Няма да има район “Чужбина”, нови секции зад граница- при 100 заявления

Членовете на ЦИК от 15 стават 20

Опит да провалят на всяка цена гледането на второ четене на промените в Изборния кодекс направиха “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Членовете на двете формации бяха решили да стоят пред вратата на зала 356 и да изчакат заседанието на правна комисия да пропадне заради липса на кворум. Преди това едва 11 души се оказаха в залата и председателят Радомир Чолаков даде 10 минути почивка.

Въпроси на журналисти към представителите на ПП и ДБ “Защо се опитват да саботират промените в Изборния кодекс?” ги принудиха да влязат в залата и да направят кворума.

Последва втори опит за отлагане на заседанието - този път с мотив, че не са имали време да прочетат всички внесени промени и искат да се създаде работна група към правна комисия, която да отсее противоречащи си предложения.

“Всички предложения от ДПС, “Възраждане” и ГЕРБ са внесени в последния момент. Искаме време, за да си свършим работата качествено. Има над 100 предложения в над 60 страници”, обясни решението си да саботира кворума Мирослав Иванов от ПП. Надежда Йорданова пък каза: “Моля ви, оставете ни да си управляваме правомощията”.

Тя настоя заседанието да бъде отложено. За предложението є застана Мирослав Иванов. “Вие искате правната комисия да работи качествено. Темата избори е много сериозна”, оправда се той. Представителите на “Възраждане” се присъединиха.

Беше направено предложение за създаване на работна група за обсъждане на предложенията между първо и второ четене. Предложението беше отхвърлено с 12 гласа “против” и 10 “за”.

Комисията прие идеята на ГЕРБ изборни секции в чужбина да бъдат откривани след подаване на 100 заявления, а не 40, както беше до този момент. Това няма да се отрази драстично на изборния процес зад граница, тъй като в изборното законодателство е заложен текст, според който секции в чужбина се отварят автоматично, ако през последните 5 години в тях с гласували повече от 100 души.

Надежда Йорданова възрази, че с текста „ територията на страната се разделя на избирателни райони”, че така на практика се заличава район “Чужбина”, който според текст в Изборния кодекс трябваше да се създаде след излизане на резултатите от преброяването.

Правната комисия одобри предложенията на “Възраждане” и БСП съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се увеличи от 15 на 25 души. Аргументът на депутата от “Възраждане” Петър Петров бе, че по този начин по-добре ще се постигнат пропорциите в комисията, които трябва да отговарят на разпределението мандатите на партиите в Народното събрание.

Според предложението на “Възраждане” съставът на ЦИК може да бъде обновяван след всеки избор на НС, като целта е да отразява разпределението в НС. По сегашните правила съставът на изборната комисия е с мандатност от 5 години.

Назначаването на нови членове на пък се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове. До редакционното приключване на броя, в комисията бяха стигнали до осма от 68 страници доклад с предложения.

Членове на комисията се оправдават с медиите

С абсурдни мотиви членове на ЦИК отказват участие в обсъждането на промените в Изборния кодекс. Това се разбира от публикувания вчера протокол от заседанието на комисията на 15 ноември. На него председателката на ЦИК подлага на гласуване поканата от правна комисия в НС за участие в обсъждането на промените в Изборния кодекс. Предложението ѝ не събира необходимите гласове, а един от членовете на комисията - Георги Баханов иска обяснение на отрицателен вот.

Причина да гласува “против” се оказват медиите, които според него “интерпретират различно казаното от членовете на ЦИК - а именно, че се хули в едната или в другата посока с оглед на това кой какъв интерес има. Цитираха се някои от медиите, че на предходното отиване и изразяване на становище от ЦИК заглавията са, че “ЦИК критикува промени, за които гласуват еди-кои си и еди-кои си партии”.

За дебат с актуални аргументи по промените в Изборния кодекс, свързани с връщането на смесеното гласуване, призоваха от ГЕРБ-СДС “Продължаваме промяната”.

