We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Нов проблем с апартамента на Бети и Лозан Панови? Когато истината има значение При пазарна цена от 1150 евро, семейството на председателя на ВКС плаща месечен наем от едва 500 евро

4 0 0
11.04.2019

Преди седмица Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи пробация за срок от една година на съдийката от Районния съд в Раднево Люба Петрова, която си измисли цяло съдебно заседание и изготви фалшив протокол за неговото (не)провеждане.

По същото време съпругата на председателя на ВКС – Бети Панова, както държи да я наричат близките й, правеше нещо много близко до стореното от Люба Петрова – фабрикуваше и лансираше своята версия за придобиването на жилище на нереално ниска цена, докато Лозан Панов оригиналничеше, че е „най-минатият“ в аферата с евтините апартаменти, купувани от кумовете им от „Артекс“.

Когато първо „Правен свят“ разкри нередностите около имота в луксозната сграда „Дипломат“ на ул. „Елемаг“ в престижния столичен квартал „Изгрев“, бяхме наясно, че в името на замазването на нелицеприятните за Панови факти, пропагандната машина, обслужваща олигархични, лобистки и чужди интереси, няма да се спре пред нищо, за да опази поста на настоящия председател на ВКС. Залогът е голям – най-високопоставеният съдия е нужният елемент в сложния механизъм по осигуряване на индулгенция за олигарси с проблеми с правосъдието и по обслужване на интересите на техните адвокати-лобисти. И излязохме прави, но не за съжаление, а защото така стана много видимо, че представящите се като „свободни“ и „независими“ медии, претендиращи, че разкриват корупционни практики и злоупотреби, всъщност са част от проблема. Без значение дали се финансират с пари от фалирала банка, криминална приватизация, грантовете от неолиберални фондации или от данъците на американския народ, инструментите на пропагандната машина доказаха, че за тях истината няма значение, а за да обслужат нечий интерес, са готови дори да я изфабрикуват, казано директно – да излъжат.

„Числа и документи“, „Челен удар на властта с фактите“, „Фактите в историята с Лозан Панов и „Артекс“ – това са заглавията на част от публикациите, които имаха за цел да размият истината около неопровержимия факт, че от всички властимащи, за които излязоха данни за закупени „евтини“ апартаменти, то този, в който живее семейството на председателя на ВКС, е придобит на толкова абсурдно ниска цена, че строителната фирма трябваше отдавна да е фалирала. Синергично появилите се пропагандни материали в „Свободна Европа“, „Терминал 3“ и „Капитал“ бяха последвани от сервилно интервю на Бети Панова за бТВ и от нейни последвали писмени обяснения за „Биволъ“. В нито една от медийните изяви истината не бе представена на аудиторията. И ако това донякъде е обяснимо за самата Панова, то не говори добре за медиите, които се наеха с нейното и това на Лозан Панов „изпиране“ от „Апартаментгейт“. А истината буквално „вади очите“ от нотариалния акт, разпространен от самата Панова, очевидно посъветвана, че така ще постигне минимизиране на имиджовите щети. И понеже в цялата история с апартаментите на властта освен „мирис на корупция“, укриване на данъци, прикриване на средства с неясен произход, става въпрос и за морал и етика, време е да припомним истината за всички тези, за които тя има значение.

На 10 април 2013 г. чрез фирмата си „Ганева 2000“ Бети Панова (по това време още Ганева) придобива от „Артекс“ право на строеж на четиристаен апартамент от 172 квадрата жилищна площ, плюс още два гаража – от по 19,5 и 19,7 кв.м. И макар от нотариалния акт да е видно, че данъчната оценка за описаните имоти възлиза на общо 93 004, 50 лв., тя плаща на „Артекс“ за правото на строеж едва 1000 евро, т.е. 1950 лв., по фиксирания курс на БНБ. Как мислите, дали това разминаване от 91 000 лв. бе представено на аудиторията на бТВ и на читателите на споменатите издания? А дали някой попита Елисавета Панова дали така не е ощетила бюджета на Столичната община?

В същия нотариален акт е посочено, че „Ганева“ 2000 възлага на „Артекс“ да извърши и самото строителство на жилището, находящо се на шестия етаж в бутикова жилищна кооперация на броени метри от........

© Труд