“Продължаваме промяната” предали българския интерес заради лобистки проект за батерии

Лъжите ще ни излязат твърде скъпи

Смъртна присъда за ТЕЦ-овете са подписали “Продължаваме промяната” заради лобистки проект. Очакваните последици от това са недостиг на електроенергия, закриване на работни места и удар по сигурността на страната, коментираха пред “Труд News” енергийни експерти.

ПП са поели ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост да затварят 83 на сто от въглищните централи. Това съобщиха на брифинг депутати от ГЕРБ. Твърдението им стана повод за грандиозен скандал със съпредседателя на ПП Кирил Петков, който завърши с размяна на обиди, отнет микрофон и прекратена пресконференция на “Продължаваме промяната”.

“От срещата с ЕК днес в парламента стана ясно, че “Промяната” са договорили следното: Затваряме 40% от въглищните централи до 2026 години и ни отпускат пари за батерии. И това ако не е кон за кокошка, здраве му кажи! Така затворихме 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй, но поне товага целта си заслужаваше - влизане в ЕС. “Промяната” за сетен път доказаха едно - не могат или не искат да защитят националния интерес!” Това написа във фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев след срещата на народни представители със Селин Гауер от ЕК, която е в България за срещи по плана за възстановяване.

По-късно от ГЕРБ дадоха пресконференция по темата и обвиниха ПП в лъжа. “Лъжата е основен способ за управление на “Промяната”. Излъгаха, че не са поели ангажимент за затваряне на въглищните централи”, заяви Теменужка Петкова.

Тя каза, че Асен Василев и Кирил Петков с едната ръка се разписваха за Маришкия басейн, а с другата се разписваха да затворят 83% от въглищните мощности в страната.

“Искам да добавя още една лъжа, която Кирил Петков се опита да лансира на срещата с представители на ЕК. Той заяви, че България е имала много ниска степен на готовност за плана за въстановяване. Но това е голяма лъжа, защото ние оставихме на 99 на сто готов и съгласуван с ЕС план”, отсече Теменужка Петкова.

“Тази лъжа ще ни излезе много скъпо. Кирил Петков е поел ангажимент и за затваряне на въглищните централи, а ние такъв ангажимент не сме поемали. Борили сме се за запазване и плавен преход. Ние трябва да се противопоставим на тези хора, защото те не са защитили интересите на страната и поставят под риск енергийната ни сигурност”, каза още Петкова.

“Заради натаманяване на лобистки проекти, като този за батериите, който е нерентабилен, беше забавен планът за възстановяване с година и половина. Предадени са интереси на България заради проекта за батериите”, каза Красимир Вълчев.
Страната ни от нетен износител ще бъде превърната в нетен вносител на енергия, предупреди той.

Моделът, който ПП заложи в плана за възстановяване, е провокиран от фирмата за батерии, а не от българското общество, допълни Вълчев.

Кирил Петков отрече да са поемали ангажимент за затваряне на ТЕЦ-овете.

Екшън с микрофона

Екшънът в парламента заради темата със затварянето на централите стигна до директен физически и вербален сблъсък между Жечо Станков от ГЕРБ и Кирил Петков.

“Не сте прав да лъжете така”, обяви Станков по време на брифинга на Петков, който пък каза, че няма да продължат, докато ГЕРБ са там.

“Кажете коя е фирмата, която стои зад батериите. Счупихте държавата за 7 месеца”, намеси се Теменужка Петкова.

Станков пък подаде лист на Кирил Петков и му заяви, че там е написано всичко, за което са излъгали и за ангажиментите им, които са поели. “Вие забавихте Плана за възстановяването заради лобистки проекти”, посочи Станков.

Петков взе листа, обаче нервите му не издържаха, и грабна микрофона от стойката, зад която стоеше Станков.

“Ето затова никога няма да подкрепим техен мандат”, обясни след това гневно пред журналисти Петков. А Теменужка Петкова не му остана длъжна и каза, че ГЕРБ също няма да подкрепят мандат на ПП.

