Амбулаторното лечение е изключително важно, защото то предотвратява или намалява болничния поток

При по-сериозни проучвания ще може да се докаже, че колхицинът е приложим и при тежко протичане на други вирусни инфекциозни заболявания

Грипната епидемия измести коронавирусните инфекции, но миксът от вируси отново препълни болници и здравни кабинети. Разговаряме с известния български учен акад. Ваньо Митев за добре познатите от години медикаменти бромхексин и колхицин. Може ли сходните симптоми на коронавируса и грипа да бъдат лекувани бързо и евтино? Оказва се, че с два добре познати медикамента, при това на много достъпни цени, се постига в пъти по-добър ефект от лекарства, които се рекламират като модерна и нова терапия. А българските медици документират данните си в поредица от статии и доклади.

- Академик Митев, проведохте задълбочени проучвания на терапията с бромхексин и колхицин по време на коронавирусната епидемия и посочихте в заключения, че до 4-5 пъти се намалява болничната смъртност, обработени ли са вече резултатите?
- До момента сме обработили 452 души болни и направената статистика показва, че болничната смъртност намалява между четири и пет пъти, на фона на средната болнична смъртност в България, която е 18,3 процента. Същата е и в нашите контроли. А що се отнася до болните, които са лекувани с инхалаторен бромхексин, с колхицин и в някои случаи и с химекромон, смъртността пада до между 3,8 и 5 процента, което означава намаляване от 4-5 пъти. Това е изключително силно намаляване на смъртността. В момента изследването е прието за печат и ще излезе всеки момент като глава от книга. Освен това предварителните резултати са публикувани на английски и български в наши списания, а методът за лечение е публикуван в американско издание. До дни ще изпратим още една статия с описани три случая на погрешно приета свръхдоза колхицин, за щастие без значими странични ефекти, а самите болни оздравяват буквално мълниеносно. Тук искам да отворя една скоба и да подчертая, че предозирането с високи дози колхицин е опасно и в листовките, които придружават медикамента, много точно е описано с какви други медикаменти не трябва да се приема. Това, което работим до момента е една още по-голяма група пациенти, които са лекувани в болница, с подробно описани таблици на промяна на техните клинични и лабораторни параметри. Целта ни е във възможно най-скоро време, като получим резултатите и от други колеги, които са използвали този метод на лечение, да публикуваме данните от 1000-1200 болни. Този начин за лечение е прилаган на пет места в България - в три болници в София и още две в страната. Схемата, по която е даван колхицинът е различна. В някои болници е даван на килограм тегло, докато в други са давани примерно по 4 милиграма за начална доза, и след това спадане с по 0,5 мг на ден. Интересното е, че независимо по какъв начин се дават тези по-високи дози колхицин, спрямо така наречените стандартни дози, които не превишават 2 милиграма на ден, винаги наблюдаваме силно намаление на смъртността, между 4 и 5 пъти.

- Как се проучва ефекта на бромхексин и колхицин при COVID-19 в други държави?
- В света са правени около 41 клинични проучвания и изследвания като винаги се използват едни и същи стандартни дози. Тези стандартни дози са 1,5 милиграма натоварваща доза, до максимум два милиграма и поддържаща доза 1 милиграм. Когато се погледнат тези резултати се виждат редица противоречия. Едните казват - колхицинът върши работа, а други, че не е ефективен. Причината за това е, че при тези ниски дози няма изразен ефект в лечението. Не е едно и също да дадеш 2 милиграма колхицин на индивид, който тежи 50 килограма и 2 милиграма колхицин на пациент, кото тежи 100 килограма. Това не се отчита, когато се анализират резултатите от колегите по света и се получава една игра на „тука има, тука няма“. Напоследък се налага мнението за липса на ефект на колхицина при тези дози, нещо с което ние сме напълно съгласни още от първата половина на 2020 г. Ако колегите, правейки редицата клинични проучвания само с традиционните дози колхицин бяха включили и група пациенти, третирани с по-високи дози колхицин, щяха да получат твърд положителен резултат.

