габриел си дава ясна сметка, че отговорността ѝ е голяма. Ако не се реализира първият мандат, то вторият изглежда невъзможен и възможността за нови предсрочни избори е голяма”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Депутати от ППДБ неофициално коментираха пред “Труд news”, че в коалицията им все повече натежава мнението за нови избори, защото при създалата се ситуация всяка подкрепа или съвместно управление с ГЕРБ-СДС ще им донесе репутационни щети. В коалицията на ПП и ДБ се страхували, че ако внесат проектокабинет за гласуване в пленарна зала, този път правителството “Денков” може нарочно да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС и това ще обезсили ППДБ за местните избори.
От БСП признаха, че точно сега на партията не ѝ трябват предсрочни избори, но участие в каквото и да е временно управление ще е по-голяма катастрофа за червените.

„Труд news” установи, че в различните парламентарни групи вече надделява мнението, че парламентът няма да има време да приеме Бюджет 2023 на служебното правителство и ще се наложи да се удължи отново действието на Бюджет 2022, ще се вдигне тавана на дълга, за да може трупащият се дефицит да бъде покрит с нов дълг. Намеренията са бюджетната процедура да се задейства идната седмица, за да може до 10 юни да има решение за удължаване на бюджета, тъй като след тази дата няма да имаме действащ бюджет.

Партиите в парламента очакват президентът Румен Радев да свика консултации с партиите и преди втория мандат, за да се уточни колко време ще трябва на депутатите за бюджетната процедура и да се потърси консенсус за изборите на 10 септември.

Служебните министри вече са предупредени да не бързат да планират отпуск през лятото, защото ще продължат да управляват ведомствата си. Част от тях още миналия петък бяха изпразнили кабинетите си, тъй като очакванията бяха правителството “Габриел” да има мнозинство в пленарна зала. Тази седмица служебните министри са пренесли кашоните с лични вещи обратно, коментираха пред “Труд news” членове на кабинета на Гълъб Донев.

Коалиция “Стою” щяла да сменя Конституцията. Представяте ли си ги? Как Стою и Коко Минчев ръчкат в гугъл и звънят по канторите на мама и тате да им помогнат в паузата между два договора за продажба на прасета и на земеделски земи IV-та категория?

Общо взето това е нивото на новоизлюпените constitution-makers. Уикипедия в северномакедонски вариант. Когато се приема нова конституция, обикновено гласувалите я биват наричани понякога по американски тертип “бащи-основатели”. Представяте ли България с “бащи-основатели” Стою и Коко? Аз не.

Ако се стигне до нови, поредни предсрочни парламентарни избори, което е много вероятно, ще е необходимо да се разтеглят процедурите по консултации при президента. Това трябва да се направи, с оглед датата на изборите да бъде поне през септември, а не в разгара на лятото. Както е известно, след разпускането на НС, датата на новите избори трябва да е до 2 месеца.

Предстоят обаче и местни избори - мандатът на кметовете и съветниците изтича в края на октомври, но ще е необходимо доста голямо протакане на конституционната процедура, за да се съвместят парламентарни и местни избори.

Вариант е предсрочните избори да са на 10 септември

Остават ни около 20 дни до датата, когато приключва действието на удължителния закон за бюджета. След 10 юни няма да има действащ бюджет. Министърът на финансите неведнъж предупреждаваше за всички възможни последици. Ще става все по-трудно за държавата да обезпечава необходимите публични плащания.

Проблемите са системни, те не се свеждат до една или друга партия или политически ръководител. Просто системата дава вече накъсо, забила е. Виждаме всякакви възможни комбинации, всякакви опити и ходове, включително и нестандартни. Резултатът е по-зле отколкото планината, която се е напънала и родила мишка.

Моето впечатление е, че никой не иска да управлява и да носи отговорност, защото наистина има рискове, защото взаимното доверие е отрицателно. Сметките са кой ще излезе лошият и кой ще бъде безотговорният.

Освен че нямаме бюджет, имаме нетърпима ситуация - редица ключови държавни институции са с изтекъл мандат или непопълнен мандат. Има сянка на съмнение върху легитимността на този Висш съдебен съвет. Формално той действа според закона, но явно нещо не е наред.

Между първия и втория мандат имаме огледална картина. Ако не стане с първия, няма как да стане и с втория, а третият мандат е хипотетичен. През юли вече практически е невъзможно да има избори, през август никой няма да иска такива, вариант е да бъдат около 10 септември.

Теоретично все още има възможност за съставяне на редовно правителство. Но ако първият мандат се провали и тази възможност отпада. Тогава - отиваме на избори.

