We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Японската жена показва мускул Еманципацията е приоритет на кабинета на Абе

3 0 0
01.04.2019

Равноправието носи $13 трилиона приходи

Япония е на 110-о място по спазване на правата на жените, според класацията на Световния икономически форум за 2018 г. България е на 18-о. Какво бихме могли да научим по въпроса от тази иначе толкова напреднала в технологично, културно и социално отношение страна?

През 2013 г. анкета установява, че 3,5 млн японски жени биха искали, но нямат възможност да работят. Правителството на премиера Шиндзо Абе, което поема кормилото на властта на 26 декември 2012 г., е приело стратегия за възвръщане на икономическата сила на страната, озаглавена Абеномика. Установено е, че работната сила в Япония застрашително намалява. Населението застарява, а жените по традиция, особено след като родят деца, си остават домакини. Във връзка с това основна предпоставка за икономическия растеж е включването на женската сила на трудовия пазар – тази стратегия е наречена Уиминомика (Womenomics – от англ. women – „жени“). Идеята на Абе е потвърдена от няколко изследвания на авторитетни институти. През април 2014 г. Goldman Sachs изготвят доклад, според който, ако пропастта между правата на жените и мъжете бъде затворена, БВП на Япония ще се повиши с 13%. През септември 2015 г. друг институт – McKinsey Global Institute, изчислява че до 2025 г., ако се изравнят правата на жените и мъжете, приходите от японската икономика ще нараснат с 13 трилиона долара. Излиза, че благосъстоянието на страната зависи пряко от еманципацията и включването на жените в трудовия пазар, при това не само на ниските нива, но и на най-високите етажи в управлението – и в правителството, и в парламента, и в държавните институции, и в частните компании. Защитата на правата на жените в Япония не е само проблем на накърнените човешки права, но и икономически въпрос.

Основните трудности пред работещата жена в Япония са:

– Традицията. Изконните феодални ценности, схващането че мъжът трябва да се образова, а не жената, защото мъжът печели хляба, а жената гледа къщата. Тези ценности все още силно влияят върху светогледа........

© Труд