Трябва ни силен екип, в който решенията не се спускат, заяви пред депутатите кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС

Първо: Освобождаване на главния прокурор

Номинацията за министър-председател на Мария Габриел се оказа брилянтен политически удар на ГЕРБ-СДС, коментираха проведените срещи с парламентарните формации вътрешни анализатори и политолози. По думите им Габриел е направила заявка за диалог с парламентарните формации, но и за решения с твърда ръка срещу обедняването на българите, а огромен плюс е “международният авторитет, който е постигнала с годините”. “Ще бъде внесено искане във ВСС за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор поради уронване на престижа на съдебната власт. Това ще е първото, което ще направи моето правителство, бъдещият правосъден министър”, категорична беше пред представителите на парламентарните групи Мария Габриел.

И обяви: “Първото ми послание ще бъде работа за екипна България и стратегия на трите А по примера на най-високия кредитен рейтинг - амбиция, авторитет, ангажимент”.

“Трябва ни силен екип, в който решенията не се спускат. Трябва ни авторитет в Европа. Ще имаме авторитет, ако участваме пълноценно във взимането на решения там. Трябва да работим за по-спокойно ежедневие и по-достоен живот”, каза Габриел.

“Приоритет е подобряването на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, членството в Шенген. Имаме краткосрочни и спешни теми като ускоряване на участието на България в програмите, свързани с модернизацията на страната - наука, образование, дигитализация. Ключови са инвестициите в младите хора”, категорична бе пред депутатите от различните парламентарни групи Мария Габриел. Тя призова партиите в НС да се обединят за ключовия въпрос, който пряко касае хората - справяне с инфлацията и ръста на цените.

Габриел проведе поредица от срещи за подкрепа на правителство като започна разговор първо с групата на ГЕРБ-СДС, които аплодираха на няколко пъти представянето на приоритетите є като кандидат за министър-председател. Заради отсъствието на ПП-ДБ от директна среща с Габриел, тя продължи разговорите с ДПС, БСП и ИТН.

“Решенията не се спускат, а се изпълняват съвместно”, категорична беше Мария Габриел.

Тошко Йорданов сподели горчив опит от управление с “Промяната”

Надявам се като водеща политическа сила и водещи на подобен тип преговори наистина да осъзнавате това, което казахте, че трябва да има диалог и силово налагане на ваши решения, защото сте по-голяма политическа партия, няма как да се случат, колкото и изкушаващо да е това, заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов на срещата с Мария Габриел.

“Говоря от някакъв горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт с Кирил Петков и Асен Василев, когато именно заради подобен подход и съответно взимане на грешни решения и невслушване в партньорите, ние свалихме това правителство, което стана вредно”, каза Йорданов. И допълни: “Всичко, което очертахте, е прекрасно. Възможно е да имаме разминавания в детайлите и затова те трябва да бъдат обсъдени на експертно ниво”.

Имате нашата подкрепа

Хората навън задават само един въпрос: “Ще направите ли правителство?”, каза зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев на Мария Габриел.

На България ѝ отива да има жена премиер в този труден момент. Ние в ДПС имаме принцип - когато има да се свърши важна и отговорна работа, се обръщаме към жените в Движението, каза на Мария Габриел зам.-председателят на ДПС и зам.-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев. По време на работна среща между експертните групи на двете партии Цонев подчерта, че всички български граждани вече очакват да бъде съставено редовно правителство. В срещата от страна на ДПС участваха още зам.-председателят на 49-ото НС Филиз Хюсменова, която се познава много добре с Габриел от времето, котато и двете дами бяха евродепутати, както и зам.-председателите на Движението Ахмед Ахмедов и Станислав Анастасов, финансовият експерт доц. Петър Чобанов, социалният експерт д-р Хасан Адемов и депутатът Елван Гюркаш.
“По отношение на приоритетите ние припомнихме, че голяма част от тях са не само и наши, но в предизборната кампания ние поехме ангажимент пред българските граждани да ги изпълним”, каза Йордан Цонев.

“От Вашите приоритети медиите изведоха пред скоба приоритета с искането за освобождаване на главния прокурор. Нашият председател каза пред медиите, че има натрупано напрежение в обществото и този проблем трябва да бъде решен. Затова приветстваме тази ваша инициатива и я подкрепяме”, подчерта Цонев. И продължи: “Още повече, че тя е в унисон с това, че всички партии говорят за съдебна реформа, но ДПС е единствената партия, която още през януари 2022 г. внесе проект за промени в Конституцията, които предвиждаха много дълбоки реформи, истински, конституционни, както препоръчват Венецианската комисия и нашите европейски партньори”.

