Отправена е покана за публични преговори към ППДБ, БСП, ДПС и ИТН

Разговорите за формат изключват коалиция

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел обяви на извънреден брифинг, че още от първия ден на новата седмица продължава разговорите за съставяне на правителство с всички политически сили в парламента, които са готови да седнат на масата на преговорите. “Предлагам експертно правителство за една година, не коалиция с имена на хора, които ще доведат до успешни резултати. Ще уточним в детайли приоритетите с тези, които подкрепят”, заяви Габриел.

Предложението на Габриел бе определено от политолози и екперти като изключително далновидно и смислено в условията на ожесточени противоречия между партиите и задълбочаващи се кризи. “Хората са убедени, че някаква формула на следваща стъпка и на управление трябва да има. Видно е, че е възможно и управление с европейско лице, което не включва коалиция между двата основни опонента. По-вероятно от преди това изглежда, че има такава формула и тя ще бъде около възможните взаимодействия на утвърдените партии”, коментира пред БНР Марчела Абрашева от Международната социологическа агенция “Кантар” /Kantar/. Политологът Теодор Славев от Института за правни инициативи подчерта, че ППДБ могат да бъдат по-ефективни по отношение на съдебната реформа, ако са в управлението, а не в опозиция, защото в опозиция няма да имат инструментите за това.

Мария Габриел обяви, че ще предложи утре да се проведат разговори с всички партии без “Възраждане”, преди да вземе мандата за съставяне на правителство, който президентът Румен Радев ще є връчи в 15 часа.

“През последните дни търсих отговори на два въпроса. Първият е има ли нужда България от редовно и работещо правителство и отговорът категорично е да. Вторият е - успяхме ли с всички парламентарни групи, с които разговарях, да идентифицираме минимум общи приоритети, които да позволят да се излезе от политическата криза, да се нормализира работата на институциите и с диалог заедно да намерим най-важните решения, които ще доведат до резултати.

Отговорът е да”, коментира Габриел.

Тя обясни, че е приела номинацията, защото познава работата на европейските институции и знае, “че без работещо правителство няма как да бъдат изпълнени ангажименти и няма как да бъдат реализирани приоритети”. Еврокомисарката потвърди, че не са водени каквито и да било разговори с нея за имена или министерства.

“За всички е ясно, че следващата стъпка на разговори за съставяне на правителство ще бъде за формат, който изключва думата коалиция”, каза още Мария Габриел.

“С никоя друга партия не сме говорили, освен с ППДБ. Но всеки ден има някакви шикалкавения - утре, измислени пътувани, вечерта... Ще кажат във вторник, при положение, че мандатът ще бъде връчен в понеделник, това е даже обидно”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Публично получихме подкрепата по политики от ППДБ”, припомни той. И подчерта, че разговорите с БСП, ДПС и ИТН ще са публични.

“На 10 юни държавата няма да може да плаща и пенсии, ако няма бюджет. Утре госпожа Нинова, господин Карадайъ и господин Трифонов трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме госпожа Габриел. Няма коалиции, с две от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор - с БСП и с ИТН. Ние ще търсим отговорността на всички”, заяви Борисов.

Конституцията не предвижда експертно правителство. Тя предвижда две правителства - или избрано от парламента, или служебно правителство, когато парламентът не може да избере правителство.

Би трябвало всяко правителство да е експертно, защото ако не е експертно, тежко ни и горко. Ако под експертно правителство се разбира правителство, което включва хора, които не са срещнати по кръстопътищата на България, това означава нещо. Защото ние сме имали и министри, открити по кръстопътищата на страната. Нали така беше? По пътищата не се срещат експерти.

Колкото до идеята за правителство с мандат една година е възможно да се договорят, защото джентълменските споразумения вече стават практика в българския парламент. Правим правителство за една година, пък после ще видим. Като мине годината, то може да подаде оставка. На времето Беров така беше поел ангажимент - като му поискат оставката, той да си я подаде и да се приключи експериментът Берово правителство. Друг е въпросът какво последва от Беровото правителство. И как някои политически сили зад гърба на експертното правителство практически управляваха и си бяха разпределили България. Но очевидно е, че коалиционно правителство няма да се прави, т. е. коалиция от партии, които да изработят обща програма за управление, да посочат на съответните постове, по които се разберат свои експерти и да станат министри.

