В този парламент няма условия за правителство

За лявото обединение и възможността да се появи нов политически субект разговаряме с политологa Валери Жаблянов, който е един от участниците в новата платформа. Питаме го и защо за четвърти път третият мандат отива при БСП, за проблемите в столетницата и за отлива на гласове за социалистическата партия.

- Господин Жаблянов, на 19 януари лявото обединение се събира на първа национална конференция. Ще вземете ли решение за участие в предстоящите извънредни парламентарни избори?
- Лявото обединение е инициатива, която започна преди два месеца със среща-разговор за състоянието на левицата. Тази среща може би никога нямаше да се състои, ако лявото представителство в българския парламент и състоянието на левицата не беше стигнало дотам, че да няма силна организирана левица в България. БСП постоянно губи позиции в политиката, в обществото и в идейно отношение. През последните две години партията не е в състояние да изпълнява ролята, която изпълняваше в продължение на 25-30 години - да бъде основната партия в лявото. Това много ясно се вижда в момента през броя на мандатите в парламента. Ако вдясно имаме две десни партии с по 50-60 мандата и няколко по-малки групи отстояващи десни политически позиции, то народните представители от левицата са 24.

- Коя е втората дясна партия?
- Втората е „Продължаваме промяната“.

- ПП не е дясна партия.
- Аз не виждам защо да не е дясна партия. Тя е дясна партия, която е класически представител на неолибералните глобалистки кръгове, защитник и лобист на едрите чуждестранни инвестиции. Тази политика въобще не взема предвид българския дребен собственик и дребния предприемач, напротив, създава условия за тяхното премахване. Аферата „Джемкорп“ е само една от илюстрациите на кого може да бъде представител ПП. Такъв тип афера е израз на философията и разбирането на ПП, че икономиката се развива от големи външни инвеститори, често пъти с откровено спекулативни намерения. Като добавим към това и последните информации за пирамидата „Нексо“... Една голяма част от българските граждани все още си спомнят пирамидите, които бяха възпети и във фолклора. Това, че пирамидите вече се обслужват от електронна инфраструктура не променя финансово-спекулативния характер на дейността. И ако българската политика за последните 30 г. е еволюирала дотолкова, че от пирамиди, които се водеха на тетрадки, се е превърнала в политическа система, в случая се отнася особено за десницата, която се финансира от подобни пирамиди, но този път с глобален размах, това не променя характера на системата, а само задълбочава недостатъците на партийната ни система.

- Ще ви върна към лявото обединение. Не разбрах като се обедините какво ще правите - ще създадете ли нов политически субект?
- Замисълът на обединението на левицата никога не е бил да се обедини нещо срещу някого в ляво. Няма такъв смисъл. Дефект на сегашната политическа система в България е раздробяването на политическите партии. Невъзможността да се направи правителство се дължи на това, че няма партия, за която да са гласували повече от 600 000 български граждани. Това води до заключението, че ляво ориентираните български граждани до голяма степен или гласуват за някакви малки политически субекти, или не гласуват - оттеглили са се от политическия живот на България. Така че тук не става въпрос за някакво механично обединение, мисля че това го осъзнават всички, които застанаха зад инициативата. Стремежът е да се създаде една много широка платформа от идеи и личности, която да даде възможност да бъдат изразени автентични леви позиции и хората да имат реален избор основан на действителни идейни различия за развитието на България. Както видяхме в последния редовен правителствен мандат сегашното ръководство на БСП е в състояние да изпълнява всякакви политики с всеки, който се появи в името на собственото си оцеляване и конюнктурното упражняване на властта от една група. Това не може да бъде левицата в България.

- Добре, вие ще си направите платформа, но тя ще е една обикновена говорилня, ако не участвате в избори.
- Тази платформа и дискусия, както и конференцията са организиран опит да се повлияе на голяма част от актива на БСП, който в много голяма степен осъзнава ограниченията на сегашния председател и на сегашното управление на партията.

