We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Васил Божков: Ефектът от предложените промени за хазарта ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде прехвърлен успешният модел на друг

4 0 0
22.01.2020

– Господин Божков, изтече ваш запис от срещата ви с феновете на ФК „Левски“. В него се чува да казвате, че „зад атаката формално стои Валери Симеонов“, става дума за внесения проектозакон за хазарта. Ползвате думата „формално“. Неформално кой стои?
– Проектът е внесен от Валери Симеонов и в същото време е подкрепен от управляващата партия ГЕРБ. Кой стои тогава?

– Смятате, че тази атака идва неформално от ГЕРБ?
– Предвид, че подкрепата се случи “на часа”, преди да може да бъде направен адекватен анализ и оценка, вие как смятате?

– В свой текст в. „Капитал“ пише, че подобни текстове са обсъждани в управляващата коалиция още преди Коледа.
– Ето, давате отговор.

– Пак ви връщам към думата „формално“. Виждате ли вие във Валери Симеонов инструмент, който да прокара подобни поправки?
– Така изглежда.

– Какво ще се случи ако тези текстове бъдат приети? Какви ще са последствията за вас и вашия бизнес?
– Този работещ бизнес ще бъде на практика отнет “принудително”, както е правният термин, който обяснява такова действие от страна на държавата. Просто и ясно е. Проблемът е, че ако това е истинската цел – да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече приходи за държавата. Ще бъдат загубени огромни потенциални приходи, които могат да отиват за всякакви добри цели. На първо място – данъци за държавата, на второ – много работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място – това противоречи на Конституцията.

– Срещу този ваш аргумент обаче има формалното обяснение на спортния министър Красен Кралев, който каза, че не може да се избира между ФК „Левски“ и българския спорт?
– Изказването е на неподготвен политик. Никой не е изследвал ефекта, никой не знае какви ще са последствията. Правенето на закони не трябва да е самоцел и в нарушение на Основния закон. Трябва сериозен анализ, а и такъв липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без 1 цифра.

– Той обаче говори за 50 млн. лв, които ще влязат в българския спорт.
– Да, само говори, но в проектозакона няма такива предвиждания. Всеки може да влезе на сайта на Народното събрание и да го прочете. Въпросът е, че ако мотивът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократично “решение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта.

Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Това означава, че целите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще спечели 50 милиона, защото то не може. Ще трябва да се правят сериозни инвестиции, а в проектозакона пише изрично, че не са предвидени. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният.

– Казвате, че целите са други. Какви могат да бъдат те?
– Мога само да предполагам. Разследвайте и го разкрийте. Но знам, че целта не е да се подпомогне спорта. Нито пък да се мисли за здравето на хората, защото лотарията ще продължи да я има, само че ще бъде в ръцете на държавна структура – това значи, че не се цели намаляване на “вредите” от лотарията. Хората пак ще играят. Ефектът ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде прехвърлен успешният модел на друг.

– Защо се срещнахте с феновете на ФК „Левски“?
– За да ги предупредя какво се случва с основния спонсор, от който клубът зависи. Аз им го дължа. Ако мине този законопроект, аз няма да мога да продължа с “Левски”. Това беше целта на срещата и всичко, което им казах.

– След вашата среща те поискаха среща с премиера Борисов и твърдят, че вие сте ги посъветвали да се срещнат с него.
– Да. Нека му обяснят ситуацията. Единствено той може да им помогне, ако реши да не подкрепя този законопроект.

– Казахте ли на феновете, че „трябват 5 – 10 хиляди човека“ (за протести – бел.ред)?
– Не съм казвал такова нещо.

– Призовавахте ли ги да протестират?
– Не съм имал предвид такова нещо, нито съм ги призовавал.

– Какво очаквате, че ще се случи на тази евентуална среща между Борисов и феновете на „Левски“?
– Господин Борисов, ако погледне конституцията, ако не я е чел, може да види, че този проектозакон е в грубо нарушение. А феновете, ако искат да го има „Левски“, разбират, че нищо не налага такъв законопроект да мине. Според вас какво налага този законопроект?

– Аз не съм вносител, но мога да ви цитирам аргументите, с които е внесен – един от тях е, че в страните от ЕС подобни лотарийни игри са собственост на държавата.
– Никъде обаче не са държавни. Някъде са частни, другаде са дадени на частни оператори под концесия. Може би искат и тук да направят така. Защо като сме създали работещ бизнес, който носи добри пари на държавата, трябва да се изземва? Обикновено държавите национализират, за да спасят бизнес, а не за да го дадат на друг. Кое го налага? Каква е целта – да го........

© Труд