Експертно правителство означава ГЕРБ да си подберат експерти, които са приемливи според тях, да сложат начело на този екип Мария Габриел и да очакват в парламента някой да ги подкрепи. Това е разбирането за експертно правителство, като по този начин разчитат или ПП-ДБ да гласуват, или по силата на втория вариант да гласуват останалите без ПП-ДБ. Миналата година подходиха по този начин, но тогава бяха излъчили един експерт, който нищо не разбираше от управление на държавата, но беше добър лекар, известен специалист. И предложиха за министри експерти от различни политически сили, които някои да подкрепи.

Ако този кабинет се получи, то Бойко Борисов ще докаже, че наистина е политически гений. Той е бил на власт 3606 дни. След него е Стамболов, управлявал 2464 дни. Костов е със 1526 дни. Говоря за демократично избрани премиери.

Това е едно постижение на Борисов, което в обозримото бъдеще няма да бъде подобрено. Харесват го, или не, той е най-дълго управлявалият демократично избран премиер на България и такъв вероятно ще остане.

Номинацията на Мария Габриел за премиер е с реален шанс да мине. Аз лично оценявам шанса това правителство да мине като доста над 50 на сто. Тя може да не се харесва на едни, на други може да им харесва. Но какво ще кажат основните противници на ГЕРБ? Нямат какво особено да кажат. Трябва обаче разни неща да се уточнят. През 2009 г. тя непремерено каза, че е доктор на науките. Е, не е доктор на науките, това е известно и е добре, че си призна. Тази “новина” за съжаление се е промъкнала и в архивираната є биография от 2011 г. И тук трябва нещата да се изяснят. Мрежата помни! Използвам случая да кажа на всички хора, че каквото и да кажат, където и да си отворят устата, това остава записано до края на света - докато има технически носители да съхраняват тази информация. Затова внимавайте, какво говорите и пишете! Всичко се помни и ще се извади, когато трябва. И не във ваша полза ще се извади.

Понятието “експертен кабинет” не съществува в правния мир на Република България. А това, че министрите ще бъдат и експерти, е много хубаво нещо. Всеки кабинет е политически. Кабинетът в едно демократично общество е най-политическият възможен управляващ орган. По-политически от него няма. А това, че някой е казал, че ще е експертен, това е пожелателно, но неточно. Да, нека има експерти, няма да слагаме баба Гинка от Гинци за министър. Ще слагаме хора с експертиза. А думата експертиза означава опит.

Напълно резонно е да се случи редовен кабинет с мандат от една година, каквото предложение направи Мария Габриел. В България временните неща обикновено се оказват не толкова временни. Така че, ако те успеят да удържат една година, вероятно ще удържат цял мандат.

Предложението за една година е заради всички предизборни заклинания на партиите.

За моя радост политическите лидери в държавата ни започнаха да общуват нормално.

Държавническото поведение намери пролука в стената на омразата.

Реалността на геополитиката, постави “Аз” и “Ние” зад по-важните проблеми. Надявам се госпожите и господата от “Продължаваме промяната” и присламчените към тях да са разумели, че всички сме в една коруба и тя е паянтова и с десетки пробойни в бушуващо море. Направят ли следващите няколко нужни стъпки ще имаме две основни партии с еднакъв светоглед и в същото време ще бъдат опозиция една на друга. Тези две партии “ГЕРБ” и “Продължаваме промяната” подкрепяни от “Движението за права и свободи” могат да направят чудеса и всички ние да добруваме.

Не направят ли очакваните нужни стъпки ще тласнат ГЕРБ към коалиция, която ще ни отдалечи, за радост на господин Радев, от ценностите за които всички лелеем.

Дано! Дано! Дано, постъпят правилно, а шестстотинте им избиратели и на едните и на другите, ще ги оценят по делата им. Направят ли макар и с малко за добруването на хората, ще векуват в политиката.

Борисов ми се обади тази сутрин, покани ни на среща в понеделник (б. р. днес). Темата е да обсъждаме управление.
Ще се явим на тези разговори, ще направим вътрешно допитваме, преди да вземем решение.

Бихме подкрепили национален експертен кабинет, който да се обедини около няколко национални приоритети, като най-важното е приемането на бюджет с 4,5% дефицит.

Начинът за обявяване на премиер и номинациите, предприети от ГЕРБ, както и програмата, е грешен подход. Правилният е всички да се съберем, да извадим 5-6 неща важни за България, да определим разумни срокове и тогава да търсим хората, които да изпълнят тези задачи.

Според мен хората не трябва да са лидери и ярки политици. Не се прави така политика - ето ви премиер и политици и попълвайте.

