We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Русия няма какво да крие и от какво да се страхува Съществува риск от втора Карибска криза

6 0 69
04.04.2019

Не искаме „гладиаторски битки“ по информационната сигурност

На фона на вече обичайната, може да се каже ритуална антируска пропаганда, в последно време в американските експертни среди започнаха да се чуват и здравомислещи гласове. Привлича вниманието неотдавнашната статия „Тази гореща линия може да претодврати кибервойна между САЩ и Русия“, публикувана в The Daily Beast. Професионалистите, следящи този сюжет, едва ли ще намерят в статията каквито и да било откровения. Важното е друго – в нея открито се признава, че отсъствието на експертен, деполитизиран диалог между Русия и САЩ в областта на международната информационна сигурност е не просто път в задънена улица, но и опасен, пълен с недоразбирания и риск от мащабен конфликт.

Това не са емоционални оценки, а чисти факти, представени от американски представители на силите за сигурност, действащи и бивши сътрудници на администрацията, отговарящи за въпросите на киберсигурността, т.е. тези, които разбират ситуацията „на терен“ и които поради естеството на своята дейност трябва да мислят максимално прагматично.

Щом експертните среди и тези на силите за сигурност в САЩ наистина споделят тези оценки, то това е от случаите, в които е трудно да не се съгласим с колегите, макар и „от другата страна на барикадата“.

Преди 6 г. – през 2013 г., успяхме да постигнем договорки за създаването на линия за пряка комуникация между Русия и САЩ в случай на киберинциденти. В същността си те са изградени по схемата, каквато съществуваше по време на Студената война спрямо традиционни военни инциденти и позволяват оперативно да се разменя информация на всички нива – от ведомствено до политическо.

През тези години каналите бяха задействани и то неведнъж. Трябва да признаем, че при администрацията на Барак Обама имахме доста оживен диалог по кибервъпроси, както на рутинно техническо равнище, така и във формата на пълноценни консултации. Провеждаха са срещи на експерти, на които те можеха директно да обсъждат възникващите проблеми. В рамките на руско-американската президентска комисия дори бе създадена специална друстранна работна група на високо равнище.

Що се отнася до работата на самите горещи линии, най-яркият пример е запитването на американската страна през есента на 2016 г. в периода на кандидат-президентската кампания по повод притеснението на САЩ от несанкционирано проникване в........

© Труд