Готови сме за избори, когато и да са те

Един политически анонс разбуни духовете в страната - НДСВ се връща в политиката. Да припомним - абревиатурата вече не означава Национално движение Симеон Втори, а Национално движение за стабилност и възход. Какво наложи връщането на партията на политическия терен, с какви амбиции, ще участват ли хората от тежката царска артилерия отпреди 20 години? Ще има ли обединение с формациите, напуснали НДСВ през годините? Разговаряме със Стаминир Илчев, един от тримата съпредседатели на партията.

- НДСВ се връща в политиката, предстои ви конгрес на 21 януари. Преброихте ли се колко членове и симпатизанти са ви останали, господин Илчев?
- Няма да се броим все още, тъй като мина доста време от основните ни форуми и след такава пауза цялото ни внимание е насочено към конгреса. Там ще получим представа за устойчивостта на структурите по области. В бъдеще ще направим една национална пререгистрационна кампания, която ще завърши с издаването на нов модел членска партийна книжка.

- Когато НДСВ се създаде през 2001 година безспорната обединителна фигура бе царят. Сега какво ви свързва?
- Идеите, които той тогава прокламира пред българското общество са живи в нашата среда. За мен особено вълнуваща бе фразата, че той е поканил всички български граждани да работят за една свободна и силна България. Оттогава досега търся отговор на въпроса защо той не предпочете клишето „свободна и демократична България“. И имам някакъв отговор - защото е бил сигурен, че демократичните институции, които липсваха, ще се изградят, че разделението на властите с хиляди трудности, които и днес продължават, ще бъде постигнато един ден. Влизайки в ЕС и в НАТО получихме допълнителни гаранции, че това ще стане. Тази идея не може да се изхаби и да помръкне.

- Кога бе последното ви явяване на избори?
- На европейските през 2019 година. Тогава листата ни се казваше „Път на младите“ и в нея няма нито един по-възрастен от 35 години. В нея имаше квота на младежкото НДСВ, на „Новото време“ и гражданска квота. Тези 15 младежи се сработиха за броени дни и излъчиха много свежи сигнали към обществото. Резултатът на тази листа бе по-добър от резултатите на някои малки, но парламентарно представени партии като „Воля“, НФСБ и „Атака“. Това бе обнадеждаващо и сега на конгреса ще отправим апел към областните структура да пристъпят към генерационно обновление на организациите по места.

- Разговаряли ли сте с хора от „Българска нова демокрация“ и „Новото време“, които напуснаха НДСВ по различно време през годините? Да припомним, че в БНД бяха хора като Николай Свинаров, Борислав Великов, Лидия Шулева, а в „Новото време“ - Мирослав Севлиевски, Юлиана Дончева, Ралица Агайн...
- Не сме прекратявали диалога с тях. Затруднението произтича от това, че вероятно в техните редове не е избистрен възгледът за сближаване и обединяване. Имат някакви съображения, които обаче не ни пречат да си сътрудничим и в определени случаи да си помагаме. Явявали сме се с общи кандидатури на местни избори и имаме доста общински съветници. На местните избори през есента това сътрудничество ще се засили. Не са за подценяване нашите колеги в провинцията, защото без да са били депутати и министри, много от тях минаха през сериозния тест на длъжности като областен управител, шеф на агенция. Част от тези хора ще бъдат на конгреса. Тези хора са по-малко популярни, което не означава, че нямат солидни качества и опит.

- А ще бъдете ли готови за извънредните парламентарни избори, които чукат на вратата?
- Целта е да бъдем готови, когато и да са те.

- Ще бъдат ли на конгреса знаковите лица на НДСВ Милен Велчев, Николай Василев, Соломон Паси, Лидия Шулева, Христина Христова...
- Очаквам ги на конгреса. Бих добавил Огнян Герджиков, Гергана Паси, Минчо Спасов. Това са хора, които са били и зам. председатели на партията в различните периоди. Но има хора на позиции, които не позволяват съчетаването с пряка партийна работа...

