We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Изкуственият интелект в медицината Преди да започнем да ползваме купищата нови технологични разработки в здравеопазването, трябва да решим няколко ключови проблема

3 0 6
28.03.2019

Само преди няколко месеца Крищоф Салаи се озова в категория „Визионери“ от списъка с иноватори под 35-годишна възраст в Европа, публикуван от списание MIT Technology Review. В листа попадат общо 35 иноватори под 35 години.

Крищоф, амбициозен млад унгарец, си извоюва мястото с една лична битка, която може да доведе до резултати на глобално ниво. Младият мъж стои зад стартъпа Turbine.AI, чиято основна цел е да открива персонализирани комбинации от терапии спрямо конкретния тумор, открит в организма на пациента.

Когато се срещнах за първи път с Крищоф в Берлин преди три години, стартъпът тепърва прохождаше. „Туморът действа като отделно същество, което се бори за живота си“, коментира тогава Крищоф, който е основател и главен технически директор на организацията. „Ние искаме да ускорим борбата с този проблем. 12 години, хиляди експерименти и средно 1,5 милиарда долара струва разработката на едно лекарство. Нашата цел е да избегнем всички тези задънени улици. Turbine помага създаването на медикаменти да се случва 1000 пъти по-бързо“.

Всичко това се случва на базата на изкуствен интелект и анализа на огромни обеми от медицинска информация.

Докато хората по света се стряскат от множеството проучвания, които твърдят, че изкуственият интелект и........

© Труд