ГЕРБ обвиниха Кирил Петков, че е сринал доверието в България

Декларацията на ПП предизвика отговор от ГЕРБ

България ще влезе в Шенген, но друг път, вероятно “следващата година”, както се разбра от думите на холандския премиер Марк Рюте на срещата ЕС-Западни Балкани в Тирана.

Докато в Брюксел се провеждат интензивни совалки в полза на страната ни чрез родни и чужди евродепутати, в българския парламент депутатите от „Продължаваме промяната” завихриха поредния безмислен скандал.

Депутатски разправии и размяна на обвинения заради поредния отказ за присъединяване на България към Шенген дадоха начало на извънредното заседания на парламента. Разправията тръгна от декларация на ПП, прочетена от Даниел Лорер, който укори колегите си политици, че след отказа на Нидерландия да ни подкрепи, сме побързали “да се разсърдим”. “Те ни казаха много ясно - изпълнили сте техническите изисквания, искаме ви с нас, обаче имате проблем с корупцията и с върховенството на закона”, заяви Лорер.

Той обвърза неуспеха на страната ни с промените в Изборния кодекс и по-точно с връщането на хартиената бюлетина.

“Миналата седмица гласувахме хартиената бюлетина. В деня на окончателните промени в Изборния кодекс дойде и окончателното “не” от Нидерландия”, каза Лорер. Според него трябвало да се приеме антикорупционното законодателство, както и другите закони. “Върнахме България с години назад с връщане на ръчното броене”, каза депутатът.

Декларацията на ПП предизвика отговор от ГЕРБ-СДС. Тома Биков заяви, че ПП нямат право да се изявяват като “морални съдници”, тъй като те самите са част от проблема. “Тезата, че не сме допуснати в Шенген, може да бъде определена като шарлатания, и то класическа”, подчерта Биков, цитирайки думите на президента Румен Радев, който от Тирана заяви по адрес на ПП, че “ще надживеем и тази шарлатания”.

“Един от проблемите е, че вие сринахте доверието в България”, обърна се към ПП Тома Биков. Той обяви, че България е заприличала на Кирил Петков, а когато страната ни приличала на Кирил Петков, няма как да ни вярват.

Настимир Ананиев от ПП настоя Биков да бъде наказан за обида. По думите му вместо да се приемат законите за ПВУ, се гласували изборни правила. ПП иска изслушване на премиера Гълъб Донев, който да докладва за развитието по казуса Шенген.

България изпълни всички критерии за Шенген и не заслужава да бъде унижавана и обиждана по този начин, заяви председателят на НС Вежди Рашидов, при откриването на кръгла маса в София, посветена на готовността на българската икономика за еврозоната. Организатор на форума е Центърът за развитие и политики (ЦРП), съобщи БТА.

Българските граници се пазят добре, те са външни граници на Европа. Европа трябваше да ни помага и въпреки всичко смятам, че българите се справихме, каза още Вежди Рашидов. По думите му 20-50 човека в един автобус не могат да бъдат причина страната ни да бъде игнорирана. Ако страната ни не влезе в Шенген, предстои отново един дълъг период на чакане, коментира още председателят на Народното събрание.

България е покрила всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. Това е констатация на европейските ни партньори. Европейската комисия твърдо подкрепя присъединяването на страната ни към Шенген.

Заключенията в доклада от експертната мисия състояла се на 12-13 октомври в България, еднозначно сочат липсата на каквито и да е проблеми по отношение на прилагането на Шенгенското законодателство и констатират, че страната ни отговаря на условията за приемането є в Шенгенското пространство. Заслужава внимание фактът, че експерти от общо 12 държави-членки, включително и от Германия, Франция, Дания, Швеция, участваха в тази визита.

На 16 и 17 ноември се проведе допълнителна мисия с цел установяване прилагане на Шенгенското законодателство в областите визи, лични данни и съдебно сътрудничество. Резултатите са положителни и отново потвърждават готовността на страната ни да се присъдени към Шенген.

Въпреки безпрецедентния мигрантски натиск България се справя все по-добре с опазването на външната граница на Европейския съюз. Благодарение на усилията на нашите гранични полицаи, които пазят сигурността с всички сили и средства, вторичната миграция от България към страните от Централна и Западна Европа драстично намалява.