От името на парламентарната група Тома Биков заяви, че позицията им по въпроса няма да се промени, въпреки обвиненията на ПП за неща, които дори не са се случили.

“Вие вече сте решили, че изборите са фалшифицирани, когато те дори не са започнали. Как така решавате това и качвате доверие в изборния процес, казвайки го”, попита Биков и отбеляза, че рекордно ниските избирателни активности са станали факт именно след въвеждането на машинното гласуване.

“Част от промените, които предлагате, са неадекватни и ще създадат хаос. Пак са ви хрумнали по някое време, записали сте ги под формата на закон и сега искате пак цялата държава да тръгне след вас, не си спомням случай, когато цялата държава да е тръгнала след вас, и да не се е блъснала някъде”, посочи депутатът. Защото сте показали, че когато нещо ви хрумне, сте готови да го осъществите веднага, без да му мислите, пък после другите да му мислят, продължи той. Призовавам ви да подходите сериозно, а не с някакъв ентусиазъм и детинска наивност да се втурнете да правите глупости, каквито сте правили често, обърна се към ПП представителят на ГЕРБ-СДС.

- Ще върне ли хартиената бюлетина избирателите пред урните, проф. Киров?
- Връщането на хартиената бюлетина е неизбежен процес. Начинът, по който беше въведено машинното гласуване, начинът, по който машините се съхраняват, обслужват, начинът, по който се осигурява софтуерът, а дори и начинът, по който се транспортират машините до избирателните секции показва, че има сериозни дефицити по отношение на решенията на ЦИК, както и нежелание държавата да поеме и да контролира цялостно процеса на машинно гласуване, без намесата на частни търговски дружества в изборния процес. Неслучайно на последните избори тръгна приказката, че това са първи частни избори у нас, покрай организирането на машинния вот. Очевидно е, че има нежелание или невъзможност на ЦИК да изчисти тези места в организацията на машинния вот и най-вероятно това ще продължи и в бъдеще. Така че съвсем естествено е желанието на някои политически сили да възстановят гласуването по класическия начин с хартиена бюлетина.

- Каква е причината за такава мощна съпротива срещу връщането на хартиената бюлетина?
- Има някакво неразбиране може би на това, че самата хартиена бюлетина и гласуването с нея само по себе си не предполага задължително изборни измама или фалшифициране, като и самото гласуването с машини не предполага фалшифициране. Разбира се, може да се въведат механизми, ако има лица с познания и воля да създадат такава процедура за гласуване, която да не допусне евентуални намеси при отчитането както на хартиения, така и на машинния вот. Силният отпор от някои политически сили на възстановяването на хартиената бюлетина е свързано с неразбирането, че не самата бюлетина създава проблеми, а отчитането на вота на избирателите от хартиените бюлетини след приключването на гласуването и попълването на протоколите от секционните комисии.

- Какво мислите за предложението да има преброителни центрове?
- Не че не може да бъдат създадени такива, но за тази цел е необходимо изцяло да бъде променен начинът, по който се отчита изборният резултат, след като приключи гласуването с хартиени бюлетини в секциите. Просто да се създадат едни преброителни центрове, без да се посочи кои са преброителите, как ще бъдат излъчени, каква отговорност носят, как върху тях ще могат да се осъществява наблюдение, няма как да се подобри отчитането на изборния резултат, и най-вече попълването на прилични протоколи. Това, ако не бъде оформено като процедура в закона, е като щракане с пръсти и нищо не следва. Няма адекватни предложения за предявяването на тази идея в процедура. И няма как да бъде приложена на избори, ако такива предстоят в следващите месеци. Да не забравяме, че тези, които превъзнасят машините като някаква панацея за всички беди в изборния процес, трябва да са дадат сметка, че купените вече машини надали ще могат да бъдат използвани, защото техният гаранционен срок изтича и трябва да се купуват нови. Някой трябва да обясни на политиците, че ако те искат да похарчат още 100 млн. лв. за машини, ще трябва да отидат и да обяснят на хората с малки доходи как така ще бъдат похарчени тези пари, като могат да бъдат предоставени на социално слабите.

