На “Позитано” 20 прочистват списъци с членове, работили за други партии

Вътрешният референдум е формален

БСП държи златното ключе към властта, коментираха пред “Труд news” политолози и изборни експерти. Според тях ролята на БСП в 49-ото Народно събрание е решаваща за съставянето на редовно правителство. Те мотивираха твърдението си с това, че ПП изпревариха коалиционните си партньори от ДБ и побързаха да обявят, че няма да участват или да подкрепят правителство с ГЕРБ. Неофициалната позиция на ДБ вече гласи, че в името на кметските избори също няма да работят с ГЕРБ-СДС. Изчисленията показват, че и без тях може да се излъчи управленско мнозинство с депутатите на ГЕРБ-СДС (69), ДПС (36), ИТН(11) и БСП (23).

Експертите смятат, че с ДПС и ИТН няма да има проблем, тъй като и двете партии са проевропейски и проатлантически. БСП обаче има по-различни виждания и там преговорите ще са трудни, но без гласовете на социалистите няма как да се сформира мнозинство. Четирите формации общо имат 139 народни представители.

Политолози са категорични, че в създадената ситуация не е удачно да се правят опити с правителство на малцинството, както и с крехко мнозинство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече направи стратегически ход и заяви, че лично ще преговаря с всички партии, защото е важно страната ни да има редовно правителство. По време на предизборната кампания Борисов припомни, че неговата партия е против коалиция с БСП. Но при новите условия след изборите лидерът на ГЕРБ обяви, че ще покани на преговори всички парламентарни формации. Корнелия Нинова съобщи, че ще се допита до структурите на партията за евентуално участие на БСП във властта. Активисти на Столетницата коментираха пред “Труд news”, че решенията се вземат в централата, а вътрешният референдум ще е по-скоро формален, ако въобще се състои. Допитването ще е само между членове на БСП, но от “Позитано” 20 потвърдиха неофициално пред “Труд news”, че първо списъците ще бъдат прочистени от партийци, които са работили за “Левицата!” или за други партии на вота от 2 април. Това било наложително, за да няма изкривяване на общопартийното гласуване. Пред “Труд news” политолози бяха категорични, че при сегашната ситуация, ако не мине кабинет с мандата на първата политическа сила, то няма как да се случи с втория или третия мандат. Експерти обърнаха внимание и на факта, че в 48-ото Народно събрание точно от БСП дойде развръзката на парламентарната криза с блокиралия избор на председател на парламента.

Сформирането на правителство ще се окаже функция на няколко фактора. Първо, доколко “не”-то на ПП/ДБ е наистина “не”.

Второ, кой на какви компромиси е готов, за да бъде постигнат консенсус за кабинета и неговите политики, по които между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, а и ИТН почти няма разминаване. Трето, позицията на БСП. Случването на някаква форма на “хартиената коалиция” би било пагубно в най-голяма степен за ГЕРБ, тъй като все още са единствената партия, която не е управлявала с БСП и в същата степен това важи за партията на Нинова, тъй като на местните избори ще загуби и малкото подкрепа, която є е останала. Факторите “Възраждане” и президента Радев ще изиграят мобилизираща роля в посока постигане на парламентарно мнозинство. Личното участие на Борисов в преговорния процес също ще има значение.

БСП има оцеляващ интерес да участва във властта

Дали БСП ще бъде желан партньор не зависи само от БСП и каквито и вътрешнопартийни референдуми да се правят, това не е гаранция, че те ще получат власт. Широките коалиции от годините на Меркел никога не са били предпочитани, защото обединяват в едно традиционни противници и то противници в социално-икономическите платформи. Но в същото време има създадена добра практика, която доказва, че в трудни, кризисни моменти за обществата, за политическите системи, точно такъв тип широки коалиции пренасят държавите към много по-успешни времена. За жалост виждаме много повече радикализация в отношенията, особено ако се пренесем на българска почва. Виждаме толкова силна радикализация в отношенията между не до там различни по убеждения и идеи политически субекти, че нещата в политиката стават прекалено лични. Забравят се основните принципи и се загърбват интересите на държавата за сметка на меркантилния партиен интерес. Това е неспособност на политиците да прозрат настоящето с неговите предизвикателства. Дори и четворната коалиция, на която станахме свидетели и която обедини титулуващата се десница в България с традиционната левица БСП. Видяхме, че тази коалиция успя да сработи само няколко месеца и се самосвали, колкото и пропагандата на тази коалиция да говореше, че е свалена от опозицията.