- А каква е причината да не направят това?
- Смятам, че може би най-важната причина е едно задълбочено клинично проучване на американски екип от Калифорнийския университет през 2010 г. за ефекта на ниски (1.8мг) и високи (4.8мг/за 6 часа) колхицин при болни от подагра. Тогава, отчитайки положителното въздействие на колхицина, те същевременно отбелязват, че няма разлика в ефекта между ниски и високи дози от медикамента. Тогава, какъв е смисълът да се дават по-високи дози и да се увеличават случаите на диария, най-често срещания страничен ефект. Но Ковид-19 не е подагра! Обърнах внимание на това на именит италиански професор, който (с голям екип) първоначално смяташе, че колхицинът има ефект, но със задълбочено рандомизирано, двойно сляпо клинично проучване в самия край на 2022 г. отчете липса на ефект. Изпратих му нашите резултати и той се съгласи, че наистина е трябвало да се проучи ефектът и на по-високи дози колхицин. Както вече казах, още в началото на 2020 година ние разбрахме, че ниските дози на колхицин не дават ефект и сме престанали да ги използваме. Бромхексинът инхибира/блокира проникването на вируса в клетката, колхицинът инхибира молекулен комплекс, наречен NLRP3 инфламазома, която при хиперактивиране, причинява т. н. цитокинова буря, главна причина за смъртността при COVID-19. Цитокиновата буря може да се финализира с хиалуронанова буря, която пък може да се блокира с химекромон. Това е теоритичната база на нашето лечение.

- Бромхексинът и колхицинът повлияват ли грипните състояния?
- Аз мисля, че всякакъв вид инхалации са полезни. Що се отнася до инхалаторния бромхексин, има случаи на хора, които са го използвали при Ковид-19 и сега при грипната епидемия с успех. Един колега от екипа се разболя от грип, с тежко начало, но при вземане на съответната доза колхицин се оправи буквално за два дни. Колхицинът помага, когато заболяването започва да протича тежко, тъй като и грипните вируси, както и коронавирусите, в голямата си част са способни да активират въпросната NLRP3 инфламазома, която както казах вече причинява цитокинова буря, която е главната причина за смъртността не само при коронавирус, а и при други вирусни респираторни заболявания. Т. нар. вирус Н1N1 или „испански грип“, който се развива през 1918-1920 година, действа през същата инфламазома, а цитокиновата буря е основната причина за смъртността и тогава преди 100 години. Мисля, че при по-сериозни проучвания ще може да се докаже, че колхицинът може да се приложи и когато един грип започва да протича много тежко. Нашите изследвания от 2020 година по отношение на коронавируса са правени при по тежките варианти, вкл. Делта, а не при последвалия по-лек Омега вариант. След като изчистим резултатите от болничното лечение на коронавируса, ще анализираме данните от хилядите пациенти, които са лекувани амбулаторно с инхалаторен бромхексин и с колхицин и не са стигали до болница. Този резултат и тези данни са дори по-важни, защото тези болни не стигат до болница. Амбулаторното лечение е изключително важно, защото то предотвратява или намалява болничния поток. Анализираме данните от хиляди пациенти над 60 години и такива с коморбидност и ще ги публикуваме след като приключим с болничните случаи. Тъй като основната смъртност е при възрастни пациенти и такива с коморбидност (диабед, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, метаболитен синдром и т. н.), при обработване на резултатите се вижда, че тези пациенти не достигат до болница, а това е най-важното при една епидемия. Лекуването амбулаторно на коронавируса с инхалаторен бромхексин и колхицин, не е никак удобно на фирмите, които предлагат лекарства, чиито курс на лечение струва от 500-800 долара.