- Например Даниел Вълчев...
- Да, той е декан на Юридическия факултет на СУ. Ще му бъде трудно.

- Какво е мнението ви за днешния политически живот у нас и това ли ви накара да се върнете?
- Българската политическа среда стана сложна и трудна за управляване и прогнозиране. Защото в нея през последните години се направиха прекалено много опасни експерименти. Мисля, че играта с връчването на мандатите е кулминацията на един много неблаговиден процес в живота на съвременна България. Надявам се след тази кулминация да започне затихване на страстите, успокояване на трусовете и постепенно консолидиране около национални авторитети, подкрепа за партии със сериозни ангажименти и за хора, които поне на пръв поглед не бива да създават усещане за опасност от гледна точка на това, че ще се окажат импровизатори. В противен случай парламентарната криза ще продължи като фундамент на една обща политическа криза.

- Като заговорихте за авторитет, каква роля ще има царят в рестарта на НДСВ?
- Той е неоспорим авторитет и в това е неговата съвременна роля. Симеон II се оттегли от реалната политика през 2009 година. Никога никому - не само на хора от НДСВ - той не е отказал срещи и контакти, но по природа не е човекът, от когото трябва да се очакват директивни указания или еднозначни инструкции. Той е информиран за нашите намерения, предполагам, че с интерес ще проследи конгреса и резултатите от него. Няма да има никакво пряко участие на царя нито в нашия партиен живот, нито в общия политически процес в страната.

- Но той прие волоколамския митрополит Антоний и руската посланичка Митрофанова във „Врана“ и веднага се заговори, че НДСВ е още една проруска партия...
- Ако в световните класации има критерий свобода на въображението, българите ще го заемем. Тук се получи едно наслагване на събития - приемът, който той не отказа на Антоний и неизбежното му съпровождане от посланичката на Руската федерация, нашето решение и обявяване на дата за конгрес и дори половината от тези обстоятелства можеха да детонират възбудата в българското общество. Истината, както обикновено, е прозаична, тя е по-проста. Даже се зарадвахме, че това не стана при една започнала предизборна кампания, защото тогава щеше да се говори, че на НДСВ е възложено да оглави огромната армия на русофилите. Пълна фикция.

- НДСВ вкара България в НАТО през 2004 г. Но защо многомилиардните бюджетни излишъци по време на вашето управление не отидоха за превъоръжаването на българската армия? Вие бяхте председател на Комисията но външна политика, отбрана и сигурност от 2001 до 2004 година?
- Защото имаше силна опозиция. Няма да е коректно да цитирам имена, а може да направя и груба грешка. Но в един общ план и в един конкретен момент аз самият си зададох този въпрос и стигнах до един много обезкуражителен отговор. Хората особено в Министерството на отбраната трябваше да имат определен ангажимент към модернизацията на армията и нейното превъоръжаване, си свършиха работата до средата. Те намалиха армията, преструктурираха я и асистираха някои по-безобидни законодателни промени. И оттук нататък не направиха нито една решителна крачка напред. Някой ден, когато имам време, ще разровя онази част от архива на комисията и ще извадя най-драматичните моменти от комуникацията между тази комисия, министерството на отбраната, на външните работи и някои ресорни министерства...

- И какво ще видим там?
- Че военният връх с много сурово изражение на лицата казваше как това не е възможно, как е прибързано, как трябва да мине през еди какви си процедури. Аз самият понякога нервно психически не издържах на такива общи и нищо незначещи диалози. Питах конкретно: не е ли възможно да се изпратят четири екипа пилоти, едните да се обучат на „Мираж“, другите на F 16, третите в Израел, защото някои от тези държави могат нещо да ни подарят или да ни продадат поне на политическа, т. е. ниска цена, поласкани от това, че се насочваме към тяхната система. Отговорът беше - това е много интересно, ама е фантазия. След това ги питах - като закриваме последната подводница не е ли възможно тези хора от българските градове по Черно море, които са си готови подводничари, наскоро демобилизирани, да не допуснем да бъдат и деморализирани, а да ги изпратим на обучение в Португалия, в Италия, във Франция и след това обучение да си ги върнем тук като екипи, като междувременно да са договорени две подводници на разположение на БМФ в конфликтни ситуации. Питах ги не е ли нужна национална гвардия, която да поеме функциите за обучение на част от населението, след като учебните центрове работят символично. И на всички тези въпроси и предложения отговорът беше безутешно бюрократичен...

