We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Мъченикът на каузата* Борисов има похвали дори за Тереза Мей, но не се интересува от корупция (пълен превод на статията и запис на цялото интервю за "Гардиън")

2 0 0
15.05.2019

В момент, когато някои политици от Централна и Източна Европа печелят от своята враждебност към Брюксел, Бойко Борисов е поел различен път и се стреми да извлече полза от ЕС чрез чар и ласкателство. „Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС“, казва той в неотдавнашно интервю за „Гардиън“ в София.

Той внимава да не критикува никого от европейските си колеги. Дори Тереза Мей, разочаровала много лидери на ЕС след две години Брекзит назад и напред, получи положителна оценка. „Видях как Тереза, наистина полага всичките си усилия, за да представи аргументите си на останалите 27 членки на ЕС. Не бих искал да съм в нейното положение по това време. Но тя се бори усилено и полага всички усилия да работи.“ Запитан за различните визии за бъдещето на Европа, представени от Еманюел Макрон и Виктор Орбан, Борисов отказа да критикува идеята на Макрон за прогресивен, интегриран континент или за модела на Европа на силни суверенни нации. „Ние имаме българска визия. Някои аспекти от нашата визия, съвпадат с визията на Макрон или на Орбан, а други не съвпадат“, казва той.

Отговорите на Борисов показват умела политика да не се обижда никого от неговите европейски партньори, да се избягва анти-брюкселската реторика и се виждат предпочитанията му да подчертава ползите, които европейската интеграция е донесла на България след присъединяването u към блока през 2007 г.

„Бойко иска да бъде най-добрият приятел на всички. Той иска да чуе всички страни, и да ги накара........

© Труд