- Вие бяхте предупредил здравните власти да не бързат с поръчката за Molnupiravir, но да разбираме, че съпоставката цена-ефект също е в полза на бромхексин и колхицин?
- Да. Ефектът на съмнителния Molnupiravir падна до намаление на хоспитализациите с 30%. докато при комбинацията бромхексин и колхицин ние се приближаваме до 100-те процента, стига лечението да започне възможно най-рано. Токова евтино лечение е голям проблем за компаниите, разполагащи с милиарди, защото печалбите не идват от продажбата на евтини лекарства, а от скъпоструващите такива. Става дума за Molnupiravir, който е с много съмнителни качества и до колкото ми е известно, не получи разрешение за приложение в Европа от Европейската агенция за лекарствата (EMA). Има опасения, че той е мутагенен и затова още преди време прогнозирах пред „Труд news“, че приемът му ще е рисков. Paxlovid е по-успешен, но един курс на лечение струва около 500 долара. В случая с колхицин и бромхексин положителните ефекти се получават за около 20 лева. Пациенти, които са вземали профилактично по време на епидемията на COVID-19 бромхексин (три пъти дневно по една или по две таблетки, примерно един месец) или не се разболяват или изкарват леко инфекцията. Целта ни е първо да публикуваме над хилядата случаи, които са лекувани в болнични условия, второ - да обобщим резултатите при болни, лекувани амбулаторно и които са над 60 години с придружаващи заболявания, трето - да докажем, че тези, които профилактично са вземали бромхексин или избягват заболяването или го изкарват много леко. И четвърто - да съберем данни, че тези пациенти, които са били лекувани с инхалаторен бромхексин и колхицин, след това при тях постковид усложненията са силно намалени. А е известно, че всеки пети има постковид усложнения (постковид синдром). Това е огромна по обем работа, но най-важното е хората да не влизат в болница и да оздравяват в къщи. Ако по-рано се започне да се прилага този вид терапия по схемата с колхицин и инхалаторен бромхексин, смъртността ще клони към нула. Обратно, в контролната група (лекувани без колхицин и инхалаторен бромхексин), част от пациентите имат усложнения и са склонни да развият цитокинова буря. Това също доказва, че колкото по-бързо започне да се прилага този вид терапия, вероятността да се спаси човешки живот е огромна. Нямаме никакви съмнения, че 4-5 пъти се намалява болничната смъртност при този вид терапия.

- Споменахте за профилактичен прием, защо при бромхексин говорите за един вид превенция?
- Бромхексинът може да се взема профилактично или при контакт с COVID-19 болен. Ако човек започне да си прави инхалации с бромхексин, така се блокира проникването на вирусите и както се казва - мачът се решава с ранен гол, защото вирусният товар пада рязко. Бромхексинът блокира проникването на вируса в клетката. Затова колкото по-рано се даде, включително да се взема профилактично даже при съмнение за зараза, ефектът ще е още по-голям. Що се отнася до колхицина, той блокира възможността да се развие т. нар. цитокинова буря. В 15 процента от болните с COVID-19 се развиват усложнения и колхицинът има решаваща роля там. Затова препоръчваме да се взема в началото на заболяването, особено при възрастни и такива с коморбидност, защото не може да знаем кой ще развие усложнения и кой - не.

- Кажете как стигнахте до тази схема на лечение?
- Бих желал да кажа нещо за екипа, с който работя. Ние сме като скачени съдове, не можем един без друг. Аз съм теорията, те са практиката. Това са предимно млади хора, но с голям клиничен опит, склонни да търсят нестандартни решения и работещи в нелека колегиална атмосфера. Буквално всеки ден съм в контакт с тях. За съжаление, нямам разрешение да ги споменавам поименно, но след като приключим с публикуването на резултатите се надявам, че това ще се промени. Аз мога да осмисля огромната научна информация която излиза за молекулните механизми на действие не само на този коронавирус, но и на други патогени. Контрастът от натрупването на огромно количество научни данни за патогенезата на COVID-19 и липсата на лечение на това заболяване е ужасяващ. Доказано е категорично, че бромхексинът блокира проникването на вируса в клетката, но клиничното му приложение не дава резултат - ние започнахме да го даваме инхалаторно и резултатът е налице. Има огромно количество данни за евентуален лечебен ефект на колхицина при COVID-19 - лечебният ефект е близко до нулата. Ние повишихме дозите на колхицина и ефектът е драматичен. Теоретично химекромонът, блокиращ синтезата на хиалуронова киселина, може да предотврати т. н. хиалуронанова буря (изпълване на алвеолите с жлезист секрет). Ние го прилагаме с успех в болнична среда. Медикаментът е евтин и на практика без странични ефекти. В продължение на 2 години (2019-2021) всеки ден от 2 до 6 часа писах и написах книгата Клетъчна сигнализация, за което „Труд News“ съобщи. Аз работя в това направление от 1984 г., но пишейки тази книга направо онемях от огромната информация и открития през този век. Така например механизмът на вида клетъчна смърт „пироптоза“ е открит през 2015 г. Който не знае какво е пироптоза, не знае и какво е инфламазома и какъв е механизма на възникване на цитокиновата буря или с две думи, не знае как действа SARS-CoV-2. За голямо съжаление и МЗ, и останалите именити колеги, борили се с Ковид-19 епидемията не проявяват никакъв интерес към този напълно оригинален и успешен метод на лечение. Истината така или иначе ще излезе наяве, а можеше това да стане доста по-рано и над 37 000 починали от Ковид-19 можеше да са 4-5 пъти по-малко.