ЗА

1. Опасения за върховенството на закона в България и корупция. Този аргумент против приемането на страната ни в Шенгенското пространство най-гласно и директно се изтъква от Нидерландия. На 2 декември правителството є реши да гласува против приемането ни в Шенген на Съвета на вътрешните и правосъдните министри на 8-9 декември. Външният министър Вопке Хукстра поясни, че Хага ще направи нова оценка за позицията си “едва когато се докаже, че България е конституционна държава, която е в състояние да се бори с корупцията и организираната престъпност”.

Премиерът Марк Рюте отиде още по-далеч с внушението, че българската граница може да се премине срещу 50 евро подкуп.

2. Нелегалната миграция през България. Този аргумент се изтъква от Австрия, която също е противник на приемането на страната ни в Шенген. Виена се опасява, че липсата на граничен контрол ще увеличи силно броя на мигрантите, които се отправят към Австрия. Канцлерът Карл Нехамер е категоричен, че броят на задържаните мигранти без регистрация, които преминават през България и Румъния, трябва да намалее. “Едва тогава бих могъл да приема, че външните граници на България и Румъния функционират”, посочи Нехамер.

3. Нидерландският външен министър Вопке Хьокстра обясни, че “все още е твърде рано” да се приеме присъединяването на България към Шенген.

ПРОТИВ

1. Главният прокурор Иван Гешев увери, че прокуратурата не разполага с данни или доказателства, че българската граница може да се премине срещу 50 евро. “Ако нашите партньори от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона”, допълни Иван Гешев.

Проверка на бургаската прокуратура е установила, че няма стрелба по сирийски мигрант на границата, както се твърди в репортаж на “Скай Нюз”

“Недопустимо е пред страната ни да се поставят допълнителни политически условия, след като отдавна сме изпълнили всички критерии за членство в Шенген”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“България е подобрила охраната на външната граница на ЕС между октомври и ноември тази година”, каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

2. Република България е пълноправен член на ЕС, който полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си. Българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието на всички европейски граждани на най-тежката сухопътна външна граница на ЕС, въпреки засиления миграционен натиск, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Който припомни, че трима български гранични полицаи загубиха живота си, докато са пазили сигурността на ЕС.

3. Според представителите на българските транспортни фирми, блокирането на членството в Шенгенското пространство е заради икономическите интереси на западните фирми. В момента българските компании са затруднени да се предвиждат свободни в границите на ЕС, бавят се по граници, а част от бизнес предприятията се налага да регистрират фирми в страни от Шенген и да плащат данъци и такси там, да се съобразяват с техните икономически интереси за наем на служители, за да успяват да вършат дейността си безпрепятствено.

Рюте: България може да се придвижи догодина

България може да направи стъпки напред по пътя си към Шенген следващата година. Това заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана вчера, предаде БНР.

“На този етап за България не е “не”, а е “все още не”. Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред”, каза Рюте.

Също вчера и Австрия официално се обяви срещу приемането на България и Румъния в Шенген. “Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността”, каза австрийският канцлер Карл Нехамер в Тирана.

Вървят неофициални разговори за отлагане на темата

Вътрешнополитически проблеми на властта в Нидерландия и в Австрия са в основата на отказа на двете държави за допускането на България в Шенгенското пространство. Това признаха неофициално евродепутати и международни наблюдатели пред “Труд News” преди Съвета на министрите на вътрешните работи в Брюксел на 8 декември. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте управлява страната от много години, но последното правителство получи подкрепа в сложни и дълги преговори, но рейтингът на кабинета в Хага далеч не е за завиждане, коментират в кулоарите на Европарламента. Поради тази причина най-лесният коз е да се намери “външен враг” и точно разширяването на Шенген, в частност и България, с риториката за мигрантите е удобен политически параван. Подобно е положението в Австрия, където властите имат проблеми с мигранти, но от Сърбия. Според евродепутати, политиката на Белград за безвизово пътуване със страни като Индия, Куба, Тунис и Бурунди е създала сериозни проблеми на властите във Виена заради многото мигранти, които летят до Сърбия без проблем и после се отправят към границите на Австрия. Стопирането на България за Шенген е шумна демонстрация за уж спиране на мигрантския поток и търсене на пиар ефект от разклатени правителства, коментираха още политици от Брюксел.

Във вторник по инициатива на българските социалисти 73 евродепутати с писмо до Съвета на ЕС за Шенген. В него се казва, че през 2011 г. България и Румъния успешно приключиха процеса на оценяване по отношение на Шенгенското пространство, което беше потвърдено от Съвета по надлежния ред. В писмото на евродепутатите се поставя и въпросът за “правното основание и за нарушението на принципа на лоялно сътрудничество”.

