We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Как изглежда прегръдката на Китайския дракон? „Един пояс, един път“ или „Пътят на коприната“

4 0 4
03.04.2019

Осем трилиона долара са само за Европа

През 2013 г. китайският лидер Си Дзинпин стартира една огромна програма – рисков проект, който да обвърже азиатските икономики и направи нови търговски пътища до Европа. Причината – заради огромните си дългове и икономикa, разчитаща главно на износ, Китайската комунистическа партия иска да си гарантира, че няма да зависят от САЩ и трусове като финансовата криза от 2008 г. Крайната й цел доста наподобява на това да си създаде Евразия (доминирана от Китай) – икономическа и търговска зона, която да може да се съревновава с трансатлантическата.

Интересно изглежда, обаче, как на практика Китай започва постепенно да „превзема“ държави от Африка, Близкия Изток, а напоследък и такива от Европа. Този проект се казва Тhе Belt and Road Initiative“, в превод – „Един пояс, един път“. Спечели си и прозвището „пътя на коприната“. Той минава през над 80 държави, които народната република икономически започва да превзема. Нека започнем от Африка – „Черният континент“.

Инвестициите на Китай в до голяма степен неразвитата инфраструктура на африканските държави са особено силни и обхващат ключови области като комунални услуги, телекомуникации, изграждане на пристанища и транспорт. Инвестициите на Китай са в добра позиция да се възползват от продължаващото икономическо развитие в Африка. Много китайски фирми, инвестиращи в Африка, са държавна собственост. Това им дава забележително конкурентно предимство, например когато се търгуват договори за обществени поръчки в африканските страни, тъй като компаниите могат да получат значителни субсидии от китайското правителство.

Навлизането на Китай в африканските икономики го поставя в пряка конкуренция за влияние със Съединените щати, а от 2015 г. Китай е на върха. Китайско-африканската търговия, която се очаква да се удвои до 2020 г., вече възлиза на над 200 млрд. долара, което е два пъти повече от нивото на търговията между САЩ и Африка. През 2014 г. САЩ поемат ангажимент да инвестират 14 млрд. долара в африканска помощ през следващото десетилетие,........

© Труд