ГЕРБ-СДС, Движението за права и свободи и “Български възход” имат 115 гласа

Кабинет на малцинството е рисков

ДПС може да спаси мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство, ако има отсъстващи депутати от партиите, които обявиха, че ще гласуват против кабинета “Габровски” - “Продължаваме промяната”, ДБ, БСП и “Възраждане”.

“Ние по-скоро ще подкрепим кабинета “Габровски”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след продължило повече от два часа заседание на Централното оперативно бюро на партията. Той подчерта, че подкрепата на ДПС зависела от програмата и начина, по който ще се представят приоритетите. “В момента ние правим големи компромиси за подкрепата на това правителство. Евентуално утре в дебата ще изложим и нашите аргументи”, поясни Карадайъ.

Гласуването на проектокабинета “Габровски” е точка първа от днешното заседание на парламента. Според правилата президентът предлага на НС да избере кандидата за министър-председател. Ако НС избере предложения за премиер, министър-председателят предлага структура и състав на правителството.

ГЕРБ-СДС, ДПС и “Български възход” общо имат 115 гласа. “Български възход” заседаваха до 18.30 часа вчера, но не пожелаха да обявят какво е решението им. Щяло да стане ясно, в зала, каза пред “Труд news” депутатът Георги Самандов. “От уважение към проф. Николай Габровски няма пред медиите да оповестяваме решението си. Ние сме отговорни пред държавата, която е в криза”, каза още Самандов. От думите му се подразбра, че решението им е за подкрепа.

“Труд news” се опита да установи колко са официално отсъстващите депутати. Оказа се, че в командировка е единствено Елисавета Белобрадова от ДБ. Кирил Петков беше в САЩ за дипломиране на дъщеря си и не е ясно дали ще присъства на днешното заседание. Възможно е изключеният от БСП Явор Божанков да гласува “за” правителството напук на бившата си група. С отсъстващите депутати и гласа на Божанков три гласа пак не достигат. ОТ ГЕРБ увериха, че не преговарят с отделни депутати за подкрепа, нито смятат да ползват процедурни хватки за падане на кворума, за да мине правителството на проф. Николай Габровски с по-малко гласове.

Според политолози правителство на малцинството, каквото ще е евентуално това с мандата на ГЕРБ, е изключително рисково, защото във всеки един момент може да бъде свалено с вот на недоверие.

Политически анализатори смятат, че ДПС в последния момент са променили нагласата си, а причината е мнението на конституционалисти, че ако Габровски не бъде избран с първия мандат, той не може да бъде предлаган за премиер при третия. Предварителните уговорки били неврохирургът да бъде министър-председател с третия мандат, а проектоправителството да бъде предложено с леки промени.

Резервен вариант

Депутатите ще почиват поне до 2 януари

Президентът Румен Радев обяви по адрес на ПП на 5 декември, че е грешка, че е допуснал “такива хора да откраднат надеждите за промяна”, но че “ще надживеем и тази шарлатания”. По конституция Радев трябва да връчи втория мандат на посочен от ПП кандидат за премиер.

Президентът Румен Радев обмисля да връчи втория проучвателен мандат на “Продължаваме промяната”, ако се стигне до него, около Коледа и не е изключено това да стане още идната седмица, уточниха пред “Труд News” от “Дондуков” 2.

Политолози изчислиха резултатите от днешното гласуване в пленарна зала като теоретичен шанс за съставяне на правителство и коментираха сложната ситуация с възможните дати за предсрочни избори - 12 или 19 март.

При всички случаи Румен Радев ще връчи третия мандат след Нова година, както самият държавен глава декларира през изминалите дни, но вариантът за редовно правителство с последния възможен по конституция мандат вече е “миниран”.

Аргументите си Радев изтъкна още по време на продължилите дълго консултации с парламентарните партии сега. Заради силно изразената непоносимост на политическите сили една към друга, Радев каза, че следващите предсрочни парламентарни избори не трябва да се провеждат през януари или февруари 2023 г., а по-скоро през март.

Както “Труд News” вече съобщи, от парламентарната група на ГЕРБ-СДС предлагат ваканцията по Коледа на депутатите да бъде съкратена. Според Правилника на 48-ото Народно събрание тя трябва да е от 22 декември до 10 януари. От ГЕРБ-СДС обаче предлагат тази година народните представители да почиват само в седмицата между 24 декември и 2 януари 2023 г.

На “Дондуков” 2 ще изчакат решението от пленарна зала за депутатската ваканция, тъй като Румен Радев не може да връчи втория мандат, докато парламентът е в коледна ваканция.

Конституционалисти обясниха последното с издаването на указ или връщане на мандат и затова президентът ще се съобрази почивката на народните представители по Коледа.