- Сега тези въпроси са много актуални и се вижда колко време е загубено, по чия вина е лесно да се досетим. Готвите ли програма, с която да се явите на конгреса?
- Тя се разработва и нейните тезиси са готови. Икономическата част е поверена на група специалисти, сериозен принос там има Николай Василев. Правосъдната част е под ръководството на Огнян Герджиков, там е и Минчо Спасов и други юристи от тежката артилерия. Така че на изборите ще представим на обществото интересна и съдържателна програма, като в стила на НДСВ ще преобладават осъществимите неща. Ние сме привърженици и на влизането в еврозоната, и в Шенген.

- Войната в Украйна раздели рязко партиите у нас. Вашата позиция каква е?
- Войната в Украйна започна с агресия на Русия, това е една изтощителна и опустошителна война. Тя придобива все повече характеристиките на заплаха и за Европейския съюз като цяло, въпреки че е териториално ограничена. От тази гледна точка първите форми на помощ за украинската държава и въоръжените u сили бяха абсолютно оправдани и логични. И не мога да не изразя критичното си отношение към тези български партии и политици, които спъваха и манипулираха процеса и правеха много нездравословни внушения, от които най-нездравословното е, че България се замесва във война на проруските сили в БСП и много важна част от програмния фундамент на „Възраждане.

- НДСВ бе центристка партия, оставате ли такава?
- Още от периода 2003-2005-та изповядваме убеждението, че в български условия двата полюса - ляв и десен, син и червен, а в днешно време това са проевропейски и антиевропейски - както и да се представят и както и да се самовъзпроизвеждат и самоизграждат, не са продуктивни. Между тях по-често стават къси съединения, отколкото както при полюсите на акумулатора да протече ток, енергия. Центърът трябва да играе ролята на буфер, когато назряват фронтални сблъсъци, да излъчва онези сигнали, които биха притъпили остротата в битките между лявото и дясното. И накрая, но не и по значение, центърът трябва да е винаги готов с такава банка от кадри, която да е поносима и за левите, и за десните, защото не е участвала в най-тежките междупартийни баталии.

- Сигурно вече имате и отговор на въпроса кой ще бъде лидер на НДСВ?
- Има предложения, сега няма да ги цитирам, но те още не са филтрирани през политическия съвет. Вероятно ще стане три дни преди конгреса. Ще имаме имена на лидер, и проектосъстав на Политическия съвет -до 15-20 души и на Националния съвет - до 60.

- Какви съюзници ще търсите, ако влезете в следващия парламент? Бойко Борисов тръгна от НДСВ?
- При сегашното състояние на ГЕРБ не бих желал коалиция с тях. Те отказаха да направят сериозен и критичен прочит на десетте години, през които управляваха страната. Каквито и положителни резултати да изтъкват, стилистиката на ГЕРБ и на техния лидер донесоха много деструктивни тенденции в българското общество, включително и тази арогантност и безпардонност по пътищата. Както и покушенията срещу бизнеси, за чието създаване и развитие ГЕРБ нямат нищо общо.

- Отношението ви към президента?
- То се усложни от събитията и от неговата роля в тези събития. Той ще спечели повече, ако бъде по-категоричен арбитър в рамките на чувствителните теми като Украйна или в квалификациите, които прави за една или друга политическа сила. Например „Продължаваме промяната“. Прекалено къс е срокът между прокламирането на добрите качества на Кирил Петков и Асен Василев и на тази партия и заклеймяването им като шарлатани.