Нашият гост
Академик Ваньо Митев е роден през 1954 г. в Русе. Завършил е Френската езикова гимназия в София, след това Медицинска академия в София. Бил е редовен аспирант. Професор е в Катедрата по биохимия на Медицинския университет в София от 1998 г. - най-младият професор тогава в медицинските среди. Специализирал е във Франция от 1991 до 1994 г. Бил е заместник-декан, заместник-ректор, 2 мандата ректор на Медицинския университет в София и два мандата председател на Съвета на ректорите в България. В момента е председател на общото събрание на Медицинския университет в София. През май 2015 г. е избран за академик. Почетен гражданин на Русе, Враца, Мизия и Горна Малина.

QOSHE - Акад. Ваньо Митев, пред Труд News: Бромхексинът блокира проникването на вируса в клетката - Труд Author
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Акад. Ваньо Митев, пред Труд News: Бромхексинът блокира проникването на вируса в клетката

6 0 5
30.01.2023

Амбулаторното лечение е изключително важно, защото то предотвратява или намалява болничния поток

При по-сериозни проучвания ще може да се докаже, че колхицинът е приложим и при тежко протичане на други вирусни инфекциозни заболявания

Грипната епидемия измести коронавирусните инфекции, но миксът от вируси отново препълни болници и здравни кабинети. Разговаряме с известния български учен акад. Ваньо Митев за добре познатите от години медикаменти бромхексин и колхицин. Може ли сходните симптоми на коронавируса и грипа да бъдат лекувани бързо и евтино? Оказва се, че с два добре познати медикамента, при това на много достъпни цени, се постига в пъти по-добър ефект от лекарства, които се рекламират като модерна и нова терапия. А българските медици документират данните си в поредица от статии и доклади.

- Академик Митев, проведохте задълбочени проучвания на терапията с бромхексин и колхицин по време на коронавирусната епидемия и посочихте в заключения, че до 4-5 пъти се намалява болничната смъртност, обработени ли са вече резултатите?
- До момента сме обработили 452 души болни и направената статистика показва, че болничната смъртност намалява между четири и пет пъти, на фона на средната болнична смъртност в България, която е 18,3 процента. Същата е и в нашите контроли. А що се отнася до болните, които са лекувани с инхалаторен бромхексин, с колхицин и в някои случаи и с химекромон, смъртността пада до между 3,8 и 5 процента, което означава намаляване от 4-5 пъти. Това е изключително силно намаляване на смъртността. В момента изследването е прието за печат и ще излезе всеки момент като глава от книга. Освен това предварителните резултати са публикувани на английски и български в наши списания, а методът за лечение е публикуван в американско издание. До дни ще изпратим още една статия с описани три случая на погрешно приета свръхдоза колхицин, за щастие без значими странични ефекти, а самите болни оздравяват буквално мълниеносно. Тук искам да отворя една скоба и да подчертая, че предозирането с високи дози колхицин е опасно и в листовките, които придружават медикамента, много точно е описано с какви други медикаменти не трябва да се приема. Това, което работим до момента е една още по-голяма група пациенти, които са лекувани в болница, с подробно описани таблици на промяна на техните клинични и лабораторни параметри. Целта ни е във възможно най-скоро време, като получим резултатите и от други колеги, които са използвали този метод на лечение, да публикуваме данните от 1000-1200 болни. Този начин за лечение е прилаган на пет места в България - в три болници в София и още две в страната. Схемата, по която е даван колхицинът е различна. В някои болници е даван на килограм тегло, докато в други са давани примерно по 4 милиграма за начална доза, и след това спадане с по 0,5 мг на ден. Интересното е, че независимо по какъв начин се дават тези по-високи дози колхицин, спрямо така наречените стандартни дози, които не превишават 2 милиграма на ден, винаги наблюдаваме силно намаление на смъртността, между 4 и 5 пъти.

- Как се проучва ефекта на бромхексин и колхицин при COVID-19 в други държави?
- В света са правени около 41 клинични проучвания и изследвания като винаги се използват едни и същи стандартни дози. Тези стандартни дози са 1,5 милиграма натоварваща доза, до максимум два милиграма и поддържаща доза 1 милиграм. Когато се погледнат тези резултати се виждат редица противоречия. Едните казват - колхицинът върши работа, а други, че не е........

© Труд


Get it on Google Play