- В какъв смисъл ограничения?
- Сегашното ръководство не е в състояние да даде допълнително обществено доверие към партията, каквото и да направи. Цялото недоверие към партийно-политическата система, което е акумулирано се отнася в най-голяма степен за БСП, защото може би от всички партии, изключвам ИТН е партията, която през последните две години получи най-негативните резултати от гледна точка на позицията, от която е тръгнала. Сривът при БСП е най-голям и повечето хора от актива на партията знаят защо е така. Въпросът е тези хора да осъзнаят отговорността си пред левицата и да се предприемат действия.

- Конкретизирайте какви могат да са въпросните действия.
- Смяна на председателя на БСП на първо място, защото едноличното управление на БСП е факт. Почти всеки от близкото обкръжение на госпожа Нинова обича да коментира и да се позовава на това, че партията има колективни органи. Тези колективни органи не функционират. Те не функционират от много време. Ковид епидемията беше само един повод, но тя даде възможност за въвеждане на практиката на неприсъствени заседания на колективните органи, даде възможност да се провеждат заседания без кворум, или с падащ кворум, да се нарушава устава на партията и да не се провеждат заседания на колективния орган на партията три- четири месеца. А междувременно да се вземат сериозни решения. Мога да дам пример от началото на тази седмица - когато беше връчен третият мандат, твърдяха, че ще се произнесе Националния съвет на партията, но госпожа Нинова обяви четири стъпки пред медиите - какво щяла да направи. Това би следвало да го каже първо Националния съвет на партията и след това г-жа Нинова. Националният съвет отдавна е превърнат е един декор.

- Защо президентът избра да даде за четвърти път последния мандат на БСП? Имате ли обяснение?
- Ще започна с това, че в този парламент няма условия за правителство - нито в първия, нито във втори, нито в третия. Третият всички го наричат авариен, но той е мандат, който може да се използва, ако в периода до неговото връчване са проведени разговори и има съгласие за такъв вид правителство. В момента е невъзможно да се направи кабинет. Първият мандат беше изразходван да се прави експертно правителство, във втория мандат беше изразходван вариантът да се прави кабинет с номинация на премиер, без състав на кабинет. С някакво предложение за подкрепа на декларация, чието съдържание и характер не бяха ясни. И в крайна сметка пристига г-жа Нинова и казва, че ще има лидерска среща. Ама тези лидери са от три месеца в НС. Какво трябва да ши лидерската среща? Когато се конструираше четворната коалиция, тогава се прецени че не трябва да има лидерска среща и започнаха разговори в мол Парадайс. Резултатът беше шестмесечен кабинет. Това не се дефектите на българската политика. Дефектът на българската политика е, че парламентът не е представителен. Че огромната част от гражданството не виждат представители на своите интереси и виждания за развитието на България. Това е истинският проблем.

- Какъв е изходът?
- Изборите са изход.

- Изборите възпроизвеждат една и съща конфигурация в НС.
- Те са изход при условие, че Суверенът има възможност да избира свободно, извън тесните рамки, които ни задават партийните началници. И второ, изборите не създават една и съща конфигурация - трите избора през 2021 бяха спечелени от различви партии, а една от тях вече не в Народното събрание. Изборите са изход, защото дългото управление на служебни кабинети създава друга политическа обстановка в страната. Получава се един затворен кръг, в който партиите не могат да демонстрират политическа мощ и възможности за управление, а в същото време служебните кабинети заместват партиините, които стават все по-излишни в очите на гражданите. Т. е. ако не се провеждат избори и не се актуализира в НС гражданското представителство, то ни заплашва и конституционна криза с много неизвестни за българската държавност.

- Как да си обясним призива на Нинова да се върнете в БСП, след като голяма част от вас, участниците в лявото обединение не сте напускали партията?
- На това изявление на г-жа Нинова не бива да се отдава голямо значение. Тя го направи един ден преди срещата в НДК с ясната цел и преследване на конюнктурни съображение - да внесе някакъв смут в организацията на срещата, което не доведе до нищо. Няма как с такъв призив да реши въпросът вътре в БСП. Това е подход на сегашното ръководство от много време. От една страна се дават някакви публични изявления, които демонстрират диалогичност, а от друга страна в партията е организиран едноличен режим. Въпросът вече не е кой къде да се върне, въпросът е, че голяма част от анализаторите стигнаха до извода, че е необходимо обновление на партийната система. Опитите за механично обновление на партийната система и вливането в нея на грубо казано на хора на базата на кастинг не доведоха до нищо.

