48-ото Народно събрание не може да се разпусне заради липса на председател, категорични са юристи

ГЕРБ и ПП: Няма да отстъпим!

Парламентът не може да се разпусне и депутатите трябва да изберат председател на 48-ото Народно събрание, защото такава е постановката в Конституцията, дори ако трябва да заседават дни наред както при избора на папа. Така коментираха пред “Труд News” политолози и конституционалисти безпрецедентната ситуация с невъзможността в първия пленарен ден на 48-ото НС избраниците да гласуват с мнозинство от поне 121 депутати председател на парламента. “Ще чакаме бял дим от НС, квесторите да заключат изходите и да се гласува до резултат”, казаха по време на дебатите бивши народни представители, които наблюдаваха от балконите на пленарна зала невъзможността за довършване на процедурата по конституирането на 48-ото Народно събрание. След три неуспешни опита за избор на председател на НС, депутатите ще продължат да гласуват, докато излъчат шеф на НС. Конституционалисти поясниха пред “Труд News”, че парламентът не може да се разпусне по причина, че не е избран председател.

“Ако народните представители не изберат председател и заместник-председатели на първото заседание, не е приключил фактическият състав на конституиране на парламента”, коментираха пред “Труд News” още юристи с богата практика. Повече от седем часа депутатите правиха неуспешни опити да изберат председател на 48-ото НС.

Конфронтация, остри сблъсъци и размяна на обиди белязаха първия ден парламента и доведоха до блокиране на работата му. Депутатите отказаха да чуят председателстващия Вежди Рашидов, който не издържа и попита: “Откъде дойдохте с толкоз омраза? Седнете като хора, вижте тоя народ - ще има ли хляб или няма да има, този народ ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне?”.

След три неуспешни опита за избор на председател на НС, депутатите ще продължат да гласуват, докато излъчат шеф на НС. Конституционалисти коментираха пред “Труд News”, че парламентът не може да се разпусне по причина, че не е избран председател. При първия и втори избор кандидатите бяха четирима - Росен Желязков на ГЕРБ/СДС, Никола Минчев (ПП), Петър Петров (“Възраждане”) и Кристиан Вигенин (БСП). При третия опит към тях бе добавено и името на Йордан Цонев (ДПС), когото председателят на ДПС Мустафа Карадайъ издигна след втория неуспешен опит.

С най-големи шансове за победа по време на гласуванията бяха Росен Желязков и Никола Минчев. Затова от двете партии, които ги издигнаха, ГЕРБ - СДС и ПП взаимно си отправиха предложения за оттегляне.

На нито един от претендентите гласовете не достигаха, тъй като сутринта регистрираните в зала бяха 235, което означава, че за избор на председател бяха необходими минимум 118 гласа. При първите две гласувания Росен Желязков събираше по 103 гласа - 67 от ГЕРБ/СДС и 36 от ДПС, а Никола Минчев - 98 (53 от ПП, 25 от БСП и 20 от ДБ). При третия тур Желязков остана без гласовете на ДПС, който отидоха при техния кандидат - Йордан Цонев.

Чуха се и призиви за компромис, но ГЕРБ и ПП останаха твърдо на позицията: “Няма да отстъпим. Ще стоим, ако трябва с дни в парламента, докато се избере председател.”

За първи път в историята на НС има подобен прецедент, коментираха парламентаристи с дълъг стаж. Те припомниха, че като основание за разпускане на парламент в конституцията е посочено, че НС се разпуска когато не е могло да излъчи правителство, а не председател.

В крайна сметка изборът на председател на 48-ото Народно събрание ще продължи и днес отново в първо заседание, защото процедурата се провежда по Конституция в него. Теоретично, депутатите могат няколко седмици, а дори и месец да продължават да стоят в първото заседание. “Когато не може да правиш мнозинства, търсиш възможни консенсуси. Не може от първия ден да има криза. Тя е по-голяма от политическата, тя е институционална, коментира по този повод политологът Димитър Аврамов.

“Моля ви, мислете колеги”, обърна се съм депутатите от 48-тото Народно събрание Вежди Рашидов от ГЕРБ. Той е най-възрастният народен представител в новия парламент и по традиция откри първото му заседание.

“Хората пратили ни тук са различни, и ние сме различни, и от нас зависи какво ще сътворим”, каза Рашидов и призова депутатите към смирение и разум.

“Най-добрият порок на бъдещето е миналото”, подчерта той.

“Спомням си детството, как дойдох да се изуча в големия град, помня смяната на имената и издевателствата. Помня купоните, протестите, палатките, мразовитата зима на 1997 година”, каза Рашидов.

“Мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени. Всички тези години издигахме едни и сваляхме други. По пътя допуснахме грешки и допуснахме не малко несгоди”, допълни Рашидов и подчерта: " Най-лесният път са агресията и отрицанието, но агресията ражда само агресия и отрицанието води само до отрицание на отрицанието”.

Това, което се случва в момента е безпрецедентно и показващо липсата не само на политическа зрялост, но и на уважение към върховенството на Конституцията и нейния дух. Има ясна конституционна традиция, че най-голямата парламентарна група излъчва председател на парламента. И сега разни партии и партийки с по 10, 15, 20 души народни представители да бламират по този начин, издигайки абсолютно безперспективни кандидатури. Това е упадъкът на политическите партии в България. Хората стават свидетели на този позорен и посредствен спектакъл. Абсурдното поведение не подлежи на регламентация. Включително и поведението на “Продължаваме промяната” е скандално, защото на тях им беше гласуван ясен вот на недоверие от българските граждани. Заедно с другите две партии, които участваха в правителството на Кирил Петков, БСП и ДБ получиха общо 98 депутати, което е малцинство. Какво по-ясно за тези партии от факта, че им се гласува вот на недоверие от гражданите. Никола Минчев няма никаква политическа легитимност, за да бъде издиган за председател на парламента, като оставям на страна дали има някакви качества.

В първия ден на 48-ото НС станахме свидетели на премерване на силите, на очертаване на позиционната война, който тепърва ще се разгръща в този парламент. В крайна сметка ще бъде излъчен председател на НС.

Премерването на силите обаче е по един твърде незначителен повод. Ако някой смята, че председателят на НС по силата на държавния протокол е веднага след президента и е значителна фигура в българското държавно управление, той много се лъже. Председателят на парламента е председател на един колективен орган, който говори със своите колективни решения, а не с решенията на председателя. Председателят е пръв измежду равни. И неговите правомощия са концентрирани върху това, той да ръководи процедурите чрез които парламентът осъществява своите конституционни правомощия и функции. Т. е. политическите сили, които режисираха спектакъла през първия ден на парламента, избраха най-неподходящия повод, за да го направят. За да се ползва с необходимия авторитет, председателят трябва да се извиси над своите политически пристрастия. Да се опита да бъде неутрален и балансиран. Той ще трябва да поддържа парламентарна дисциплина и когато се налага безпристрастно да прилага санкции спрямо онези депутати, които нарушават парламентарния ред. Казвам всичко това, защото сме свидетели на председатели, които проявяват пристрастия, когато ръководят дейността на НС. Техният мандат е бил предсрочно прекратяван. Пример е един от сегашните кандидати - Никола Минчев, чийто мандат беше прекратен, защото се опитваше в рамките на парламентарния процес да подкрепя групата, която го беше излъчила.

Очевидно всички думи казани при откриването след клетвата или не са били чути или неразбрани. На път сме да сътворим конституционна криза, да се блокира законодателната власт. Имаше предложения и да се попита Конституционният съд за някакво тълкувателно решение, защото случващото се е прецедент. През последните 31 години не се е случвало да не може да се излъчи председател на НС. Жалко е, че всички заявки за рестарт на държавността, връщане на парламентаризма бяха само предизборни слогани. Факт е, че всеки прави каквото си реши, дори на ръбата на Конституцията и закона.

Конституцията ясно е дала правилата, ако трябва ще стоим колкото време трябва, не ни е страх от работа. Няма да правим безпринципна диалогичност. Важно е да видим дали някой от “Възраждане” или “Български възход” няма да излезе от зала, това ще е “златен пръст”. В този парламент “Продължаваме промяната” ще възстанови работата си от там, откъдето беше спряна, като конструктивна, предвидима опозиция. Яростно ще критикуваме всеки, който реши да постави своя интерес пред този на българските граждани. И ще посочваме всеки опит за злоупотреба с публичните ресурси.

Народът предпостави диалог, съгласие, обединение и съединение. Видя се обаче, че уроците не са научени и поуките не са извлечени. Избирателите са ни избрали, за да решаваме техните проблеми, безотговорно е да се обявяваш за опозиция. От ДПС сме готови на диалог в името на гражданите, доказали сме го във времето. Време е партиите да седнат на масата за преговорите.

Основната задача на всички политици е да можем чрез диалог да решим проблемите, които стоят пред нас. Избирателите ни очакват да решаваме проблемите им и да направим така, че зимата да не ни доведе до тежки изпитания.

Мнозинството от народа се въздържа от участие в изборите и никой няма право да говори от името на народа. Апатия, отчаяние, униние, нихилизъм, деградация. Това пише смъртната присъда на нашия народ всекидневно. От “Възраждане” ще ставаме все повече, защото няма да спрем да се борим за всеки един българин, защото друга родина нямаме и друг народ нямаме. България заслужава нови водачи и е крайно време страната да се управлява от водачи, а не от мижитурки. Политиката не трябва да е за борба и постове, а за идеи и за идеали.

