We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Голанските възвишения – какво има там Тръмп ги призна за израелски и отвори кутията на Пандора

4 0 26
10.04.2019

На срещата си с премиера Бенямин Нетаняху на 25 март американският президент Доналд Тръмп подписа декларация за признаването на израелския суверенитет над Голанските възвишения, окупирани от Израел. Това дава на двамата политици значителни, но краткосрочни ползи. Нетаняху има добри шансове да спечели парламентарните избори на 9 април (бел. ред. вчера) в Израел. А Тръмп повиши симпатията към него от много влиятелната американска еврейска общност и така се превръща в безспорен лидер за президентските избори през 2020 г. Държавният секретар Майк Помпейо вече заяви, че „Тръмп е изпратен на евреите от самия Бог“!

Голанските възвишения са естествена бариера, разделяща Израел и Сирия, но икономическата значимост на тази територия е голяма. Те са географският диамант в короната на Израел. Това плоско планинско плато, е покрито с плодородна почва и по-голямата част от него е разположена на надморска височина от 1000 метра. Голаните са богати, с водоизточници, които се вливат в Генисаретското езеро, което е рядко срещано в Близкия изток. От тук извира река Йордан. Една трета от прясната вода в Израел идва от Голан.

Територията на Голаните, заета от Израел, е около 1150 кв. километра с дължина 60 км и средна ширина 25 км. До неотдавна, поради спорния статут на платото, то остава почти неразработено. Развиват се само туризъм и селско стопанство, които при необходимост могат бързо да бъдат изоставени. Голан дава над 50% от минералната вода на Израел, около една четвърт от........

© Труд