От постъпилите предложения по проекта за промени в ИК заслужават внимание две - за броенето с оптични устройства и за създаването на регионални преброителни центрове, където да се извършва броенето, вместо в избирателните секции.

Първо, относно броенето с оптични, сканиращи устройства - това е най-широко разпространеният метод на броене в САЩ. Добре е обаче, това да се съчетае и с устройства, на които се маркира вота, след което избирателят натиска копче и разпечатва на хартия самата изборна бюлетина. Не контролна разписка, а изборната бюлетина с всички партии и кандидати и маркиран вота. Тази хартиена бюлетина се пуска в урната и после се броят с оптични устройства. Това е най-масово прилаганият метод на гласоподаване в САЩ, например. Наричат се устройства от тип BMD (Ballot Marking Device), т. е. устройства за маркиране на бюлетини. Това не е машинно гласуване, а само машинно маркиране на вота, след което се гласува с разпечатаната хартия и се броят тези хартиени бюлетини. С този метод се решава проблема с недобросъвестните членове на секционни комисии, които при класическото гласуване с химикалка и хартия, драскат допълнително по бюлетината и така я правят недействителна.

Трябва да се знае, е че в 19 американски щата се гласува само на хартия, като устройства BMD, които разпечатват бюлетини, се ползват само с цел достъпност - за хора с увреждания, трудно подвижни и пр. В други 6 щата се гласува смесено - на хартия и с хартия, разпечатана от BMD. В 4 щата се ползват само устройства тип BMD, т. е. и там няма “машинно гласуване”, защото се разпечатват и броят хартиени бюлетини. В останалите щати освен с хартия и с BMD, частично се гласува и с машини тип “мадуровки”. Там си наричат тип DRE (Direct-Recording Electronic), с които машинно се маркира вот, машинно се подава и после същата машина софтуерно брои гласовете и генерира протокол от преброяването. Само в Луизиана се прилага изцяло машинно гласуване с DRE.

Второ, относно преброителните центрове - това е стара и добра идея, която изхожда от неправителствения сектор. Има своите недостатъци, свързани с транспортирането и контрола върху бюлетините по пътя до регионалните центрове. Но като цяло тази идея има потенциал да реши поне част от проблемите, които се създават при броенето на секционно ниво.

ГЕРБ/СДС

- Премахва се пренасянето на данни от машинното гласуване на електронни носители, непрозрачни за обществеността

- Премахва се разпечатването на протоколи от машините.

- Разписките от машините се третират като бюлетина от машинно гласуване и се подпечатват, както се подпечатват хартиените бюлетини. В края на изборния ден, всички бюлетини се броят по общия ред.

- С предлаганите промени се възстановява възможността за ефективен последващ съдебен контрол.

- Държавата да притежава изключителни права върху софтуера.

- ЦИК да оповестява поименно техническите лица, които отговарят за обслужването и надеждността на машините.

- Въвежда се изискване на видеоизлъчване на броенето на бюлетините във всяка секция, в реално време.
ПП

- Кандидат за народен представител може да бъде предложен за регистрация само от партия, само в един многомандатен район.

- Когато един кандидат бъде регистриран в повече от един МИР, действителна е първата регистрация.

- Запазване изцяло на машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели.

- С цел избягване на допълнителни грешки, гласовете от машинния и хартиения вот няма да бъдат обединявани в общ протокол.

ДПС

- Отчитането на гласа на избирател, гласувал с хартиена бюлетина се отчита с машина с оптично устройство за сканиране.

- След отчитане гласа на избирателя машината отпечатва разписка, която се пуска в специална кутия.

- Машините с оптични сканиращи устройства за отчитане на гласовете от хартиените бюлетини и операционните системи са държавна собственост, която се придобива и управлява от ЦИК.