“Имате нашата подкрепа за тази изведена от медиите пред скоби тема”, каза Цонев.

От ДПС отново поставиха фокус върху решаването на политическата криза, което “минава през съставяне на редовно правителство и работа на парламента”. Йордан Цонев подчерта, че голяма част от приоритетите на Мария Габриел за работа на правителство съвпадат с основните точки от програмата на ДПС. “Още през 2020 г. нашият председател предложи да направим експертен кабинет, който да придвижи Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Да, загубихме 3 години, уви, и може би доста средства по Плана. Но вие сте много опитен европеист и смятам, че ще успеем да наваксаме голяма част от това, което бе пропуснато”, каза Цонев.

Вашите три А при нас бяха разум, отговор и диалог, припомни предизборното послание на ДПС Йордан Цонев.

Първо, номинацията на Мария Габриел е знак не само към външните партньори, а и знак навътре и е демонстрация на това, че има много подготвени хора, някои от които с много по-голяма история и с несравнимо по-сериозна биография, политически връзки и контакти с чужбина, отколкото са претенциите персонално на Кирил Петков, а в някаква част и на Асен Василев. Защото съвсем скоро като причина да бъде разискван изобщо Кирил Петков като евентуален участник в проектокабинета на ПП беше изтъкнато, че имал “страшни” връзки с чужбина, което сега на фона на номинацията на Мария Габриел изглежда откровено смешно.

Второ, ясна е външнополитическата насоченост на кабинет начело с Мария Габриел. Няма да има никакво чудене по отношение на курса, на европейската интеграция, отношението на европейските партньори, на съюзниците от ЕС и НАТО. Такава тема изобщо няма да има, също и Шенген и еврозоната дали ще продължи и с какви темпове.

Трето, във вътрешен план номинацията на Мария Габриел е демонстрация на надмощие над всички останали партии, защото истината е, че подобна фигура в другите политически сили просто няма на такава позиция, с такава биография, с такова международно уважение, с толкова години, прекарани в политиката без да бъде замесена в никакви скандали и грешки. Другите партии просто нямат такъв човек.

За мен изводът е, че във външен план Борисов демонстрира смирение, мъдрост, крачка назад, диалогичност, някаква по-мека позиция. Във вътрешен план демонстрира надмощие. Той им казва в очите - ето, вижте го моя кандидат, вие нямате никой, който да се доближи въобще до нея, това са контакти, опит, знание за политиката.

Следях до голяма степен срещите на Мария Габриел в парламента в четвъртък и мисля, че се отдава прекалено голямо значение на това дали ПП и ДБ са били на тях или не.

Габриел към депутатите от БСП: Няма да режем социални плащания

Съдебната система и Шенген са безспорни

Кандидатът за министър-председател Мария Габриел увери ПГ на БСП, че няма да има орязване на социални плащания, ако събере подкрепа за правителство.

Структурите на БСП в страната са разделени за и против участие на партията в кабинет “Габриел”, но вече има позиции на местни организации с призива “Стига избори!”. Червените настояват пред ръководството на партията за две точки - да не се допуска намеса на България във войната с Украйна и запазване на социалните придобивки за пенсионерите и децата. До дни се очаква от БСП да инициират вътрешното допитване до членовете си дали партията да участва в програмното правителство на Мария Габриел.

На срещата в парламента тя се ангажира с най-чувствителната тема за червените и заяви: “Трябва да направим животът на българите по-добър, няма да режем социални плащания!”. “На тази среща много по-полезно и по-важно щеше да бъде, ако присъстваха и г-н Борисов, и г-жа Нинова. Отсъствието и на двамата поставя определени въпроси в посока на това как вие виждате състава на това правителство”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Той призова всички да сложат картите на масата и да кажат какво искат да се случи в България.

“Пет приоритета, безспорни за всички, които да изведат България от ситуацията, в която се намира, за определеното време, за което е необходимо. А “празните кутийки” да ги оставим на г-н Борисов да се забавлява, докато реши дали ще поеме той инициативата”, каза Свиленски. И продължи с остър тон: “Още преди да Ви номинират бях казал, че Борисов ще посочи премиер и ще се скрие. Това го виждаме и днес. Мисля, че ще се разберем по експертизата, важното е да отговорим какво правителство, с каква подкрепа, за какъв срок, какви приоритети”. По думите му БСП няма да участва в управлението, само за да участва в управлението. Или няма да подкрепя правителство, само за да подкрепя правителство.

“Явявали сме се на избори с ясни приоритети, българското общество от нас очаква ясни ангажименти, подкрепа за образование, здравеопазване, социална политика - това са основните ни приоритети. Съдебната система и Шенген са безспорни, за тях мисля, че няма какво да коментираме”, каза зам.-председателят на БСП.

