Случаите вървят нагоре, без изключение

Караме го поне 20 дни, на места връщат маските

Грипът препуска и до седмица ще завладее цялата страна. Във всички области броят на болните от щамовете “Виктория” (A/H1N1) и “Дарвин” (A/H3N2) расте - на места двойно и тройно само за последните 7 дни. Вероятно тази тенденция ще се запази и пикът на вълнѕта ще бъде края на януари, прогнозираха епидемиолози пред “Труд news”. Лекари допълват, че тази година караме инфекцията по-дълго, като за да се възстановим от нея, ни трябват поне 14-20 дни.

“Увеличават се положителните случаи за двата подтипа на грип А в цялата страна. Особенно H1N1 набира сила и миналата седмица преобладаваше над H3N2”, посочи пред “Труд news” проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). По думите є е възможно с тази тенденция грипът да обхване цялата страна до седмица, защото в центъра получават проби от много области и навсякъде се доказват положителни случаи. “Едва ли активността е еднаква във всички региони, но върви към нарастване. Няма изключения”, уточни тя.

Противоепидемични мерки се налагат локално, а не на национално ниво, като РЗИ-тата по места наблюдават ситуацията. Така областите в страната, в които е обявена грипна епидемия, вчера станаха седем: Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари), където вчера решиха да не удължават неучебните дни, както и Стара Загора (за периода 17-23 януари), и Пловдив. В града на липите върнаха задължителните маски в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския транспорт. А под тепетата ще са в епидемия от 19 до 30 януари.

Увеличават се болните и в областите Варна, Ямбол, Добрич и София-област, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Повече от два пъти е нараснал броят на болните от грип и ОРЗ за седмица в София. През първата седмица на 2023-а е имало 787 случая на ОРЗ и грип, докато през втората седмица те вече стават 1623 случая със заболяемост 122,45% на 10000 души. За да стигнат до нива, при които да се обяви грипна епидемия, а оттам и грипна ваканция, обаче трябва да се станат двойно повече. Така, вероятно столицата ще бъде на прага на епидемия след около седмица. В момента стойностите са 149 болни на 10 000 души, което е малко за обявяване на епидемия, обясни проф. Корсун.

В столичните училища са готови да преминат към неучебни дни, ако грипът го наложи. В тях заразата пълзи бавно, но сигурно, посочиха директори пред “Труд news”. На много места отсъстващите ученици вече са над 20%, но картината е пъстра и има школа с по-малко болни. Всички очакват как ще се развие ситуацията в следващите дни и продължават да настояват, че ако има грипна ваканция, не трябва да има онлайн обучение. Мотивът е, че всъщност има много болни ученици и учители, които няма да са в състояние да следят уроците в онлайн среда, а трябва да могат да се възстановят и да оздравеят.

Без самолечение

Флурона - три доказани случая у нас

Както “Труд news” писа, симптомите при двата типа грип - А и В, не се различават особено, лечението също е идентично, но трябва да бъде назначено от лекар. Очаква се грипната циркулация да започне да намалява към средата на февруари, но все пак ще има случаи до март, смятат епидемиолози, които напомниха, че тази година грипната вълнѕ ще е по-дълга и продължителна.

Междувременно има и COVID-19, но той доста е намалял. Към момента у нас има само три доказани случаи флурона - на инфекция от грип и COVID-19 едновременно, сочат данните на НЦЗПБ.

Грипът започва агресивно - с внезапна висока температура, кашлица и болки, както в гърлото, така и в цялото тяло. Болните са доста изтощени от симптомите. Сред тях може да има и обща отпадналост, загуба на апетит и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да се развие и инфекция на средното ухо.

При COVID-19 често срещани симптоми остават кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Все още вирусът може да причини нарушения на обонянието или вкуса.

Варна е пред епидемия, но няма криза за болнични легла

Най-засегната е групата от 5 до 14 г. с 231 заболели

Учениците и учителите от Четвърта езикова гимназия във Варна са задължени да носят предпазни маски, този път като превенция на грип и ОРЗ.

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

Заболеваемостта във Варна продължава да расте и вече леко надхвърля граничната за обявяване на епидемия стойност от 200 болни на 10 000 души от населението. В периода от 9 до 15 януари в региона вируси са повалили 765 души, като най-малко са те в пенсионна възраст, а най-засегната е групата от 5 до 14 г. с 231 заболели. Седмица по-рано най-много заразени имаше от 0 до 4 г. и това бе едно от основанията на комисията за борба с грипа и ОРЗ да не обяви грипна ваканция. Другото бе, че няма наплив на пациенти с усложнения към болници и над половината от педиатричните легла са свободни, а третата - че преобладаващата част от заразените са атакувани от адено- и риновируси, а не от грип.

В региона в момента няма затворени училища заради отсъстващи по болест ученици. Във варненската Четвърта езикова гимназия обаче въведоха задължение за носене на маски в класните стаи и всички помещения на закрито. Мярката бе посочена като препоръчителна от комисията миналата седмица, а елитното училище я въведе, след като близо 200 от общо 1080-те му възпитаници се оказаха болни.

Щабът се събра вчера

Личните лекари на бургазлии също излизат болничен заради грип.

