We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Българският прът в колелото на ПЕС Да предложиш на структурите братоубийствена война в навечерието на избори е голяма грешка

5 0 0
12.06.2019

БСП вече черпи все повече от реторическата школа на Льо Пен, Орбан и Салвини

Статията с това оригинално заглавие препечатваме от сайта dutchnews. Преводът е на вестник „Труд“.

Евроизборите показаха, че електоратът на Стария континент все по-малко вярва на досегашните фаворити, макар те да остават лидери. Най-ощетена е Европейската народна партия (ЕНП), която загуби цели 44 мандата и ще може да разчита на 180 мандата. Резултатът прилича на наказателен вот срещу ЕНП. Сходно е положението и с втората политическа сила – Партията на европейските социалисти (ПЕС), която губи 38 места и ще има 148 мандата.

„През април спечелихме в Испания и Финландия, тази седмица спечелихме в Холандия, в неделя ще спечелим в България“, коментира във Фейсбук два дни преди вота в родината си лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.
За родината си обаче той сгреши.

Защо?

Първо и последно – поради вътрешното разцепление на социалистите в неговата страна.

Избраната преди 3 години със съмнения за машинации председателка на БСП Корнелия Нинова явно е била прекалено самоуверена, че партията u може да победи ГЕРБ (част от ЕНП в Европа). На нейна страна бяха силните конюнктурни предимства, свързани с разкритията за имотните далавери на хора от върхушката около премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. Сигурна в победата тя извади отбор с ограничен брой партийни членове. В челната петица – на първо, трето и на четвърто място стояха имена на кандидати от гражданската ктвота – Елена Йончева (бивша приятелка на Станишев), Цветелина Петкова и Иво Христов (доскорошен член на екипа на президента, подкрепяният от БСП Румен Радев).

Безапелационната категоричност на лидерката буквално разтресе социалистите. Нинова самоволно изхвърли от списъка на кандидатите за евродепутати председателя на ПЕС Сергей Станишев. Вътрешната u опозиция веднага реагира и се наложи спешно да бъде свикан Националният съвет на партията. Колективният орган върна избрания за втори мандат за председател на ПЕС Сергей Станишев на избираемо място в листата на БСП.

В крайна сметка Станишев с огромен преференциален вот се класира втори в списъка за Брюксел.

Нинова първо отказа да подаде оставка, но след това намери атрактивна формула, хем да подаде оставка, хем да си гарантира преизбирането на поста – пряк избор на председател на БСП от всички партийни членове.

Едва ли има трезвомислещ човек в България, който да вкара партията в такова приключение,........

© Труд