- В ляво обединение има няколко регистрирани партии. Възможно ли е да ви видим на избори, участващи като коалиция, движение и т. н.?
- Нека да мине конференцията в Пловдив. От сегашната позиция нищо не може да се каже, но там ще се обсъдят и организационни въпроси. Нека да видим какво става в БСП, защото тази карикатурна позиция, в която зам. председателят каза, че мандатът не е на БСП, а е даден на Народното събрание, и ако БСП продължава от най-висшето си място да говори подобни нелепици, то вътре в партията, убеден съм, грамотните и отговорните хора ще се настройват все по-критично към сегашното партийно ръководство. Така че промените в БСП според мен са неизбежни.

- Виждаме какво се случва в другите европейски държави, там се правят нови леви партии, но те са неолиберални. С какво ще бъдете вие по-различни от БСП?
- Ние сме свикнали да търсим примери в Европа, и царе сме си търсили, две династии сме довели. Не че не ползваме европейския опит. Но какво може да се посочи в тази посока? Примерно френската левица на Меланшон, която успя да съживи един голям алианс във Франция, да съживи левицата и да преодолее тежката криза, която настъпи там след пълната разруха на социалистическата партия. Френската социалистическа партия на последните и президентски, и парламентарни избори почти изчезна. Така че обновлението на левицата в Европа съм убеден и практически, и идейно, не може да мине през активирането на либералния център. Това е, което в момента се предлага на част от българските избиратели. Погледнете едни либерални партии, които са опаковани в ляво и в дясно, разбира се. В крайна сметка става въпрос да се спаси, България да има една, грубо казано, партийно-политическа платформа, която да бъде в пряка услуга на актуалната на Брюксел в момента неолиберална политика - и икономическа, и социално икономическа, и финансова.

- В БСП винаги така се случва, че тръгнете ли да се обединявате, обикновено се пръква някаква нова лява партия. Мога да ви дам примери - с генералското движение, с АБВ...
- Аз също мога да дам примери, защото съм участвал в голяма част от тези процеси. Но това, което е новото и различното - може би някъде от 2008-2009 година, преди появата на АБВ, хайде 2007 -ма, някъде от създаването на Евролевицата, има един постоянен процес на излизане от БСП. С много редки изключения излизането от БСП не доведе до укрепване на левицата. Но въпреки всичко БСП създаваше коалиции с леви партии, в които участваха и социалдемократи, и земеделци, и други традиционни леви формации, макар и не със силно политическо присъствие. За съжаление в последните мандати на управление на ръководството на БСП тази практика беше прекратена по различни причини. На практика беше нанесен удар на идеята, че лявото е коалиция от партии в България, че лявото отразява различни нюанси на разбирането за социалната същност, за социалната политика за изграждането на едно солидарно общество. Всичко това беше загърбено. За мен процесът на разрушаване на БСП като основна партия на левицата беше ускорен от сегашното ръководство и тя вече не може да играе тази роля. Следователно, необходимо е началото на нова процес.

- Как ще се справите с раздаването на депутатски мандати като награда за лична лоялност към лидера...
- Това е резултат от видоизменената партия. Всичко това, за което говорих преди малко за Националния съвет, се отнася за всички структури на сложната партия БСП. На практика разрушаването на една голяма част от общинските организации на партията, които са разделени по места и нефункциониращи, отслабването в кадрово отношение. БСП вече трудно може да мобилизира експерти в различни области. Беше време, когато листите на партията се правеха според потребностите на бъдещата парламентарна група...