Наивни са твърденията, че правителство с първия мандат може да мине с тайно гласуване. За да се вземе решение за тайно гласуване първо трябва да има явно гласуване. И този, който си мисли, че при тайно гласуване, нещата ще се подредят по начин, който не харесва, ще е против тайното гласуване. И на практика ще контролира явния вот позводно и поротно, както се казва.

На теория правителство с първия мандат при отказа на ППДБ, БСП, и “Възраждане” да дадат подкрепа, може да стане при отсъствие на депутати от залата. Тогава прагът за мнозинството отпада. Правителство не се избира със 121 гласа минимум, а се избира с 50 плюс от участващите в гласуването.

Отделен въпрос е колко дълго би издържало подобно правителство. Отсега е ясно, че няма да е дълго. Но се съмнявам, че в този момент някого го устройва да има правителство. По-скоро ще се отиде на избори, за да се избегне случващото се зад кулисите по повод на броженията в съдебната власт.

Смятам, че прекалено се драматизира това, че ще отидем на избори. В изборите няма нищо лошо. По-добре избори, отколкото таза мъка. Всички твърдят, че изборите ще дадат същия резултат, но това няма да се случи и най-добре ще е да се види какъв ще резултатът, за да се провери дали сегашната конфигурация на парламента вече не е изчерпана и да се върви към ново разположение на силите. Парламентарните избори ще бъдат много близо по време до местните избори, така че на практика двете кампании ще се слеят и това ще раздаде много нови роли на много нови хора. И вероятно и активността няма да е същата. Предполагам, че ще е по-висока, защото местните избори увличат енергия, която е в интерес на много повече хора, отколкото на парламентарните избори.

Добре ще е обаче, докато го има все още този парламент да се приеме бюджетът.

Интересите на България в момента изискват нови избори, защото конфигурацията в парламента е ялова и няма как да произведе ефективно българско правителство. Няма да има депутати от “Възраждане”, които да подкрепят правителство на други партии. В момента виждаме разпада на един колониален модел, единственото решение са нови избори.

По-добре в такава сложна ситуация да следваме стъпка по стъпка процесите без да ги предпоставяме и изпреварваме, ако искаме нещо да се случи. Ако идеята е да се саботира всяка една възможност, ще се провали всичко, което може да се случи. Не само ние от ДПС казваме, но и другите политически сили казват, че при нас има добри експерти. Не че при другите няма, във всички партии има добри експерти. Ние ще се отнесем много сериозно към въпроса. Една голяма част от икономическите проблеми ще се решат чрез инвестиции, а не чрез популизъм. Закъснението от две-три години по Плана за възстановяване и устойчивост можем да го компенсираме и преодолеем с хора, които са наясно с процесите в Брюксел. Това го казахме и на срещата с ГЕРБ, така трябва да ускорим процеса. От Плана за възстановяване една стотинка не е изхарчена целесъобразно. Политиците трябва да се отнесем с разум и отговорност към проблемите. В диалог да намерим изход от политическата криза и да подредим системите в държавата, за да функционират - законодателната власт не функционира, няма редовна изпълнителна власт и съдебната власт има сериозни проблеми.

Винаги при такива ситуации се пускат всякакви интриги и манипулации. Първата беше, че сме се договорили с ГЕРБ и вече правителството е готово - както виждате не е вярно. Сега втората е, че наши депутати ще подкрепят или с отсъствие, или с излизане от зала правителство. Категорично ви заявявам, че това няма да стане. БСП няма да участва в спекулации за игри с кворума. Депутатите на БСП дори няма да осъществят командировките си. Всички, които имаме някакви командировки - няма да ги осъществим. Аз трябваше да съм на официално събитие на годишнина на германските социалдемократи по покана на г-н Шолц, но няма да замина. Както винаги сме ви казвали: ако получим покана, ще участваме в разговорите за втория мандат с абсолютно същата принципна позиция. Ако поискат нещо сериозно, да не предлагат партиен премиер, готов кабинет, някакви там таблици с приоритети, преди да са ги обсъдили с тези, от които искат подкрепа. Това е логично - когато искаш подкрепа от някого и не ти стигат гласовете, първо седни да разговаряш преди да слагаш нещо готово на масата и да искаш натискачи на копчета.

