We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Има ли сходство между брекзитна Великобритания и ваймарска Германия

2 0 0
18.05.2019

Нова изложба в Берлин показва колко бързо загубата на уважение към демокрацията може да завърши с катастрофа

Посетите ли специалната изложба, наскоро открита в историческия музей в Берлин, веднага ще се сблъсквате с поредица от мрачни изяви: „Либералната демокрация не може да бъде приета за даденост … Авторитарните партии дори набират сила в страните с дълга демократична традиция… Доверието на обществото в либералната демокрация изглежда намалява в Германия“.

Задачата на тази изложба е да разкаже историята на миналото като показва Ваймарската република след Първата Световна война. Тя ще продължи до септември и обхваща минало и настояще, а обхватът й съзнателно не се ограничава само до Германия, а се разширява и до страни като Великобритания.

Ваймарската република, е създадена на фона на хаоса след поражението, и е първото усилие на Германия да бъде управлявана в условия на парламентарна демокрация. Тя е разрушена през 1933 г. след завземането на властта от нацистите. Днес този период често е синоним на шеметна хиперинфлация и погрешна сексуалност. В тези години имаше много берлински кабарета и колички, пълни с обезценени банкноти. Но преди всичко този период е най-важният стрес тест за представителната либерална демокрация пред лицето на национализма, расизма, насилието и популизма.

Берлинската изложба не само показва как демокрацията се е разпаднала през десетилетието, последвало след първите избори през 1919 година. Тук, също така става въпрос за това дали нещо подобно може да........

© Труд