We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Сиртаки зад решетките (ВИДЕО)

1 0 0
04.09.2021

Танцът сиртаки и неговата мелодия, станала безсмъртна благодарение на филма на Михалис Какоянис „Зорба гърка“, и се възприемат от света като народни, и почти съществуващи от незапомнени времена мелодии заедно с легендите и митовете за Древна Гърция. Но всяка песен, която ние наричаме „народна“, си има своя автор. Авторът на тази мелодия е Микис Теодоракис, който почина преди дни в апартамента си в подножието на Акропола, четири години преди своята стогодишнина.

Микис Теодоракис е роден на остров Хиос през 1925 г. От детството си той композира музика и просто запомня първите мелодии, тъй като не може да свири на нито един инструмент. По време на Втората световна война Микис Теодоракис се бори срещу нацистите в редиците на младежките отряди на Съпротивата, но беше пленен и изтезаван. А след края на войната попадна в огъня на гражданската война. Теодоракис се бие на страната на комунистите в демократичната армия на Гърция срещу британците, които поддържат правителството. В концлагера на остров Макронисос той се разболява от туберкулоза. Затворниците го заравят в земята, като инсценират екзекуция и го погребват жив. Но той оцелява.

„Винаги съм живял с два звука - политически и музикален“, - каза Теодоракис в интервю за New York Times. През 1950 г. завършва Атинската консерватория в класа по композиция, а след това получава второ музикално образование в Париж, където негови учители са Оливие Месиан и Еужен Виго. Завръща се в Гърция със сериозен багаж от прелюдии, рапсодии,........

© Труд


Get it on Google Play