Не “те - партиите”, а ние - институциите трябва да дадем отговор, можем ли да се справим с кризите, можем ли да осигурим на България хоризонт за развитие, а на българския народ - сигурност и добруване. Това е в най-висша степен институционален въпрос, а не тяснопартиен. Изправени пред каскада от кризи, за нас от “БСП за България”, трябва да решим четири важни неща. Първо, благосъстоянието на българския народ. Второ, финансова стабилност. Трето, безкомпромисна борба с корупцията. И четвърто, гарантиране на мир за българския народ и защита на неговото достойнство.

Служебното правителство започва да изглежда не като изключение, а като някакво ново правило. Това е конституционната криза, в която започваме да влизаме. Вървим с висока вероятност към следващи избори. Политическата ситуация може да се нормализира, ако има независим съд, който се подчинява само на закона, и ако имаме неутрална прокуратура. Без да реформираме правосъдието, и без да приложим цялата институционална програма за реформирането на властта по високите етажи, за да изкореним корупцията, няма да успеем.

Българският народ ни изпрати тук да търсим решения, а не да го занимаваме със себе си и партийния си егоцентризъм. Справедливостта изисква редът и правилата да се спазват от всички. В същото време в обществото ни има 10-15 личности, които ни разделят и поляризират, личности, чиято репутация е в основата на разделителни линии и липсата на диалог. Ние ще работим за създаване на механизъм за одит на дейността на тези хора. Ако не го направим, рискуваме да превърнем държавата си в територия, а народът си в население.

QOSHE - Чакаме бял дим от парламента - Екип На Труд News
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Чакаме бял дим от парламента

8 0 1
20.10.2022

48-ото Народно събрание не може да се разпусне заради липса на председател, категорични са юристи

ГЕРБ и ПП: Няма да отстъпим!

Парламентът не може да се разпусне и депутатите трябва да изберат председател на 48-ото Народно събрание, защото такава е постановката в Конституцията, дори ако трябва да заседават дни наред както при избора на папа. Така коментираха пред “Труд News” политолози и конституционалисти безпрецедентната ситуация с невъзможността в първия пленарен ден на 48-ото НС избраниците да гласуват с мнозинство от поне 121 депутати председател на парламента. “Ще чакаме бял дим от НС, квесторите да заключат изходите и да се гласува до резултат”, казаха по време на дебатите бивши народни представители, които наблюдаваха от балконите на пленарна зала невъзможността за довършване на процедурата по конституирането на 48-ото Народно събрание. След три неуспешни опита за избор на председател на НС, депутатите ще продължат да гласуват, докато излъчат шеф на НС. Конституционалисти поясниха пред “Труд News”, че парламентът не може да се разпусне по причина, че не е избран председател.

“Ако народните представители не изберат председател и заместник-председатели на първото заседание, не е приключил фактическият състав на конституиране на парламента”, коментираха пред “Труд News” още юристи с богата практика. Повече от седем часа депутатите правиха неуспешни опити да изберат председател на 48-ото НС.

Конфронтация, остри сблъсъци и размяна на обиди белязаха първия ден парламента и доведоха до блокиране на работата му. Депутатите отказаха да чуят председателстващия Вежди Рашидов, който не издържа и попита: “Откъде дойдохте с толкоз омраза? Седнете като хора, вижте тоя народ - ще има ли хляб или няма да има, този народ ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне?”.

След три неуспешни опита за избор на председател на НС, депутатите ще продължат да гласуват, докато излъчат шеф на НС. Конституционалисти коментираха пред “Труд News”, че парламентът не може да се разпусне по причина, че не е избран председател. При първия и втори избор кандидатите бяха четирима - Росен Желязков на ГЕРБ/СДС, Никола Минчев (ПП), Петър Петров (“Възраждане”) и Кристиан Вигенин (БСП). При третия опит към тях бе добавено и името на Йордан Цонев (ДПС), когото председателят на ДПС Мустафа Карадайъ издигна след втория неуспешен опит.

С най-големи шансове за победа по време на гласуванията бяха Росен Желязков и Никола Минчев. Затова от двете партии, които ги издигнаха, ГЕРБ - СДС и ПП взаимно си отправиха предложения за оттегляне.

На нито един от претендентите гласовете не достигаха, тъй като сутринта регистрираните в зала бяха 235, което означава, че за избор на председател бяха необходими минимум 118 гласа. При първите две гласувания Росен Желязков събираше по 103 гласа - 67 от ГЕРБ/СДС и 36 от ДПС, а Никола Минчев - 98 (53 от........

© Труд


Get it on Google Play