"Възраждане"

- ЦИК определя условията за извършване на видеозапис в секционните избирателни комисии без да се нарушава тайната на вота, през целия изборен ден, включително и при преброяването на гласовете.

- Видеозаписът се запазва на технически носител, който се приобщава към изборните книжа.

- Контролните разписки се преброяват и резултатът се вписва в протокола с резултатите от гласуването.

- Пропорционално разпределение на местата в избирателните комисии, според последните проведени избори за Народно събрание.

ДБ

- Въвеждане на преброителни центрове, сформиране на преброителни комисии, отговарящи за преброителни участъци.

- СИК няма да извършва преброяване на бюлетините, то ще се извършва от преброителни комисии.

- Целогодишни мероприятия за обучение и повишаване на информираността на гражданите за гласуване с машините.

QOSHE - Истерясаха в парламента за хартиената бюлетина - Екип На Труд News
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Истерясаха в парламента за хартиената бюлетина

10 0 1
17.11.2022

Няма да има район “Чужбина”, нови секции зад граница- при 100 заявления

Членовете на ЦИК от 15 стават 20

Опит да провалят на всяка цена гледането на второ четене на промените в Изборния кодекс направиха “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Членовете на двете формации бяха решили да стоят пред вратата на зала 356 и да изчакат заседанието на правна комисия да пропадне заради липса на кворум. Преди това едва 11 души се оказаха в залата и председателят Радомир Чолаков даде 10 минути почивка.

Въпроси на журналисти към представителите на ПП и ДБ “Защо се опитват да саботират промените в Изборния кодекс?” ги принудиха да влязат в залата и да направят кворума.

Последва втори опит за отлагане на заседанието - този път с мотив, че не са имали време да прочетат всички внесени промени и искат да се създаде работна група към правна комисия, която да отсее противоречащи си предложения.

“Всички предложения от ДПС, “Възраждане” и ГЕРБ са внесени в последния момент. Искаме време, за да си свършим работата качествено. Има над 100 предложения в над 60 страници”, обясни решението си да саботира кворума Мирослав Иванов от ПП. Надежда Йорданова пък каза: “Моля ви, оставете ни да си управляваме правомощията”.

Тя настоя заседанието да бъде отложено. За предложението є застана Мирослав Иванов. “Вие искате правната комисия да работи качествено. Темата избори е много сериозна”, оправда се той. Представителите на “Възраждане” се присъединиха.

Беше направено предложение за създаване на работна група за обсъждане на предложенията между първо и второ четене. Предложението беше отхвърлено с 12 гласа “против” и 10 “за”.

Комисията прие идеята на ГЕРБ изборни секции в чужбина да бъдат откривани след подаване на 100 заявления, а не 40, както беше до този момент. Това няма да се отрази драстично на изборния процес зад граница, тъй като в изборното законодателство е заложен текст, според който секции в чужбина се отварят автоматично, ако през последните 5 години в тях с гласували повече от 100 души.

Надежда Йорданова възрази, че с текста „ територията на страната се разделя на избирателни райони”, че така на практика се заличава район “Чужбина”, който според текст в Изборния кодекс трябваше да се създаде след излизане на резултатите от преброяването.

Правната комисия одобри предложенията на “Възраждане” и БСП съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се увеличи от 15 на 25 души. Аргументът на депутата от “Възраждане” Петър Петров бе, че по този начин по-добре ще се постигнат пропорциите в комисията, които трябва да отговарят на разпределението мандатите на партиите в Народното събрание.

Според предложението на “Възраждане” съставът на ЦИК може да бъде обновяван след всеки избор на НС, като целта е да отразява разпределението в НС. По сегашните правила съставът на изборната комисия е с мандатност от 5 години.

Назначаването на нови членове на пък се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове. До редакционното приключване на броя, в комисията бяха стигнали до осма от 68 страници доклад с предложения.

Членове на комисията се оправдават с медиите

С абсурдни мотиви членове на ЦИК отказват участие в обсъждането на промените в Изборния кодекс.........

© Труд


Get it on Google Play