Месец и половина има имитация на преговори, това е загуба на време.

Разговорите до този момент доведоха до промяна в политическия модел. В предишните парламенти се актуализираше бюджета спрямо нуждите на хората, започнахме да показваме кой кой е в политиката, но сега прокарахме програмата и важните приоритети да са първи, а след това съставът на кабинет. Към настоящия момент нашият Национален съвет подкрепя позицията, че ние няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и да влезем в управление с тях. В началото на седмицата ще направим отново Национален съвет, за да обсъдим позицията.

Бойко Борисов иска да ребрандира ГЕРБ, но без да прави реално никакви промени и първата малка стъпка да изглежда по различен начин беше именно кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател.

Профилът на Мария Габриел е профил на човек, който има експертиза и опит, знае как се случват нещата в Европа, но проблемът е дали ще може да взима решенията независимо и самостоятелно или отново Бойко Борисов ще бъде в сянка.

Ако бъдем поканени на среща с ГЕРБ, ще отидем, защото това ни е работата.

Затова са ни изпратили хората там, както и всички депутати, не да си мерят егото, а да вършат работа. То е ясно какво ще кажем - ние имаме принципи, в които си представяме по-широка подкрепа, дали с първия, втория или третия мандат, нищо по-различно от това, което сме казвали до момента.

А сега какво се случва, не знам, защото това е петият или шестият път, в който ГЕРБ спират да приказват с ПП и се опитват да говорят с останалите. Дали ще има осми или девети път, не знам, нямам никаква представа.

Ако се носи отговорност, трябва да има участие в правителството. Но трябва да има ясни принципи и кои ще бъдат останалите, просто така, алангро, този прекрасен термин, ние не говорим.

QOSHE - Габриел предлага на всички кабинет - Екип На Труд News
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Габриел предлага на всички кабинет

10 0
15.05.2023

Отправена е покана за публични преговори към ППДБ, БСП, ДПС и ИТН

Разговорите за формат изключват коалиция

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел обяви на извънреден брифинг, че още от първия ден на новата седмица продължава разговорите за съставяне на правителство с всички политически сили в парламента, които са готови да седнат на масата на преговорите. “Предлагам експертно правителство за една година, не коалиция с имена на хора, които ще доведат до успешни резултати. Ще уточним в детайли приоритетите с тези, които подкрепят”, заяви Габриел.

Предложението на Габриел бе определено от политолози и екперти като изключително далновидно и смислено в условията на ожесточени противоречия между партиите и задълбочаващи се кризи. “Хората са убедени, че някаква формула на следваща стъпка и на управление трябва да има. Видно е, че е възможно и управление с европейско лице, което не включва коалиция между двата основни опонента. По-вероятно от преди това изглежда, че има такава формула и тя ще бъде около възможните взаимодействия на утвърдените партии”, коментира пред БНР Марчела Абрашева от Международната социологическа агенция “Кантар” /Kantar/. Политологът Теодор Славев от Института за правни инициативи подчерта, че ППДБ могат да бъдат по-ефективни по отношение на съдебната реформа, ако са в управлението, а не в опозиция, защото в опозиция няма да имат инструментите за това.

Мария Габриел обяви, че ще предложи утре да се проведат разговори с всички партии без “Възраждане”, преди да вземе мандата за съставяне на правителство, който президентът Румен Радев ще є връчи в 15 часа.

“През последните дни търсих отговори на два въпроса. Първият е има ли нужда България от редовно и работещо правителство и отговорът категорично е да. Вторият е - успяхме ли с всички парламентарни групи, с които разговарях, да идентифицираме минимум общи приоритети, които да позволят да се излезе от политическата криза, да се нормализира работата на институциите и с диалог заедно да намерим най-важните решения, които ще доведат до резултати.

Отговорът е да”, коментира Габриел.

Тя обясни, че е приела номинацията, защото познава работата на европейските институции и знае, “че без работещо правителство няма как да бъдат изпълнени ангажименти и няма как да бъдат реализирани приоритети”. Еврокомисарката потвърди, че не са водени каквито и да било разговори с нея за имена или министерства.

“За всички е ясно, че следващата стъпка на разговори за съставяне на правителство ще бъде за формат, който изключва думата коалиция”, каза още Мария Габриел.

“С никоя друга партия не сме говорили, освен с ППДБ. Но всеки ден има някакви шикалкавения - утре, измислени пътувани, вечерта... Ще кажат във вторник, при положение, че........

© Труд


Get it on Google Play