“Нямаме пачки и кюлчета”, репликира Петков, “но имате парапети”, отвърна му Петкова.

А Асен Василев правеше странни опити да прекрати спречкването, но така и не успя да опази Кирил Петков.

Това, което редовното правителство на Петков е договорило, ще има трайни последствия и може би всички ние си го заслужаваме за възторга, с който се подведохме по тази харвардска група. Защото в плана за възстановяване, черно на бяло, на 113 страница, затова Теменужка и Жечо вдигнаха скандал, ясно е казано - 40% намаляване на вредните емисии на база 2019 г. И сметката е над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система и то само след 2-3 години, това са 40%, а зимно време - 60%. Токът за всяка втора лампа е оттам.

Те не успяха да убедят комисията, аз винаги съм бил за зелената сделка, за това, че рано или късно тези централи ще излязат от употреба. През това време обаче са се случили много неща. България е най-големият нетен износител на ток, а какво липсва на Европа в момента, на Балканите - петрол, газ и ток. И ние от износител ще се превърнем във вносител на ток.

Честито на българския бизнес. Ще си купуваме скъп ток. 40% са около 4 млрд. лв. загуба на година и това вече е приключило. Ако си го представим днес, това е автоматичен режим на тока. Това са договорили Кирил Петков и Асен Василев и това е приключило. Българите си получихме това, което си търсихме.

В най-добрия случай ще остане само малката американска централа при тези сметки. Тежък ден за българската енергетика някои могат да кажат, може да бъде описан и като заслужен.

По-изгодно е централите да работят, дори да загубим пари от плана за възстановяване

Това, ако го допуснем, приключваме като държава общо взето, макар и малко силно казано, защото 40 на сто от електроенергията на България се произвежда точно във въглищните централи. В такъв случай би се наложило да внасяме електроенергия и няма да сме в състояние да поддържаме под никаква форма сравнително ниските цени на електроенергията за бита, сравнително ниските цени за бизнеса в сравение с другите европейски цени, разбира се. Ясно е, че и тези цени са непоносими за голяма част от гражданите, но ако затворим централите, тогава ще останем и без тези 40 на сто от електроенергията на страна. А няма и откъде да внасяме. Притесни ме и това, което господин Пеканов заяви онзи ден, че остава ангажиментът за затваряне на централите до 2026 г. За мене просто министърът на енергетиката и вицепремиерът, който отговаря за сектора трябва да са още утре в Брюксел и докато не променят този ангажимент да не се връщат.

При тези цени на европейските пазари дори и да загубим 1 или 2 милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост, ние ще ги наваксаме само от електричеството, което тези централи ще произведат.

За първи път в историята на американските централи те печелят пари за държават. А ще възникне и още един проблем, защото договорът за задължително изкупуване на електроенергия от ТЕЦ “Марица Изток-1” изтича след 2026 г. Какво ще правим с него, ще плащаме допълнително неустойки ли?

Така че в резултат на подобно решение ще имаме 4 сериозни проблема. На първо място - липса на електричество, което води до колосални цени за българския пазар и може дори и да няма електричество, защото в района няма друг производител. Със завод за батерии нищо няма да се реши и ще е пълна глупост да се затворят ТЕЦ-овете, за да се построи завод за батерии. свен това хиляди българи, които ще останат без работа. И на всичкото отгоре евентуални неустойки по договорите с американските централи.

Само преди дни Германия беше поредната страна от ЕС, която напусна “Въглеродната сделка”. И на кой му трябва и за какво в този момент е необходимо да се въвеждат лимити за цените на частните производители. Пак се правят на по-католици от папата и никой не ни кара да го правим.

Предвижда се поставяне на фотоволтаици върху плодородни земи

Може да има дефицит на електроенергия

В Плана е записано, че агрофотоволтаиците може да бъдат използвани за подпомагане на селскостопанските процеси, например чрез увеличаване на селскостопанските добиви в резултат на сянката.