- Не се ли опасявате, че ако решите да се явявате на избори като ляво обединение, много бързо ще стигнете до конфликти при реденето на листи, нещо, което вече сме наблюдавали?
- Ами аз смятам, че е по-продуктивно да се стигне до конфликти при реденето на листите, даже да се стигне и до някакви разпри, които да бъдат решени чрез гласуване и чрез публични механизми, отколкото листите да се наредят в някой кабинет някъде на коляно и срещу всяко име да стои някакво символче за някакви други неща. Предпочитам това.

Нашият гост
Валери Жаблянов е роден в София. Завършва политология в Софийския университет. Доктор е по политология. Бил е първият председател на клуба на политолозите в Алма Матер.
За пръв път става депутат през 2013 г. Тогава Сергей Станишев оглавяваше БСП, а Жаблянов бе началник на Организационния отдел на партията. В момента е университетски преподавател.

QOSHE - Политологът Валери Жаблянов, пред Труд News: Промените в БСП са неизбежни - Труд Author
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Политологът Валери Жаблянов, пред Труд News: Промените в БСП са неизбежни

4 0 5
18.01.2023

В този парламент няма условия за правителство

За лявото обединение и възможността да се появи нов политически субект разговаряме с политологa Валери Жаблянов, който е един от участниците в новата платформа. Питаме го и защо за четвърти път третият мандат отива при БСП, за проблемите в столетницата и за отлива на гласове за социалистическата партия.

- Господин Жаблянов, на 19 януари лявото обединение се събира на първа национална конференция. Ще вземете ли решение за участие в предстоящите извънредни парламентарни избори?
- Лявото обединение е инициатива, която започна преди два месеца със среща-разговор за състоянието на левицата. Тази среща може би никога нямаше да се състои, ако лявото представителство в българския парламент и състоянието на левицата не беше стигнало дотам, че да няма силна организирана левица в България. БСП постоянно губи позиции в политиката, в обществото и в идейно отношение. През последните две години партията не е в състояние да изпълнява ролята, която изпълняваше в продължение на 25-30 години - да бъде основната партия в лявото. Това много ясно се вижда в момента през броя на мандатите в парламента. Ако вдясно имаме две десни партии с по 50-60 мандата и няколко по-малки групи отстояващи десни политически позиции, то народните представители от левицата са 24.

- Коя е втората дясна партия?
- Втората е „Продължаваме промяната“.

- ПП не е дясна партия.
- Аз не виждам защо да не е дясна партия. Тя е дясна партия, която е класически представител на неолибералните глобалистки кръгове, защитник и лобист на едрите чуждестранни инвестиции. Тази политика въобще не взема предвид българския дребен собственик и дребния предприемач, напротив, създава условия за тяхното премахване. Аферата „Джемкорп“ е само една от илюстрациите на кого може да бъде представител ПП. Такъв тип афера е израз на философията и разбирането на ПП, че икономиката се развива от големи външни инвеститори, често пъти с откровено спекулативни намерения. Като добавим към това и последните информации за пирамидата „Нексо“... Една голяма част от българските граждани все още си спомнят пирамидите, които бяха възпети и във фолклора. Това, че пирамидите вече се обслужват от електронна инфраструктура не променя финансово-спекулативния характер на дейността. И ако българската политика за последните 30 г. е еволюирала дотолкова, че от пирамиди, които се водеха на тетрадки, се е превърнала в политическа система, в случая се отнася особено за десницата, която се финансира от подобни пирамиди, но този път с глобален размах, това не променя характера на системата, а само задълбочава недостатъците на партийната ни система.

- Ще ви върна към лявото обединение. Не разбрах като се обедините какво ще правите - ще създадете ли нов политически субект?
- Замисълът на обединението на левицата никога не е бил да се обедини нещо срещу някого в ляво. Няма такъв смисъл. Дефект на сегашната политическа система в България е раздробяването на политическите партии. Невъзможността да се направи правителство се дължи на това, че няма партия, за която да са гласували повече от 600 000 български граждани. Това води до заключението, че ляво ориентираните български граждани до голяма степен или гласуват за някакви малки политически субекти, или не гласуват - оттеглили са се от политическия живот на България. Така че тук не става въпрос за някакво механично обединение, мисля че това го осъзнават всички, които застанаха зад........

© Труд


Get it on Google Play