Мария Кехайова,
ТРУД NEWS, Бургас

В Бургас грипът още върлува, боледуват всякакви възрасти, боледуват и джипитата. Това коментират бургазлии. Вчера, на заседание в областната управа обаче, щабът в морския град реши грипната ваканция да не бъде удължена.

От днес, 18 януари, всички ще са в клас, отпадат и всички останали мерки.

По данни на Регионална здравна инспекция се наблюдава значителен спад в нивата на заболелите и тенденция за нормализиране на обстановката. По думите на областния управител проф. Мария Нейкова въведените миналата седмица мерки са навременни и са дали своя резултат. Броят на заболелите намалява, като за периода 9-15 януари е 322 случая спрямо наблюдаваното население по данни на РЗИ.

На територията на област Бургас има свободни 47 педиатрични легла или 29% от всички детски легла в областта.

РЗИ в старата столица:

Във Велико Търново следят показателите и при нужда ще обявяват епидемия.

Веселина Ангелова,
ТРУД NEWS, Велико Търново

Наблюдава се ръст в епидемичното разпространение на грип във Великотърновска област. За това алармират от РЗИ в старата столица.

От здравната инспекция ежедневно следят подема на заболяването като събират данни от училища, детски градини, общопрактикуващи лекари и лечебни заведения за броя болни, хода на протичане на инфекцията и възрастовите групи, които са най-засегнати от вирусите.

Здравните експерти посочват, че заболеваемостта от грип в регона е 82,50 на 10 000 души население, като седмица преди това стойностите са варирали около 30,00 на 10 000 лица.

Най-висока заболеваемост за региона е регистрирана във възрастовите групи 5-14 г., следват инфектираните от 15 до 29 г., децата от 0-4 г. и хората между 30 и 64 г.

РЗИ ще продължи да проследява епидемичната ситуация. В правомощията на ведомството е обявяване на грипна епидемия и ваканция за учениците. Към момента не се налага въвеждането на такива мерки.

14-дневната заболеваемост от COVID-19 в областта се задържа сравнително ниска като показателите сочат, че е 18,17 на 100 хил. души население.

Благоевградско далеч от пика

Д-р Веселка Мончева, РЗИ-Благоевград

Светлана Василева,
ТРУД NEWS, Благоевград

Благоевградска област все още е далеч от грипна епидемия. Към момента 275 са болните на 10 хиляди души, а за обявяване на епидемия трябва да се достигне 396 на 10 хиляди, каза д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград.

Завишен е броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания, но ситуацията не е тревожна. Има заболели от грип тип А и тип B.

В лечебните заведения в областта легловата база все още не е заета. Недостигат обаче болничните легла в Гоце Делчев. Там в детското оделение има само три свободни легла, но лекарите са категорични, че дори при запълнен капацитет, няма да оставят болно дете без болнична грижа.

Доктор Мончева уточни, че заболяването протича различно - има и по-леки, и по-тежки форми, като по-тежките се наблюдават най-вече при по-възрастните хора и при малките деца. Клиничната картина е както при всеки грип, но тук продължителността е много по-голяма - две-три седмици.

QOSHE - Грипът завладява страната до седмица - Екип На Труд News
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Грипът завладява страната до седмица

4 0 1
18.01.2023

Случаите вървят нагоре, без изключение

Караме го поне 20 дни, на места връщат маските

Грипът препуска и до седмица ще завладее цялата страна. Във всички области броят на болните от щамовете “Виктория” (A/H1N1) и “Дарвин” (A/H3N2) расте - на места двойно и тройно само за последните 7 дни. Вероятно тази тенденция ще се запази и пикът на вълнѕта ще бъде края на януари, прогнозираха епидемиолози пред “Труд news”. Лекари допълват, че тази година караме инфекцията по-дълго, като за да се възстановим от нея, ни трябват поне 14-20 дни.

“Увеличават се положителните случаи за двата подтипа на грип А в цялата страна. Особенно H1N1 набира сила и миналата седмица преобладаваше над H3N2”, посочи пред “Труд news” проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). По думите є е възможно с тази тенденция грипът да обхване цялата страна до седмица, защото в центъра получават проби от много области и навсякъде се доказват положителни случаи. “Едва ли активността е еднаква във всички региони, но върви към нарастване. Няма изключения”, уточни тя.

Противоепидемични мерки се налагат локално, а не на национално ниво, като РЗИ-тата по места наблюдават ситуацията. Така областите в страната, в които е обявена грипна епидемия, вчера станаха седем: Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари), където вчера решиха да не удължават неучебните дни, както и Стара Загора (за периода 17-23 януари), и Пловдив. В града на липите върнаха задължителните маски в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския транспорт. А под тепетата ще са в епидемия от 19 до 30 януари.

Увеличават се болните и в областите Варна, Ямбол, Добрич и София-област, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Повече от два пъти е нараснал броят на болните от грип и ОРЗ за седмица в София. През първата седмица на 2023-а е имало 787 случая на ОРЗ и грип, докато през втората седмица те вече стават 1623 случая със заболяемост 122,45% на 10000 души. За да стигнат до нива, при които да се обяви грипна епидемия, а оттам и грипна ваканция, обаче трябва да се станат двойно повече. Така, вероятно столицата ще........

© Труд


Get it on Google Play