Реакция

Христо Иванов се извини пред медиите на Габриел.

Ключови фигури от IT сектора у нас, които са подпомагали предизборни кампании на “Продължаваме Промяната”, на висок тон по телефона дали да се разбере, че отсъствието на ПП-ДБ заради Кирил Петков и Асен Василев от срещата с Мария Габриел е “много необмислена демонстрация”, “детинщини” и “фасони”. Скандалът в парламентарната група на ПП-ДБ набрал скорост сутринта, когато депутат от ПП получил обаждане от благодетел на “Промяната” с въпроса: “За какви се мислите? Какви ги вършите в този парламент?”. Последвало питане и как ръководството на коалицията е преценило, че ще разговаря преди седмица с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а сега няма да се отзове на покана за разговор с българския еврокомисар по иновации.

Депутати от ПП-ДБ коментираха неофициално пред репортери, че по-голямата част от ПП и почти всички от присъстващите депутати от ДБ не са имали нищо против да изслушат Мария Габриел. А обаждането от техни “бизнес ангели” допълнително провокирало настроения срещу дуото Петков-Василев.

Както е известно, от години Габриел работи приоритетно за развитие на IT сектора и иновациите, а поредица от нейни инициативи още като евродепутат подпомогнаха създаването на IT хъбове, развитие на цифровизацията и разработването на европейски програми в помощ на прохождащите в иновационните технологии.

Шефовете на ПП-ДБ решили да не отидат на разговора с Мария Габриел в късния следобед в сряда, а като оправдание измислили, че Кирил Петков и Асен Василев отсъстват от София. “Дължа лично извинение на Мария Габриел”, каза по-късно пред журналисти съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той се опита да оправдае неотиването на техни представители, като каза, че било редно на тази среща да присъстват всички лидери.

QOSHE - Ударът „Габриел“ - Екип На Труд News
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ударът „Габриел“

14 30
12.05.2023

Трябва ни силен екип, в който решенията не се спускат, заяви пред депутатите кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС

Първо: Освобождаване на главния прокурор

Номинацията за министър-председател на Мария Габриел се оказа брилянтен политически удар на ГЕРБ-СДС, коментираха проведените срещи с парламентарните формации вътрешни анализатори и политолози. По думите им Габриел е направила заявка за диалог с парламентарните формации, но и за решения с твърда ръка срещу обедняването на българите, а огромен плюс е “международният авторитет, който е постигнала с годините”. “Ще бъде внесено искане във ВСС за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор поради уронване на престижа на съдебната власт. Това ще е първото, което ще направи моето правителство, бъдещият правосъден министър”, категорична беше пред представителите на парламентарните групи Мария Габриел.

И обяви: “Първото ми послание ще бъде работа за екипна България и стратегия на трите А по примера на най-високия кредитен рейтинг - амбиция, авторитет, ангажимент”.

“Трябва ни силен екип, в който решенията не се спускат. Трябва ни авторитет в Европа. Ще имаме авторитет, ако участваме пълноценно във взимането на решения там. Трябва да работим за по-спокойно ежедневие и по-достоен живот”, каза Габриел.

“Приоритет е подобряването на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, членството в Шенген. Имаме краткосрочни и спешни теми като ускоряване на участието на България в програмите, свързани с модернизацията на страната - наука, образование, дигитализация. Ключови са инвестициите в младите хора”, категорична бе пред депутатите от различните парламентарни групи Мария Габриел. Тя призова партиите в НС да се обединят за ключовия въпрос, който пряко касае хората - справяне с инфлацията и ръста на цените.

Габриел проведе поредица от срещи за подкрепа на правителство като започна разговор първо с групата на ГЕРБ-СДС, които аплодираха на няколко пъти представянето на приоритетите є като кандидат за министър-председател. Заради отсъствието на ПП-ДБ от директна среща с Габриел, тя продължи разговорите с ДПС, БСП и ИТН.

“Решенията не се спускат, а се изпълняват съвместно”, категорична беше Мария Габриел.

Тошко Йорданов сподели горчив опит от управление с “Промяната”

Надявам се като водеща политическа сила и водещи на подобен тип преговори наистина да осъзнавате това, което казахте, че трябва да има диалог и силово налагане на ваши решения, защото сте по-голяма политическа партия, няма как да се случат, колкото и изкушаващо да е това, заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов на срещата с Мария Габриел.

“Говоря от някакъв горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт с Кирил Петков и Асен Василев, когато именно заради подобен подход и съответно взимане на грешни решения и невслушване в партньорите, ние свалихме това правителство, което........

© Труд


Get it on Google Play