Ограничаването на работата на ТЕЦ-овете в страната ще удари доходите на 100 хил. души. Ще бъде намалено и производството на електроенергия и може да се стигне дори до дефицит на ток. Това става ясно от становище на Синдикална миньорска федерация “Подкрепа” по внесеното в парламента от ПП “Възраждане” предложение да бъдат предоговорени поетите ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост.

СМФ “Подкрепа” алармира за опасностите пред българските граждани и икономиката при затваряне на въглищните мощности, без преди това да е осигурена алтернатива както за загубените работни места, така и за предвидимия недостиг на електричество. “Участвахме в обсъждането на Плана за възстановяване и устойчивост, организирахме протести. Въпреки това, изненадващо за всички, във финалния вариант на Плана беше заложено “намаление на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% вземайки изходните нива от 2019 г.”, пише в становището на синдикалната организация.

Това намаление на въглеродните емисии трябва да стане още през 2025 г., а за целта ще трябва да бъдат затворени част от мощностите на ТЕЦ-овете. А до 2038 г. е предвидено изцяло премахване на централите на въглища. В плана специално е записано, че това ще стане с приемането на Закон за ограничаване изменение на климата, в който ще бъде разписан план за постепено затваряне на въглищните централи. Намаляването на емисиите въглероден диоксид ще обхване централите ТЕЦ Марица 3, ТЕЦ Марица Изток 2, ТЕЦ Бобов дол, AES-3C Марица Изток 1, ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, ТЕЦ Брикел, ТЕЦ Република, ТЕЦ Русе Изток и Топлофикация Сливен, пише в Плава за възстановяване. Всичко това е договорено от бившото правителство на Кирил Петков.

Според Парижкото споразумение намалението на вредните емисии трябва да е спрямо 1990 г., което е далеч по-изпълнима цел, посочват от СМФ “Подкрепа”. За ефектите от затварянето на ТЕЦ-ове синдикалистите цитират данни от Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора. Според този план над 12 хил. работни места ще бъдат затворени до 2026 г. само в област Стара Загора. Допълнително над 15 хил. работници ще останат без работа до 2038 г. Негативният ефект ще засегне и членовете на семействата на заетите в бранша, които са над 80 хил. души, а непряко засегнатите работни места ще бъдат 22 хил. души. Така общо доходите на над 100 хил. души ще бъдат засегнати.

Правят впечатление намеренията да бъдат поставяни фотоволтаици върху плодородни земи, посочват още от синдикалната организация. Дори е записано, че агрофотоволтаиците може да бъдат използвани за подпомагане на селскостопанските процеси, например чрез увеличаване на селскостопанските добиви в резултат на сянката. А в момента строителството на фотоволтаизи върху плодородни земи е забранено.

Не е трудно за прогнозиране, че отказът от ключови мощности, без реална алтернатива, обрича страната ни на тежък енергиен дефицит, посочват от СМФ “Подкрепа”.

Сметките за ток от 100 лв. ще станат 700 лв.

Затварянето на въглищните мощности в Маришкия басейн би било икономическо убийство, предупредиха от “Възраждане”.

Предоговаряне на частта от Плана за възстановяване и устойчивост, свързана с енергийната независимост на България предлагат от партия “Възраждане”.

“От мерките, записани в Плана за възстановяване и устойчивост, ще пострада цялата енергийна система на България и това ще докосне всеки един българин и всяко едно домакинство”, предупреди на пресконференция в Стара Загора депутатът от “Възраждане” и член на Комисията по енергетика в 48-ото Народното събрание Искра Михайлова.

От партията настояват за премахване на текстовете в Плана за възстановяване и устойчивост, акцентиращи върху намаляването с 40 на сто на въглеродните емисии от енергетика, както и изречението, че до 2038 година България трябва да се освободи от въглищните си централи.

Според нея настоящата енергийна криза, която засяга целия свят, дава основания тази част от плана, която е свързана с енергийната независимост на България, да бъде предоговорена. Искра Михайлова обясни, че според Закона за енергетиката “енергийната независимост на държавата се осъществява от Министерския съвет и от министъра на енергетиката”. Според нея са пропуснати възможности за модернизация на ТЕЦ-овете.

