We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Терасата на раздора Защо точно сега избухва тази медийна „бомба” с апартамента на Пламен Георгиев

4 0 2
04.04.2019

Интересното съвпадение е, че последните значими дела, които е водила КПКОНПИ, са срещу съиздателя на в. Капитал и сайта Дневник – Иво Прокопиев

Реалната цена на всяка стока или услуга е тази, която е готов да плати купувачът, за да се стигне до сделка.

Последните няколко седмици цялата държава и обществеността се успива от един доста безумен скандал, включващ няколко апартамента и една тераса. И докато всички мерим терасите си и ги сравняваме с въпросната тераса – покрив, важните теми минават под повърхността на тази каша. Ето и някои аргументи защо Терасагейт е безумен медиен скандал, който може да се оприличи на обикновена буря в чаша вода.

Откъде тръгнахме и къде стигнахме

След като излязоха данни за придобити имоти на по-ниски от пазарните цени на висши политици от една конкретна фирма в една конкретна сграда, скандалът отникъде зави към шефа на антикорупционния орган в страната КПКОНПИ. Според това, което беше публично изнесено, стана ясно, че Пламен Георгиев е придобил имот на по-ниска цена от продажните към момента на придобиване. Ако в началото на този скандал ставаше дума за покупка на апартаменти от частна фирма, то в случая с Пламен Георгиев продавачът е частно лице.

Самият Георгиев реагира бързо на обвиненията. Но медийното отразяване на казуса е в превърналия се в типичен за българските медии стил, много цифри и говорене, докато обществото тотално се обърка и спре да следи сюжетната нижка, а именно в подобна ситуация най-лесно се прокарват внушения в една или друга посока.

Какви са фактите?

Пламен Георгиев придобива през април 2017 г. тризонет в столичния квартал Гео Милев за сумата от 293 хил. лв. Упрекът към него е, че цената, която е платил, е много по-ниска от пазарните цени в конкретния квартал към момента на придобиване. Услужливо и в медиите се появи обява, с която въпросният имот е бил продаван за цената от 265 хил. евро. Или почти двойно по-висока от платената.

Самият Георгиев обясни пред медиите от къде идва разминаването в цените. В обявата към апартамента има посочена тераса-покрив, която е в размер на 186 кв. м. Според чл. 38 от Закона за собствеността покривът е обща част на сградата и той не може да подлежи на делба или придобиване по........

© Труд