We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Различна гледна точка за нашенците в Албания Има ли някой реална представа колко граждани на Страната на орлите от български произход са завършили у нас

2 0 0
22.05.2019

Да повярват отново на страната ни и да се върнат към корените си

За пореден път се изумявам на всяка пусната в медийното пространство новина за българите в чужбина. И тук не говоря само за „българите“ в Албания, но и за тези в Косово, Западните покрайнини и Македония.

„Непознаване на кирилицата“, „липса на категорични данни за наличие на възходящ българин“, „изпращане на български учители в районите с „българско население““, „и макар да говорят прекрасен български“” – това са само част от изказванията, които четем за българите в Албания.
И всяко изказване е меко казано неадекватно. Защото специално за Албания, колкото и да ми се иска нещата да бъдат по различни, реалността е друга. В трите района, за които имаме претенции, че населението е българско, има много специфики и различия.

• Районът на Мала Преспа е по-известен с „македонското малцинство“ и влиянието на Македония (така наречената днес Северна Македония). Там в училищата се учи на кирилица, и за съжаление езикът вече не е този архаичен български, използван до 1989 година. Официално признатото малцинство в този район е изтрило не само родовата памет, но и голяма част от документите, свързващи ги с България.

• Голо Бърдо е един от първите райони, който си „спомни“, че са „нашенци“. Там не се учи в училищата на майчин език, а на албански. Местният език се различава от преспанския.

• Гора и гораните (Албания и Косово), въпреки близостта със Сърбия, знаят че са нашенци, защото ние говорим техния език.

• Може би едно от населените места, запазили българското, е село Връбник. И то благодарение на това, че завършили студенти тук съзнателно учат децата си на майчин, книжовен български.

Тук там се намират все още семейства, малко на брой, в село Бобошица, Корчанско, които знаят какви са.

Това е реалността. Реалността не само в Албания. Но се средоточавам в тази статия в проблематиката и истината за „нашенците“ в Албания, защото крайно време е да се събудим.

Признаването на българско малцинство в Албания през октомври 2017 г. и фактът, че по........

© Труд