Очевидно е, че за политическите партийни елити в момента водещата тема са местните избори. Това ще им изиграе много лоша шега, защото тази стратегия е непечеливша. Никой не може да убеди българското общество, че София е по-важна от републиката ни, която е в сериозна парламентарна криза. Много по-важна е парламентарната демокрация от местните избори. Партийните елити на какво се надяват? Никой не може да им гарантира възпроизвеждане на този вот, който получиха преди няколко дни.

БСП има оцеляващ интерес да участва в изпълнителната власт под каквато и да е форма, но трябва да представят това в удобна опаковка. Най-вероятно ще ни поднесат успешната политика, с която се хвалеха в четворната коалиция по линия на социалните политики. Единственият вариант, който може да спаси Нинова на поста, е да предложи на пратията си власт. Но възниква въпросът колко желан партньор е БСП по отношение на евроатлантическа коалиция, ако разгледаме един формат на правителство с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. ИТН са последователни поне в едно отношение - категорично казват, че са евроатлантици като политика.

“Кой да е на пост” не е политика

Между лидерите на партии вече са издълбани твърде дълбоки разделителни линии. Ако погледнем ГЕРБ и ПП-ДБ по същество са вдясно и аз не мога да разбера кое толкова ги раздалечава. Не чуваме разговори за сериозни политики, а виждаме акции да се събори Паметника на Съветската армия. Единственият, който говори от тук насетне за нещо, което има смисъл за хората и за бъдещето на страната е Бойко Борисов. Той каза: Съставяме правителство, за да има бюджет”. Все пак точно това правителство ще бъде отговорно за разходите на държавата. Какво чуваме от другите, които се наричат десни партии? Няма да се коалираме с ГЕРБ-СДС, защото това ще ни навреди. Кой го интересува вече за тях? Хората са ги избрали, за да работят. Никой вече не помни какво се говореше по същество и за съдебната реформа. Под съдебна реформа беше натрапена смяната на главния прокурор, но със “свой човек”. Потресаващо е, защото не се говори за политики, а за това кой да е по върховете на държавата. Това започва да се превръща в пандемия във всички партии, с изключение на “Възраждане” и това трябва да им се признае. Те поставят конкретни приоритети на масата и заявяват, че който подрепя техните точки, е добре дошъл. Не бих се изненадал БСП да държи ключа за съставянето на правителство в 47-ото Народно събрание и тук не става дума за ключова роля на БСП, а по-скоро, че лявата партия вече е всеядна и очевидно не търси решаване на проблемите, а единственото, което я удовлетворява е властта. Преди БСП е правила коалиции, в това число и с ДПС, но от гледна точка на по-големия партньор в управлението. Сега обаче БСП не е в положение да поставя условия, а при евентуално участие в управленска формула, ще бъде безгласната буква.

Експертен кабинет без политици

Светлана Василева,
ТРУД NEWS, Благоевград

Ако има допитване до членовете на БСП в Пиринско, то социалистите смятат, че има варианти да се състави кабинет.
Те коментират, че не е полезно за страната да има нови избори, които само ще доведат до възпроизвеждането на същите резултати и ще задълбочат кризите.

Според тяхното виждане най-добре е да се състави експертен кабинет без участието на политици, който да изпълнява предварително договорени приоритети и параметри за действие от партиите, и да се фиксира срок за работа. Ако формулата е работеща, то трябва да продължи работа, ако не е, да се ходи на нови избори.

При такъв вариант социалистите смятат, че е редно да се даде право на лидера на БСП да участва в подобни преговори.
БСП в Пиринско загуби на тези избори около 2 хиляди гласа в сравнение с изборите от 2 октомври 2022 година. Тогава имаха 10,65%, а сега получиха 8,98%.

Четворната коалиция приключи с фиаско

БСП-Варна успя да запази резултатите си от предните избори на 2 октомври.