Нашият гост

Станимир Илчев е роден на 31 юли 1953 година в Бургас. Завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. През 1979 година става редактор в БНТ. Бил е редактор в БНТ, в списанията “Криле” и “Младеж”, в. “Факс” и издателска къща “Младеж”. От 1994 година до изборите през 2001 година е директор на отдела за връзки с обществеността на Американския университет в Благоевград.

Станимир Илчев е народен представител в XXXIX и XL народно събрание. Председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО (2001 - 2005). Депутат в Европейския парламент (26 август 2005 - 5 юни 2007). От лятото на 2009 г. до юни 2014 отново е български народен представител в Европейския парламент от квотата на НДСВ.

QOSHE - Станимир Илчев, съпредседател на НДСВ, пред Труд News: Идеята на царя за свободна и силна България не може да помръкне - Труд Author
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Станимир Илчев, съпредседател на НДСВ, пред Труд News: Идеята на царя за свободна и силна България не може да помръкне

6 0 0
16.01.2023

Готови сме за избори, когато и да са те

Един политически анонс разбуни духовете в страната - НДСВ се връща в политиката. Да припомним - абревиатурата вече не означава Национално движение Симеон Втори, а Национално движение за стабилност и възход. Какво наложи връщането на партията на политическия терен, с какви амбиции, ще участват ли хората от тежката царска артилерия отпреди 20 години? Ще има ли обединение с формациите, напуснали НДСВ през годините? Разговаряме със Стаминир Илчев, един от тримата съпредседатели на партията.

- НДСВ се връща в политиката, предстои ви конгрес на 21 януари. Преброихте ли се колко членове и симпатизанти са ви останали, господин Илчев?
- Няма да се броим все още, тъй като мина доста време от основните ни форуми и след такава пауза цялото ни внимание е насочено към конгреса. Там ще получим представа за устойчивостта на структурите по области. В бъдеще ще направим една национална пререгистрационна кампания, която ще завърши с издаването на нов модел членска партийна книжка.

- Когато НДСВ се създаде през 2001 година безспорната обединителна фигура бе царят. Сега какво ви свързва?
- Идеите, които той тогава прокламира пред българското общество са живи в нашата среда. За мен особено вълнуваща бе фразата, че той е поканил всички български граждани да работят за една свободна и силна България. Оттогава досега търся отговор на въпроса защо той не предпочете клишето „свободна и демократична България“. И имам някакъв отговор - защото е бил сигурен, че демократичните институции, които липсваха, ще се изградят, че разделението на властите с хиляди трудности, които и днес продължават, ще бъде постигнато един ден. Влизайки в ЕС и в НАТО получихме допълнителни гаранции, че това ще стане. Тази идея не може да се изхаби и да помръкне.

- Кога бе последното ви явяване на избори?
- На европейските през 2019 година. Тогава листата ни се казваше „Път на младите“ и в нея няма нито един по-възрастен от 35 години. В нея имаше квота на младежкото НДСВ, на „Новото време“ и гражданска квота. Тези 15 младежи се сработиха за броени дни и излъчиха много свежи сигнали към обществото. Резултатът на тази листа бе по-добър от резултатите на някои малки, но парламентарно представени партии като „Воля“, НФСБ и „Атака“. Това бе обнадеждаващо и сега на конгреса ще отправим апел към областните структура да пристъпят към генерационно обновление на организациите по места.

- Разговаряли ли сте с хора от „Българска нова демокрация“ и „Новото време“, които напуснаха НДСВ по различно време през годините? Да припомним, че в БНД бяха хора като Николай Свинаров, Борислав Великов, Лидия Шулева, а в „Новото време“ - Мирослав Севлиевски, Юлиана Дончева, Ралица Агайн...
- Не сме прекратявали диалога с тях. Затруднението произтича от това, че вероятно в техните редове не е избистрен възгледът за сближаване и обединяване. Имат някакви съображения, които обаче не ни пречат да си сътрудничим и в определени случаи да си помагаме. Явявали сме се с общи кандидатури на местни избори и имаме доста общински съветници. На местните избори през есента това сътрудничество ще се засили. Не са за подценяване нашите колеги в провинцията, защото без да са били........

© Труд


Get it on Google Play