Междувременно министрите на вътрешните работи и на правосъдието от Шенгенското споразумение се събират на съвет в четвъртък и петък, на който трябва да решат за разширяването на зоната с Хърватия, България и Румъния. Решението се взима с единодушие. На въпросния съвет предстоят две гласувания - едно за приемането на Хърватия, и второ за приемането на България и Румъния. Разделянето на двете държави е тероретично възможно, но изисква дълго време за подготовка и на практика е навъзможно да се случи преди съвета на 8 и 9 декември.

Възможно е министрите да не постигнат съгласие и да оставят решение да вземат лидерите на ЕС, които се събират на последната си за годината среща на върха на 15 и 16 декември. Не е изключено обаче разширяването на Шенген да не влезе в днения ред на срещата им и въпросът да остане за догодина. Последното, пак по сигнали от представители на институциите в Брюксел, е заради междуособиците и използването на международна тема за вътрешно-политическа употреба. Вече идват сигнали, че обсъждането на пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в България, Хърватия и Румъния може да бъде отложено за идната година. “И в момента се провеждат неформални разговори”, заявиха лаконично пред “Труд News” наши дипломати в Брюксел за неофициалните совалки от последните дни.

QOSHE - Влизаме в Шенген, ама друг път - Екип На Труд News
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Влизаме в Шенген, ама друг път

6 0 4
07.12.2022

ГЕРБ обвиниха Кирил Петков, че е сринал доверието в България

Декларацията на ПП предизвика отговор от ГЕРБ

България ще влезе в Шенген, но друг път, вероятно “следващата година”, както се разбра от думите на холандския премиер Марк Рюте на срещата ЕС-Западни Балкани в Тирана.

Докато в Брюксел се провеждат интензивни совалки в полза на страната ни чрез родни и чужди евродепутати, в българския парламент депутатите от „Продължаваме промяната” завихриха поредния безмислен скандал.

Депутатски разправии и размяна на обвинения заради поредния отказ за присъединяване на България към Шенген дадоха начало на извънредното заседания на парламента. Разправията тръгна от декларация на ПП, прочетена от Даниел Лорер, който укори колегите си политици, че след отказа на Нидерландия да ни подкрепи, сме побързали “да се разсърдим”. “Те ни казаха много ясно - изпълнили сте техническите изисквания, искаме ви с нас, обаче имате проблем с корупцията и с върховенството на закона”, заяви Лорер.

Той обвърза неуспеха на страната ни с промените в Изборния кодекс и по-точно с връщането на хартиената бюлетина.

“Миналата седмица гласувахме хартиената бюлетина. В деня на окончателните промени в Изборния кодекс дойде и окончателното “не” от Нидерландия”, каза Лорер. Според него трябвало да се приеме антикорупционното законодателство, както и другите закони. “Върнахме България с години назад с връщане на ръчното броене”, каза депутатът.

Декларацията на ПП предизвика отговор от ГЕРБ-СДС. Тома Биков заяви, че ПП нямат право да се изявяват като “морални съдници”, тъй като те самите са част от проблема. “Тезата, че не сме допуснати в Шенген, може да бъде определена като шарлатания, и то класическа”, подчерта Биков, цитирайки думите на президента Румен Радев, който от Тирана заяви по адрес на ПП, че “ще надживеем и тази шарлатания”.

“Един от проблемите е, че вие сринахте доверието в България”, обърна се към ПП Тома Биков. Той обяви, че България е заприличала на Кирил Петков, а когато страната ни приличала на Кирил Петков, няма как да ни вярват.

Настимир Ананиев от ПП настоя Биков да бъде наказан за обида. По думите му вместо да се приемат законите за ПВУ, се гласували изборни правила. ПП иска изслушване на премиера Гълъб Донев, който да докладва за развитието по казуса Шенген.

България изпълни всички критерии за Шенген и не заслужава да бъде унижавана и обиждана по този начин, заяви председателят на НС Вежди Рашидов, при откриването на кръгла маса в София, посветена на готовността на българската икономика за еврозоната. Организатор на форума е Центърът за развитие и политики (ЦРП), съобщи БТА.

Българските граници се пазят добре, те са външни граници на Европа. Европа трябваше да ни помага и въпреки всичко смятам, че българите се справихме, каза още Вежди Рашидов. По думите му 20-50 човека в един автобус не могат да бъдат причина страната ни да бъде игнорирана. Ако........

© Труд


Get it on Google Play