We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Последната мръсна тайна на Втората световна война излиза наяве В лагерите на смъртта на Дуайт Айзенхауер в Германия умират 1,5 милиона военнопленници

5 0 0
17.05.2019

За западните медии Денят на победата не съществува, въпреки че народите на Европа и САЩ са допринесли за него. Кратка новина, която се появи на уебсайта на ВВС на 9 май, е сведена до това, че в Русия се връща образът на Сталин от миналото, вождът на победата, но в същото време са забравени неговите престъпления. Последните социологически проучвания показват нарастване на положителните оценки за Сталин сред руската младеж.

Но авторът на тази новина не рискува да се задълбочава на тази тема. Не само защото ще му е трудно да омаловажи ролята на Сталин, но и защото има доста неприятните неща за съюзниците. Човек трябва само да посочи фактите, и образът на западните победители започва да се руши.

Една от най-драматичните страници от края на Втората световна война е отношението на американците към германските военнопленници. Това не е приемливо да се разпространява, но няма нищо тайно, което да не стане явно. През 1989 г. излиза книгата на Джеймс Бак (James Bacque) „Лагерите на смъртта на Айзенхауер. Последната мръсна тайна на Втората световна война“, в която са изложени факти, към които западните историци неохотно се обръщат.

В края на войната американците са изправени пред факта, че потокът от предаващи се войници на Вермахта придобива колосални размери. Само в окупираните територии на Германия броят на военнопленниците достига 2,5 милиона. Съгласно Женевската конвенция на военнопленниците, трябва да бъдат гарантирани три основни права:........

© Труд