Връчването на втория мандат на ПП се очаква с интерес от политическите анализатори, тъй като това ще е първата среща на Радев с представители на “Промяната”, след като преди седмица президентът обяви, че е бил “първият излъган” от ПП, и нарече “Промяната” шарлатания.

Станишев бе избран с гласуване в урна

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще поиска тайно гласуване на проектокабинета в пленарната зала, обяви депутатът от партията на Бойко Борисов - Бранимир Балачев.

От опозицията коментираха, че при таен вот се разчита на купени депутати или на зависими народни представители, които са готови да предадат партиите, за да не излязат наяве нелицеприятни факти за самите тях или за семействата им.

Народни представители си спомниха, че Сергей Станишев е избран за премиер с тайно гласуване, което се провежда с урна, в която всеки депутат пуска гласа си.

От опозицията са категорични, че няма да допуснат тайно гласуване за кабинета “Габровски”, за да е ясно кой как е гласувал.

Съставът на проектоправителството е добър, не вярвам някой да извъди критика, че е слаб, че има съмнителни хора, или че има такива, които са много пристрастни или участвали в някакви далавери.

Аз още от началото бях с нагласата, че при всички положения няма да мине първият мандат. Но като гледам каква беше атмосферата по връчването му, президентът един такъв доволен, Габровски пък един уверен - много ми се стори, че са го договорили по някакъв начин. И подозирам тази договорка по линия на БСП, президентът има влияние в тази партия и символично, и директно, и чрез хора, и чрез себе си. Така че като нищо депутатите от БСП да не гласуват единодушно или пък да не влязат единодушно в залата. Няма да е за първи път, веднага се сещам за Сотир Цацаров, когато го избираха за шеф на КПКОНПИ. Тогава групата на БСП гласува 50:50. Щом като за Цацаров може, може и за професор Габровски и звездния му екип.

За ДПС е ясно, че са решили и подкрепили. Но не афишират подкрепа, за да се върти това като черен пиар. Да не би случайно да се каже, че това е кабинет на ДПС. Това е един стратегически ход, с който ДПС гледа хем да помогне, хем да минимализира потенциалните негативи от това. Поне засега това е кабинет на Бойко Борисов, не е на ДПС.

Предполагам, че процедурни хватки не са изключени, но не мисля, че ще ги направят по този начин. По-добре е тези, които ще подкрепят, да си сложат главата в торбата. Като Явор Божанков.

Като състав проектокабинетът звучи наистина експертно. Дори фигурите, които имат политическа биография, всъщност са експерти. Чрез този кабинет ГЕРБ се обръща към по-широка публика, отколкото виждаме през последните две години. През тези имена и фигури виждам заявката на ГЕРБ да разширява своето влияние, връщайки се към по-предишните си параметри, когато тръгна от движение, което беше събрало точно такива хора от различни партии и експертиза.

Правителство на малцинството, каквото предлага ГЕРБ, означава с техния мандат просто да се гласува възможност това правителство да управлява, без да се влиза в коалиция. Изяснявам това, защото някои просто нямат представа какво значи правителство на малцинството. А то е може би най-добрият вариант в ситуация, в която повечето партии отказват да говорят една с друга, винаги има някой, който не ще да говори и да работи с друг. Такова правителство означава уважение към резултатите от изборите и избора на хората, независимо ти на кое място си. Да признаеш, че първият не просто има правото, но има и задължението. След като всеки плюе другия и се възмущава от него, правителство на малцинството е най-добрият вариант, още повече, че това е най-добрият вариант за правителство, при което парламентът е водещият, а не изпълнителната власт. Но всичкото това, което казвам, означава много сериозна политическа култура, каквато не наблюдаваме. Така че не очаквам нищо позитивно.

Шансовете за кабинет са много по-малки

Ако НС не избере кандидата за министър-председател, или отхвърли предложения от него проектокабинет, мандатът е неуспешен. Тогава президентът отново може да проведе консултации, за които няма срок. След това президентът кани втората по големина група, в случая “Продължаваме промяната” да връчи втория проучвателен мандат. ПП ще имат седем дни за излъчване на проектокабинет. От ПП казаха, че ако президентът не наложи вето на Изборния кодекс, те ще върнат мандата веднага. А дали Радев ще наложи вето, ще се разбере до петък. Според мен ПП ще проведат разговори. Дали ще се стигне до гласуване в зала на техен проектокабинет, това е друг въпрос. След като и вторият мандат е приключил неуспешно, президентът има седем дни да определи коя ще е третата партия, на която ще връчи проучвателен мандат. Този седемдневен срок е времето през което с указ трябва да определи коя ще е третата група. Формално срок за излъчване на проектокабинет от третата парламентарна група няма, но е редно да бъде седем дни, както за другите групи. Няма срок, в който след като и третият мандат е неуспешен, президентът да разпусне парламента и да насрочи избори.