Михайлова смята, че при преминаване на битовите потребители към либерализирания пазар сметките за електричество биха надвишавали една минимална работна заплата. Ако към настоящия момент една сметка е 100 лева, то тя би могла да достигне до 700 лева за същото количество използвана електроенергия, каза депутатът. Затварянето на въглищните мощности в Маришкия басейн би било икономическо убийство на нашия регион, допълни областният координатор на “Възраждане” Даниел Проданов.

QOSHE - Подписана е смъртна присъда за ТЕЦ-овете - Екип На Труд News
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Подписана е смъртна присъда за ТЕЦ-овете

8 0 0
16.11.2022

“Продължаваме промяната” предали българския интерес заради лобистки проект за батерии

Лъжите ще ни излязат твърде скъпи

Смъртна присъда за ТЕЦ-овете са подписали “Продължаваме промяната” заради лобистки проект. Очакваните последици от това са недостиг на електроенергия, закриване на работни места и удар по сигурността на страната, коментираха пред “Труд News” енергийни експерти.

ПП са поели ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост да затварят 83 на сто от въглищните централи. Това съобщиха на брифинг депутати от ГЕРБ. Твърдението им стана повод за грандиозен скандал със съпредседателя на ПП Кирил Петков, който завърши с размяна на обиди, отнет микрофон и прекратена пресконференция на “Продължаваме промяната”.

“От срещата с ЕК днес в парламента стана ясно, че “Промяната” са договорили следното: Затваряме 40% от въглищните централи до 2026 години и ни отпускат пари за батерии. И това ако не е кон за кокошка, здраве му кажи! Така затворихме 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй, но поне товага целта си заслужаваше - влизане в ЕС. “Промяната” за сетен път доказаха едно - не могат или не искат да защитят националния интерес!” Това написа във фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев след срещата на народни представители със Селин Гауер от ЕК, която е в България за срещи по плана за възстановяване.

По-късно от ГЕРБ дадоха пресконференция по темата и обвиниха ПП в лъжа. “Лъжата е основен способ за управление на “Промяната”. Излъгаха, че не са поели ангажимент за затваряне на въглищните централи”, заяви Теменужка Петкова.

Тя каза, че Асен Василев и Кирил Петков с едната ръка се разписваха за Маришкия басейн, а с другата се разписваха да затворят 83% от въглищните мощности в страната.

“Искам да добавя още една лъжа, която Кирил Петков се опита да лансира на срещата с представители на ЕК. Той заяви, че България е имала много ниска степен на готовност за плана за въстановяване. Но това е голяма лъжа, защото ние оставихме на 99 на сто готов и съгласуван с ЕС план”, отсече Теменужка Петкова.

“Тази лъжа ще ни излезе много скъпо. Кирил Петков е поел ангажимент и за затваряне на въглищните централи, а ние такъв ангажимент не сме поемали. Борили сме се за запазване и плавен преход. Ние трябва да се противопоставим на тези хора, защото те не са защитили интересите на страната и поставят под риск енергийната ни сигурност”, каза още Петкова.

“Заради натаманяване на лобистки проекти, като този за батериите, който е нерентабилен, беше забавен планът за възстановяване с година и половина. Предадени са интереси на България заради проекта за батериите”, каза Красимир Вълчев.
Страната ни от нетен износител ще бъде превърната в нетен вносител на енергия, предупреди той.

Моделът, който ПП заложи в плана за възстановяване, е провокиран от фирмата за батерии, а не от българското общество, допълни Вълчев.

Кирил Петков отрече да са поемали ангажимент за затваряне на ТЕЦ-овете.

Екшън с микрофона

Екшънът в парламента заради темата със затварянето на централите стигна до директен физически и вербален сблъсък между Жечо Станков от ГЕРБ и Кирил Петков.

“Не сте прав да лъжете така”, обяви Станков по време на брифинга на Петков,........

© Труд


Get it on Google Play