Ясно сме заявили, че няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ-СДС с кандидат-премиер Мария Габриел. Няма да преосмислим позицията си, дори да ни бъде дадена възможност да предложим свои експерти в проекто-правителството на ГЕРБ. Ние сме в политиката не за празни кутийки или пълни чекмеджета, а за да отстояваме своите принципи. Последните ситуации, които виждаме в едни от най-висшите институции на държавата, показват и защо тази принципна позиция е правилната. Ще проведем нови разговори с всички политически партии и ще видим дали това ще предпостави промени във формата и състава на правителството, което сме предложили.

Ситуацията в страната е тъжна и отвратителна. ИТН ще подкрепи правителство от експерти. За да свърши работа правителството трябва да е експертно, от експерти, хора, които разбират. Причина за решението е, че след 3 месеца проблемите в държавата ще бъдат в пъти по-големи. Политиците, които сега отказват да решат тези проблеми, пак ще застанат в предизборна кампания и ще искат да ги избираме. Знам, че един такъв кабинет може да не получи подкрепа, но аз и моите колеги ще сме спокойни, защото сме направили каквото трябва. Зам. -главният прокурор се страхува да не го убие главния прокурор. Все едно, че става дума за наркокартели в Мексико. В Народното събрание е пълно с хора, които не трябва да са там. Говорят неща, които нямат общо с реалността, защото не могат да се разберат да направят правителство. Как държавата да работи на автопилот, и то в самолет без гориво. На 10 юни държавата остава без бюджет - няма да има пари за лекари, учители, полицаи, за пенсии. Държавата ще спре да функционира. Защо толкова се мразим, че не можем да си направим качествена съдебна система и парламент? ИТН е в парламента, за да работи, не да се пазари и да гони тяснопартийни интереси. Да се вълнува от депутатските заплати и кюфтета.

QOSHE - Само нови избори решават кризата - Екип На Труд News
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Само нови избори решават кризата

6 31
19.05.2023

Партиите в парламента обмислят отново да удължат действието на Бюджет 2022

Служебните министри без летни отпуски

С поредни предсрочни избори партиите се надяват този път да излязат от политическата криза, коментираха пред „Труд news” социолози и депутати. Сондажите на екипа на „Труд news” сред народните представители от всички парламентарни групи показаха, че правителство на Мария Габриел е обречено на неуспех, а кабинет на ППДБ също няма шанс да събере парламентарно мнозинство.

Все повече представители на различните политически формации започнаха да цитират посочената от “Труд news” ГЕРБ няма подкрепа за кабинет с Габриел Мнения 10:00 17.05.2023 преди ден вероятна дата за предсрочния вот - 10 септември. Парламентът може да работи до края на юни, да се разпусне с указ на президента на 10 юли и два месеца по-късно да се проведат предсрочните парламентарни избори, заявиха вчера депутати след поредния неуспешен опит да бъдат избрани дори председатели на постоянните комисии.

“Мария Габриел си дава ясна сметка, че отговорността ѝ е голяма. Ако не се реализира първият мандат, то вторият изглежда невъзможен и възможността за нови предсрочни избори е голяма”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Депутати от ППДБ неофициално коментираха пред “Труд news”, че в коалицията им все повече натежава мнението за нови избори, защото при създалата се ситуация всяка подкрепа или съвместно управление с ГЕРБ-СДС ще им донесе репутационни щети. В коалицията на ПП и ДБ се страхували, че ако внесат проектокабинет за гласуване в пленарна зала, този път правителството “Денков” може нарочно да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС и това ще обезсили ППДБ за местните избори.
От БСП признаха, че точно сега на партията не ѝ трябват предсрочни избори, но участие в каквото и да е временно управление ще е по-голяма катастрофа за червените.

„Труд news” установи, че в различните парламентарни групи вече надделява мнението, че парламентът няма да има време да приеме Бюджет 2023 на служебното правителство и ще се наложи да се удължи отново действието на Бюджет 2022, ще се вдигне тавана на дълга, за да може трупащият се дефицит да бъде покрит с нов дълг. Намеренията са бюджетната процедура да се задейства идната седмица, за да може до 10 юни да има решение за удължаване на бюджета, тъй като след тази дата няма да имаме действащ бюджет.

Партиите в парламента очакват президентът Румен Радев да свика консултации с партиите и преди втория мандат, за да се уточни колко време ще трябва на депутатите за бюджетната процедура и да се потърси консенсус за изборите на 10 септември.

Служебните министри вече са предупредени да не бързат да планират отпуск през лятото, защото ще продължат да управляват ведомствата си. Част от тях още миналия петък бяха изпразнили кабинетите си, тъй като очакванията бяха правителството “Габриел” да има мнозинство в пленарна зала. Тази седмица служебните министри са пренесли кашоните с........

© Труд


Get it on Google Play