Ако не бъде подкрепено правителство в Народното събрание с първия мандат, в разумен срок президентът следва да проведе консултации. Няма място за преценка кому да връчи - длъжен е да го връчи на кандидат, посочен от втората по численост парламентарна група. Разумният срок, в който трябва да протекат консултациите, се преценява според политическата обстановка и наличието на легитимна цел на евентуалното им разтягане във времето.

В конкретният случай легитимната цел може да е консолидирането на парламентарно мнозинство и съставянето на правителство. Освен целта обаче, трябва да се взема превид и политическата обстановка. Това означава, че сред политическите сили в парламента трябва да има разбиране и съгласие, че едно забавяне на етапите от конституционната процедура, за които чл. 99 не предвижда изричен срок, е необходимо и преследва легитимната цел. Ако такова разбиране липсва, всяко излишно протакане от президента би било в разрез с духа на Конституцията и ще води до политическа дестабилизация.

По-друга е ситуацията, когато се стигне до връчване на трети проучвателен мандат - Конституцията посочва изричен срок от седем дни. В тази времева рамка президентът трябва да връчи проучвателен мандат на някоя от следващите парламентарни групи. Тук вече мандатът се дава на парламентарна група, а не на кандидат за министър-председател. Във връзка с изпълнението на третия проучвателен мандат има поле за гъвкавост и политически маневри, защото отново не е предвиден изричен срок. Но самата логика на конституционната процедура, която е изтъкната и от Конституционния съд е, че процедурата в този заключителен етап се забързва, защото шансовете за съставяне на правителство вече са много по-малки.

QOSHE - ДПС възкресява мандата на ГЕРБ - Екип На Труд News
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

ДПС възкресява мандата на ГЕРБ

9 0 1
14.12.2022

ГЕРБ-СДС, Движението за права и свободи и “Български възход” имат 115 гласа

Кабинет на малцинството е рисков

ДПС може да спаси мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство, ако има отсъстващи депутати от партиите, които обявиха, че ще гласуват против кабинета “Габровски” - “Продължаваме промяната”, ДБ, БСП и “Възраждане”.

“Ние по-скоро ще подкрепим кабинета “Габровски”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след продължило повече от два часа заседание на Централното оперативно бюро на партията. Той подчерта, че подкрепата на ДПС зависела от програмата и начина, по който ще се представят приоритетите. “В момента ние правим големи компромиси за подкрепата на това правителство. Евентуално утре в дебата ще изложим и нашите аргументи”, поясни Карадайъ.

Гласуването на проектокабинета “Габровски” е точка първа от днешното заседание на парламента. Според правилата президентът предлага на НС да избере кандидата за министър-председател. Ако НС избере предложения за премиер, министър-председателят предлага структура и състав на правителството.

ГЕРБ-СДС, ДПС и “Български възход” общо имат 115 гласа. “Български възход” заседаваха до 18.30 часа вчера, но не пожелаха да обявят какво е решението им. Щяло да стане ясно, в зала, каза пред “Труд news” депутатът Георги Самандов. “От уважение към проф. Николай Габровски няма пред медиите да оповестяваме решението си. Ние сме отговорни пред държавата, която е в криза”, каза още Самандов. От думите му се подразбра, че решението им е за подкрепа.

“Труд news” се опита да установи колко са официално отсъстващите депутати. Оказа се, че в командировка е единствено Елисавета Белобрадова от ДБ. Кирил Петков беше в САЩ за дипломиране на дъщеря си и не е ясно дали ще присъства на днешното заседание. Възможно е изключеният от БСП Явор Божанков да гласува “за” правителството напук на бившата си група. С отсъстващите депутати и гласа на Божанков три гласа пак не достигат. ОТ ГЕРБ увериха, че не преговарят с отделни депутати за подкрепа, нито смятат да ползват процедурни хватки за падане на кворума, за да мине правителството на проф. Николай Габровски с по-малко гласове.

Според политолози правителство на малцинството, каквото ще е евентуално това с мандата на ГЕРБ, е изключително рисково, защото във всеки един момент може да бъде свалено с вот на недоверие.

Политически анализатори смятат, че ДПС в последния момент са променили нагласата си, а причината е мнението на конституционалисти, че ако Габровски не бъде избран с първия мандат, той не може да бъде предлаган за премиер при третия. Предварителните уговорки били неврохирургът да бъде министър-председател с третия мандат, а проектоправителството да бъде предложено с леки промени.

Резервен вариант

Депутатите ще почиват поне до 2 януари

Президентът Румен Радев обяви по адрес на ПП на 5 декември, че е........

© Труд


Get it on Google Play