Очакваното допитване за евентуално участие в коалиционно правителство ще е проформа, защото Корнелия Нинова ще направи това, което тя смята за добре, смятат социалисти от Варненско. Според някои лидерката непременно ще иска отново да стане министър, но каквато и коалиция за управление да бъде съставена, тя ще нанесе още щети на партията заради сериозните идеологически различия с водещите политически сили в 49-ия парламент. Не е хубаво, но по-добре президентът да продължи да управлява, отколкото да видим нов епизод на приключилата с фиаско четворна коалиция, коментира разочарован от политиката на ръководството активист. Други негови съпартийци обаче считат, че Нинова трябва да получи мандат за преговори за евентуално експертно правителство в широк формат. Така БСП ще може да стопира разширяването на оръжейната помощ за Украйна, твърдят те.

От Варна социалистите отново ще изпратят в НС един депутат. На 2 април те събраха 11 577 гласа или 7,21% подкрепа. Резултатът им бе сходен с изборите на 2 октомври 2022 г., когато за тях гласуваха 11 794 души или 7,49%.

Подкрепата за партията се стопява

Веселина Ангелова,
ТРУД NEWS, Велико Търново

От ръководството на БСП във Великотърновска област очакват разпореждане от централата на партията за провеждане на допитваме до партийните структури в региона.

“Тогава ще се разбере какво е мнението на актива и какво решение подкрепя”, коментираха от БСП в старата столица.
Според редови членове на БСП обаче е налице разбирането, че влизане в една от двете основно десни конфигурации, ще има лош изход за столетницата.

Резултатите от последния вот на 2 април във Великотърновския избирателен район показват, че продължава ерозията в БСП. От спечелените през октомври 2022 г. 9714 гласа, на изборите миналата седмица подкрепата на избирателите се е стопила до 9050 души. Загубата възлиза на над 700 гласа.

QOSHE - БСП държи златното ключе за кабинет - Екип На Труд News
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

БСП държи златното ключе за кабинет

6 0
07.04.2023

На “Позитано” 20 прочистват списъци с членове, работили за други партии

Вътрешният референдум е формален

БСП държи златното ключе към властта, коментираха пред “Труд news” политолози и изборни експерти. Според тях ролята на БСП в 49-ото Народно събрание е решаваща за съставянето на редовно правителство. Те мотивираха твърдението си с това, че ПП изпревариха коалиционните си партньори от ДБ и побързаха да обявят, че няма да участват или да подкрепят правителство с ГЕРБ. Неофициалната позиция на ДБ вече гласи, че в името на кметските избори също няма да работят с ГЕРБ-СДС. Изчисленията показват, че и без тях може да се излъчи управленско мнозинство с депутатите на ГЕРБ-СДС (69), ДПС (36), ИТН(11) и БСП (23).

Експертите смятат, че с ДПС и ИТН няма да има проблем, тъй като и двете партии са проевропейски и проатлантически. БСП обаче има по-различни виждания и там преговорите ще са трудни, но без гласовете на социалистите няма как да се сформира мнозинство. Четирите формации общо имат 139 народни представители.

Политолози са категорични, че в създадената ситуация не е удачно да се правят опити с правителство на малцинството, както и с крехко мнозинство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече направи стратегически ход и заяви, че лично ще преговаря с всички партии, защото е важно страната ни да има редовно правителство. По време на предизборната кампания Борисов припомни, че неговата партия е против коалиция с БСП. Но при новите условия след изборите лидерът на ГЕРБ обяви, че ще покани на преговори всички парламентарни формации. Корнелия Нинова съобщи, че ще се допита до структурите на партията за евентуално участие на БСП във властта. Активисти на Столетницата коментираха пред “Труд news”, че решенията се вземат в централата, а вътрешният референдум ще е по-скоро формален, ако въобще се състои. Допитването ще е само между членове на БСП, но от “Позитано” 20 потвърдиха неофициално пред “Труд news”, че първо списъците ще бъдат прочистени от партийци, които са работили за “Левицата!” или за други партии на вота от 2 април. Това било наложително, за да няма изкривяване на общопартийното гласуване. Пред “Труд news” политолози бяха категорични, че при сегашната ситуация, ако не мине кабинет с мандата на първата политическа сила, то няма как да се случи с втория или третия мандат. Експерти обърнаха внимание и на факта, че в 48-ото Народно събрание точно от БСП дойде развръзката на парламентарната криза с блокиралия избор на председател на парламента.

Сформирането на правителство ще се окаже функция на няколко фактора. Първо, доколко “не”-то на ПП/ДБ е наистина........

© Труд


Get it on Google Play