We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Как Вашингтон си търси белята В обозримо бъдеще няма да има възобновяване на приятелските отношения между САЩ и Русия

4 0 0
14.05.2019

Коментарите на сенаторите съдържат силни преувеличения

Обезсърчавам се, като гледам как САЩ се превръщат в империята на злото. Служил съм в американската армия по време на Виетнамската война и в ЦРУ през втората половина на Студената война. Тогава имах възможността да наблюдавам отвътре как по същество прагматичната политика за национална сигурност постепенно се превръща в двупартийна доктрина и в необходимо условие за доминацията на Вашингтон. За съжаление, когато Съветският съюз се разпадна, веднъж завинаги беше пропусната възможността да се сложи край на биполярната ядрена конфронтация, която ни застрашава с глобално унищожение. Това стана, защото президентът Бил Клинтън вместо да се възползва от тази възможност, реши да унижи вече деморализираната и практически без никакъв лидер Русия, използвайки НАТО, за да я сдържа.

Лозунгът на „Американската Изключителност“ стана бойният вик на федералното правителство, което ставаше все по-неосведомено, както и за обществеността, манипулирана от медиите. Когато дойде 11 септември 2001 г., страната беше готова да се нахвърли върху останалия свят. Президентът Джордж Буш изръмжа: „В града има нов шериф – и вие или сте с нас, или сте срещу нас“. След това дойде Афганистан, след това Ирак и в дух на двупартийността демократите организираха разпада на Либия и първите сериозни битки в Сирия.

Днес, ние виждаме САЩ, как почти всяка седмица заплашват Иран и нарушават споразуменията за контрол над въоръженията с Русия, като същевременно подкрепят разполагането на американски сили в Сирия, Ирак, Афганистан, Сомалия и на места като Мали. 800 американски военни бази са разпръснати по целия свят, докато основните врагове на Вашингтон – Русия и Китай – имат съответно само една и нито една.

Никога досега в живота ми САЩ не са били толкова войнстващи. При това, те нямат нито един враг или комбинация от врагове, които действително да заплашват територията на САЩ или техните жизнени интереси. Венецуела е заплашена от инвазия, главно защото се намира в западното полукълбо и следователно подлежи на проконсулската власт на Вашингтон. Вицепрезидентът Майк Пенс обяви в Съвета за сигурност на ООН,........

© Труд